Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE onderhoud & verbouwen

Aanpassingen in gemeenschappelijke ruimten

Woon je in een appartement en heb je bijvoorbeeld een traplift nodig in een gemeenschappelijke ruimte? Dan is het nodig hiervoor aan te kloppen bij de Vereniging van Eigenaars. Hoe regel je dit binnen de VvE?

vrouw loopt door parkeergarage

Wat zijn de gemeenschappelijke gedeelten van een gebouw?

Dat zijn alle delen van het gebouw die niet bij de privégedeelten (de appartementen) horen. Dit kunnen bijvoorbeeld de hal, trappen, lift, kozijnen, buitenmuren en het dak zijn. In de splitsingsakte staat precies welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn en welke privé.

Toestemming van de Vereniging van Eigenaars

Veel aanpassingen kun je aanvragen via de Wmo bij jouw eigen gemeente. Deze wet zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk deel kunt nemen aan de samenleving en zelfstandig thuis kunt blijven wonen. 

Als de gemeente beslist de gevraagde aanpassing door te voeren, is er geen toestemming meer nodig van de VvE. De gemeente moet voorafgaand aan het aanpassen van de gemeenschappelijke ruimte de VvE wel de mogelijkheid geven hierover haar standpunt te geven.

De VvE mag regels stellen voor het gebruik van gemeenschappelijke gedeelten als daarover niets is opgenomen in het splitsingsreglement. Als er in een gemeenschappelijke ruimte van het appartementencomplex aanpassingen nodig zijn, ga dan in overleg  met de VvE. Het is belangrijk samen te kijken of de aanpassing normaal gebruik in de weg zit. Kan de trap bijvoorbeeld nog veilig worden belopen door anderen als er een traplift wordt geplaatst?

Wie betaalt de kosten van een aanpassing?

De financiering van de aanpassing van een gemeenschappelijk gedeelte geeft vaak problemen binnen de VvE: wie draait op voor de kosten als de aanpassing een onderdeel wordt van het gebouw? Gelukkig vergoedt de Wmo vaak veranderingen in gemeenschappelijke gedeelten van appartementencomplexen.

De vergoeding hangt af van het beleid van de gemeente. Check daarom bij je gemeente wat erin de Wmo-verordening staat.

Vergoedt de Wmo de aanpassing niet? Dan moet de vergadering een besluit nemen over wie de rekening moet betalen. Meestal komen de kosten dan voor de aanvrager van de aanpassing.

Hoe worden onderhoudskosten geregeld? 

Sommige Wmo-verordeningen regelen dat de gemeente ook (een deel van de) onderhoud- en reparatiekosten van die aanpassing vergoedt. Check dit in de Wmo-verordening binnen je gemeente.

In het splitsingsreglement van de VvE kan staan dat onderhoudskosten voor rekening van de eigenaar of gebruiker komen voor wie de aanpassingen zijn gedaan. Het kan ook zijn dat hierover niets staat in het splitsingsreglement.

Wanneer de aanpassing een onlosmakelijk onderdeel vormt van de gemeenschappelijke ruimte (zoals bij een traplift), kunnen de kosten voor rekening van de VvE komen. Het is dan belangrijk dat de VvE en de aanvrager van de aanpassing samen een overeenkomst sluiten over de te dragen kosten. Vaak komen de kosten voor onderhoud, reparatie en verwijdering voor rekening van de aanvrager.

Website image

Scootmobiel

Als je een scootmobiel nodig hebt, is het belangrijk samen met de VvE te onderzoeken waar je deze kunt stallen. Is er voldoende ruimte in je eigen appartement of berging, dan kan de VvE je vragen de scootmobiel daar te plaatsen. Als de gemeenschappelijke ruimte hiervoor de enige mogelijkheid is en de veiligheid daarbij niet in gevaar komt, dan moet de VvE plaatsing toestaan.

Opleveringskeuring voor de algemene ruimte

Een ervaren bouwkundige controleert de gemeenschappelijke ruimtes van je appartementencomplex op opleveringsgebreken. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je dat je later zelf moet opdraaien voor reparatiekosten.

  • Opleveringskeuring voor VvE's

    Laat de algemene ruimten controleren op gebreken

    Vraag een keuring aan
  • Tags

    VvE beheerder

    Deel deze pagina

    • facebook
    • twitter
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

    Magazine

    Magazine
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
    facebookinstagramlinkedintwitteryoutube