Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE Home

Bestuur VvE

Bij het beheren en besturen van een VvE komt veel kijken. Zo heeft het VvE bestuur plichten als het organiseren van vergaderingen, het beheren van de financiën en het uitvoeren van besluiten die de VvE heeft genomen.

Mensen kijken en luisteren naar de VvE vergadering

Alles voor het VvE bestuur

Een VvE-bestuur samenstellen

Tijdens de ledenvergadering kunnen leden zichzelf kandidaat stellen voor een functie in het bestuur. Zijn er meer kandidaten dan posities, dan moeten de leden stemmen. De kandidaat met de meeste stemmen wordt gekozen. In het staat het aantal nodige bestuurders om een bestuur te vormen. Meestal moet dat een oneven aantal zijn. Als het bestuur uit meer dan één persoon bestaat, wordt er ook een voorzitter, secretaris en penningmeester benoemd. De VvE kan besluiten om een deel van de bestuurstaken uit te besteden aan een professionele VvE-beheerder.

Meer informatie over de opbouw

VvE zonder bestuur

Wanneer een Vereniging van Eigenaren (VvE) geen bestuur heeft, kan dit leiden tot problemen en onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor welke taken. Om zonder bestuur toch nog een vergadering te organiseren, bieden de Modelreglementen (MR) een oplossing: de eigenaars kunnen zelf een vergadering bijeenroepen. Op deze vergadering kan dan bijvoorbeeld een nieuw bestuur worden benoemd. Beter is nog wanneer in dezelfde vergadering van het aftreden van het bestuur er een nieuw bestuur benoemd wordt.

Taken en plichten van het bestuur 

De taken van het VvE bestuur zijn vastgelegd in de wet, de splitsingsakte, het splitsingsreglement, het huishoudelijk reglement en komen voort uit besluiten van de VvE. Belangrijkste taken van het bestuur zijn:

 • Beheer, onderhoud en schoonmaak van gebouw en gemeenschappelijke ruimtes.
  De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. De besluiten die de VvE hierover neemt, moet het bestuur uitvoeren. Het bestuur zorgt dus voor het uitvoeren van de taken die hierbij komen kijken. Denk hierbij aan onderhoud en schoonmaak van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal, de lift en de tuin. Het gebouw moet voldoen aan bepaalde veiligheid- en gezondheidsvoorschriften. Dat betekent dat er regelmatig onderhoud en reparaties aan het gebouw moeten worden gedaan. 
 • Innen maandelijkse bijdrage van de eigenaren
  Deze bijdrage wordt onder andere gebruikt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten, het afsluiten van verzekeringen, het sparen voor toekomstig groot onderhoud en andere kosten die de VvE moet maken. De bijdrage wordt vastgesteld door de VvE tijdens de algemene ledenvergadering.
 • Bijhouden van de administratie
  Het bestuur is verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie van de VVE, zoals het opstellen van de begroting en de jaarrekening, het bijhouden van de ledenadministratie en het organiseren van de Algemene Ledenvergadering (ALV).
 • Taken uitvoeren die voortkomen uit ledenvergadering
  Het bestuur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de besluiten die genomen worden tijdens de ledenvergadering. 
 • Naleven statuten en reglementen
  Het bestuur is verantwoordelijk voor het naleven van de statuten en reglementen van de VvE. 

Word lid met je VvE en profiteer direct!

 • Diensten speciaal ontwikkeld voor VvE's

 • Antwoord op al jouw VvE-vragen

 • Collectieve belangenbehartiging

Word direct lid

voor {price_vve} per jaar

park van appartementencomplex

VvE-community

Sluit je vandaag nog aan bij onze VvE-community! Hier vind je gelijkgestemde mensen, interessante discussies en waardevolle informatie om te groeien en te leren. Je maakt gratis een account aan.

Account aanmaken
mannen staan in voortuin appartementencomplex

Mogelijk ook interessant:

Ga jij nog klussen?Voor VvE'sVergaderen met de VvE

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube