Voor VvE'sContact
BackBestuur VvE

VvE vergadering

Een VvE vergadering vindt minstens één keer per jaar plaats. Maar wat wordt er besproken in deze vergadering? En hoe werkt het stemmen tijdens de vergadering? Je leest het hier.

Vve vergadering

Hoe vaak vergadert een VvE?

Een VvE vergadering moet minimaal één keer per jaar plaatsvinden. Tijdens deze algemene leden vergadering (ALV) neemt de Vereniging van Eigenaars belangrijke beslissingen op basis van stemmen, bijvoorbeeld over het onderhoud of verduurzamen of een wijziging in het huishoudelijk reglement. De besluiten van de vergadering worden vervolgens door het bestuur ten uitvoer gebracht. Vanwege Corona was het lange tijd niet verstandig om fysieke algemene ledenvergaderingen te houden. Digitaal vergaderen geniet nu soms nog de voorkeur. 

Ook presenteert het bestuur tijdens de jaarlijkse vergadering VvE de jaarrekening en het jaarverslag. De kascommissie heeft deze stukken gecontroleerd en geeft een advies aan de VvE. De VvE beslist vervolgens of de stukken worden goedgekeurd of afgekeurd, en of er kwijting en decharge aan het bestuur wordt verleend.

Stappen voor het organiseren van een VvE vergadering

Conflict tijdens een vergadering

Het kan voorkomen dat een aantal leden het tijdens de ledenvergadering het niet met elkaar eens zijn waardoor een conflict ontstaat. Het voorzitten van een vergadering kan dan een uitdaging zijn. Een aantal tips om hier als voorzitter mee om te gaan: 

  1. Neem de tijd om elkaar te begrijpen
    Verdiep je in de belangen van elke partij zodat je een neutrale en eerlijke positie in kunt nemen. 
  2. Laat iedereen aan het woord komen
    Zorg ervoor dat iedereen de gelegenheid krijgt om zijn of haar standpunt te geven.
  3. Richt je op het doel van de vergadering
    Zorg ervoor dat de discussie gefocust blijft op de onderwerpen die op de agenda staan en laat je niet afleiden door persoonlijke emoties of andere zaken. Stel de gezamenlijke doelstellingen vast zodat duidelijk is dat iedereen hetzelfde doel nastreeft.
  4. Blijf rustig en professioneel
    Probeer de vergadering in goede banen te leiden en laat je niet afleiden door emoties.
  5. Overweeg een mediator in te schakelen
    Zijn de betrokken leden niet in staat om het met elkaar eens te worden of een compromis te sluiten? Dan kan het verstandig zijn een mediator in te schakelen. Een onpartijdige derde partij kan helpen om een oplossing te vinden die voor alle partijen acceptabel is. 

Heeft jouw VvE behoefte aan meer structuur of staan er issues op de agenda die voor onrust zorgen? Vereniging Eigen Huis kan je helpen aan een onafhankelijke, ervaren voorzitter. 

Regel een voorzitter/adviseur

Vaker vergaderen

Vaker vergaderen kan natuurlijk, als het bestuur het nodig vindt of als de VvE-leden om een vergadering vragen. Meestal heb je hiervoor 10% van de stemmen nodig. 

Toolkit vergaderen 

In deze toolkit vind je aantal handige documenten waarmee je onder andere jouw eerste VvE vergadering kunt organiseren. Zo vind je hier een voorbeeldbrief om alle leden van de VvE uit te nodigen en een voorbeeld agenda voor de eerste VvE vergadering. Met de volmacht maak je het voor leden mogelijk een ander een volmacht te geven om in zijn plaats ter vergadering te verschijnen en namens hem/haar te stemmen.

Voorbeeld volmacht vergadering (docx)

Voorbeeld uitnodigingsbrief VvE-vergadering (docx)

Voorbeeldagenda VvE-vergadering (docx)

Profiteer nu van onze onafhankelijke ondersteuning

Een onafhankelijke voorzitter of adviseur biedt professionele ondersteuning voor de VvE. In een eerste gesprek wordt bepaald welke ondersteuning nodig is. Tijdens de VvE-vergadering zorgt de voorzitter voor een efficiënt verloop en gelegenheid voor alle aanwezige leden om hun mening te geven. Interesse?

Regel een voorzitter/adviseur
  • Voorzitter/adviseur VvE-vergadering

    Voor structuur en hulp bij een VvE-vergadering

    Regel een voorzitter/adviseur
  • Ook interessant in kennisbank

    Wie mag stemmen op de VvE vergadering?Mag ik een geluidsopname maken van de VvE-vergadering?Wie kan ik een volmacht geven voor de VvE-vergadering?

    Deel deze pagina

    • facebook
    • twitter
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
    VEH
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
    facebookinstagramlinkedintwitteryoutube