Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerplichtingen VvE

Wat is een huishoudelijk reglement?

Een huishoudelijk reglement bestaat uit afspraken en leefregels tussen appartementseigenaren. Bijvoorbeeld over geluid of het gebruik van algemene ruimtes. Het is een aanvulling op de regels die in de wet en het splitsingsreglement staan.

Man en vrouw staan met hond bij appartementencomplex.
Appartementseigenaar geeft planten water op balkon

Inhoud van een huishoudelijk reglement

In het huishoudelijk reglement mogen regels opgenomen voor zover dat in de splitsingsakte en in de wet is toegestaan. Het gaat om ordebepalingen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de volgende regels:

  • Over het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten, bijvoorbeeld de fietsenstalling.
  • Voor het onderhouden van je tuin.
  • Om geluidsoverlast te voorkomen.
  • Over hoe er gestemd kan worden.

Dit mag niet in het huishoudelijk reglement geregeld worden

Het huishoudelijk reglement moet in lijn zijn met de splitsingsakte en de wet. Staan er dus zaken in het huishoudelijk reglement die in strijd zijn met een bepaling uit de wet of uit de splitsingsakte, dan valt zo'n bepaling in het huishoudelijk reglement onder de vernietigbare bepalingen. Ook moeten de regels redelijk zijn en mogen de regels geen inbreuk maken op het eigendomsrecht van de eigenaren. 

Overtreding van het huishoudelijk reglement

Bij overtreding van het huishoudelijk reglement kan het bestuur van de VvE een schriftelijke waarschuwing sturen aan de overtreder. Doet de overtreder hier niets mee, dan kan het bestuur of de vergadering een boete opleggen.

Conflicten oplossen in de VvE

30 minuten juridisch advies

Heb je als VvE een juridisch probleem en weet je niet precies hoe je verder moet? Of heb je meerdere juridische vragen die je wilt stellen? Onze juristen staan voor je klaar.

Neem contact op
Mevrouw belt vrolijk op balkon

Zo komt een huishoudelijk reglement tot stand

Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door de vergadering van eigenaars. Voor het opstellen of aanpassen aan een huishoudelijk reglement is vaak een gekwalificeerde meerderheid nodig. Zo'n gekwalificeerde meerderheid is een grotere meerderheid, bijvoorbeeld 2/3e.

Besluitvorming binnen de VvE

Verplichting huishoudelijk reglement

Een huishoudelijk reglement is niet verplicht voor een VvE. Maar het is wel aan te raden. Als iedereen binnen de VvE weet welke regels er gelden, kunnen onderlinge problemen worden voorkomen. Bovendien kan het huishoudelijk reglement fungeren als houvast voor een betreffende eigenaar in het geval van een conflict, zoals bij geluidsoverlast. De betrokken eigenaar kan zo verwijzen naar het huishoudelijk reglement.

Regel een notaris om je documenten te controleren

Verenigingen van Eigenaars (VvE's) die lid zijn van Vereniging Eigen Huis kunnen met korting een notaris regelen bij Nationale Notaris. Met meer dan 50 hooggekwalificeerde notarissen, gevestigd in heel Nederland, is er altijd een notaris bij jou in de buurt.

Regel een notaris

Ook interessant in kennisbank

Wat kan de VvE doen als VvE leden zich niet aan het huishoudelijk reglement houden?Mag de VvE een verbod om huisdieren te houden opnemen in het huishoudelijk reglement?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube