Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergiebesparende maatre...

Laadpalen VvE: alles dat je moet weten

Hoe regelt je VvE laadpalen voor jouw elektrische auto? Zijn laadpalen verplicht voor een VvE en waar moet je op letten? Bekijk onze adviezen en het stappenplan over het regelen van een laadpaal binnen je VvE.

Laadpalen binnen je VvE

Hoe regel je een laadpaal bij een VvE?

Wanneer je een VvE-laadpaal wil hebben op je eigen parkeerplaats, dan heb je toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van je VvE. Een VvE mag aan de plaatsing voorwaarden stellen. 

Als het VvE Modelreglement 2017 (artikel 28.3) van toepassing is, kun je volstaan met een melding dat je een laadpaal hebt. Die moet wel aan een aantal VvE-laadpaal-voorwaarden voldoen: een erkende installateur brengt het oplaadpunt aan en je kunt achteraf een certificaat of garantiedocument laten zien. Ook moet de opstalverzekeraar toestemming geven. 

Op vveladen.nl vind je een uitgebreide brochure compleet met stappenplan en toolkit.

Bekijk brochure met stappenplan

Bij eigen woningen, zonder VvE

Heb je een grondgebonden woning? Dan kun je zelf een oplaadpunt regelen bij je huis. Wanneer je geen eigen oprit hebt, moet je de gemeente toestemming vragen voor een laadpunt aan de straatkant. Je kunt bij de gemeente ook een aanvraag indienen om een openbare oplaadpaal bij je in de buurt te plaatsen. Daar kan tot een half jaar tijd overheen gaan.


Stappen voor een veilige laadpaal in de parkeergarage

In afwachting van nieuwe regelgeving heeft de brandweer voor VvE’s de volgende adviezen om laadpalen zo veilig mogelijk te plaatsen en risico's van VvE-laadpalen in parkeergarages te verminderen

 1. Breng de huidige brandveiligheidsmaatregelen in beeld en check de status van de voorzieningen.
 2. Overleg met een adviseur van gemeente en brandweer over de veiligheidsrisico’s en te nemen maatregelen.
 3. Zet elektrische voertuigen en VvE-laadpalen zo dicht mogelijk bij de in- of uitgang van een parkeergarage.
 4. Zorg voor rook- en koolmonoxidemelders, voor een snelle branddetectie.
 5. Plaats laadpalen onder afvoerkanalen in de parkeergarage van de VvE.
 6. Zorg voor een deugdelijke aanrijdbeveiliging van laadpalen.
 7. Gebruik alleen goedgekeurde en onbeschadigde laadkabels, geïnstalleerd door een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
 8. Plaats een noodknop bij de toegang, om bij calamiteiten de hele laadvoorziening uit te kunnen schakelen.
 9. Zorg voor duidelijke instructies, zodat gebruikers van parkeergarages weten hoe ze moeten handelen in geval van een calamiteit.

Wetsvoorstel 'Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s'

Wanneer je als appartementseigenaar een oplaadpunt gaat plaatsen voor je elektrische auto, heb je daar toestemming voor nodig van de vereniging van eigenaars. De kans is namelijk groot dat het oplaadpunt wordt bevestigd in een gemeenschappelijke ruimte en wordt aangesloten op de gemeenschappelijke stroomvoorziening. 

Besluitvoering kan een langdurig proces opleveren. Om dit te voorkomen ligt het wetsvoorstel ‘Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s’ klaar.

Dit wetsvoorstel regelt een notificatieverplichting voor appartementseigenaars, die een oplaadpunt op hun eigen privé- parkeervak of op de gemeenschappelijke parkeergelegenheid willen plaatsen. Deze notificatieregeling zorgt ervoor dat wanneer één of meer appartementseigenaars een oplaadpunt willen plaatsen, zij niet meer een besluit van de VvE hoeven af te wachten. In plaats daarvan stellen zij de appartementseigenaars in kennis van dit voornemen, de zogenoemde notificatieverplichting. 

mannen praten in park bij appartementencomplex

Verzeker de VvE

Voor VvE's zijn een aantal verzekeringen verplicht. Met het VvE-pakket sluit je in één keer belangrijke verzekeringen af. Zo zijn appartementseigenaren en bestuursleden goed beschermd.

Over het VvE-pakket

Contact met onze specialisten

Zijn niet al je vragen beantwoord? Bel dan met onze bouwkundige, juridische of financiële/fiscale specialisten.

Neem contact op
Mevrouw belt vrolijk op balkon

Ook interessant in kennisbank

Wat zijn de risico's van laadpalen in parkeergarages?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube