Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE Financiering

Betalingsachterstanden binnen de VvE

Betalingsachterstanden binnen de VvE zijn voor iedereen vervelend. Het veroorzaakt (financiële) stress én zet relaties binnen de VvE op scherp. Het is daarom belangrijk hier goed mee om te gaan. Hoe je dat doet, lees je hier.

Spaarvarkentje

Betalingsachterstanden ontstaan wanneer een lid van de VvE haar periodieke bijdrage (servicekosten) of extra bijdrage aan de VvE niet (op tijd) betaalt. Achterstallige betalingen kunnen flinke gevolgen hebben voor de VvE:

 1. Betalingsachterstanden zorgen voor een (oplopend) tekort in de begroting van de VvE.
 2. Afhankelijk van de financiële staat van de VvE kan het zijn dat de overige VvE leden extra moeten bijdragen om het tekort op te vullen.
 3. Het herhaaldelijk verzoeken om betaling bij het VvE-lid met betalingsachterstand kan de onderlinge relatie tussen het bestuur en het lid schaden.
 4. Betaalachterstanden zijn een belangrijke oorzaak van wrijving tussen VvE-leden onderling en kan zo het woonplezier negatief beïnvloeden.

Als betaling van bijdrage niet tijdig gebeurt, kan een VvE in de problemen komen. Dat geldt helemaal voor kleinere VvE’s. Het is daarom belangrijk binnen de VvE een goed incassobeleid vast te leggen en jaarlijks tijdens de VvE vergadering door te nemen.

Arianne Timmerman
Arianne TimmermanJurist bij Vereniging Eigen Huis

Betalingsachterstanden aanpakken in 5 stappen

Het bestuur of de penningmeester heeft vaak de ondankbare taak het lid met de schuld te verzoeken om betaling. Een helder stappenplan biedt hierin houvast. Het geeft late betalers de kans hun achterstallige betaling alsnog te voldoen en pakt tegelijkertijd wanbetalers aan. Hieronder staan de stappen die VvE’s kunnen ondernemen bij achterstallige betalingen.

Verkoop van een appartement met betalingsachterstand

Het kan natuurlijk gebeuren dat er binnen het appartementencomplex een woning wordt verkocht, waarbij er sprake is van een betalingsachterstand bij de VvE. Bij de overdacht van het appartement vraagt de notaris van de kopende partij een verklaring aan het bestuur. Daarin staat onder andere welk bedrag de verkoper op de datum van de overdracht nog verschuldigd is aan de VvE. Daarbij wordt de vordering op het lid in principe door de notaris bij de overdracht verrekend uit de verkoopopbrengst van het appartement.

De koper is niet verder aansprakelijk dan voor het bedrag dat in die verklaring staat. Deze verklaring is belangrijk voor de VvE, evenals voor de kopende partij.

Nog enkele tips

 • Wees respectvol. Een betalingsachterstand is meestal een kwestie van simpelweg niet kunnen betalen. Er heerst vaak ook schaamte over de situatie;
 • Geef aan dat het bestuur er is om het probleem voor de VvE op te lossen en dat het dus niet een persoonlijke kwestie is;
 • Communiceer open en duidelijk. Zorg ervoor dat de afspraken die jullie onderling maken duidelijk zijn voor beide partijen.

Word lid met je VvE en profiteer direct!

 • Diensten speciaal ontwikkeld voor VvE's

 • Antwoord op al jouw VvE-vragen

 • Collectieve belangenbehartiging

Word direct lid

voor {price_vve} per jaar

park van appartementencomplex

Onze diensten voor VvE's

 • Juridisch advies bij conflicten VvE

  Rechtspositiebepaling bij een conflict met een bewoner of professionele partij.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Voorzitter/adviseur VvE-vergadering

  Voor structuur en hulp bij een VvE-vergadering

  Regel een voorzitter/adviseur
 • VvE-verzekering

  Alle benodigde VvE-verzekeringen in één pakket. Daarnaast kun je ook los je VvE-verzekering aanvragen, zoals de verplichte opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

  VVE-pakket
 • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

  Krijg inzicht in onderhoud en onderhoudskosten. Wij regelen het voor jou!

  Regel een MJOP
 • Opleveringskeuring voor VvE's

  Laat de algemene ruimten controleren op gebreken

  Vraag een keuring aan
 • Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube