Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE activeren

Voorwaarden voor een actieve VvE

Aan welke voorwaarden moet een actieve VvE eigenlijk voldoen? Met deze checklist kun je controleren of jouw VvE actief of slapend is.

Man doet de energiebelasting check op basis van gas voor zijn VvE

1. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

In de wet staat dat iedere VvE ingeschreven moet worden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een VvE wordt opgericht in de splitsingsakte. Dit is een akte die door de notaris wordt opgesteld. De splitsingsakte wordt ingeschreven bij het kadaster. Mocht je de splitsingsakte niet meer kunnen vinden, dan is deze op te vragen op kadaster.nl.

Dateert de splitsingsakte van vóór 1972 dan is er waarschijnlijk geen VvE opgericht in de splitsingsakte. In je splitsingsakte wordt dan geen VvE genoemd. In dat geval zal de VvE eerst via de notaris opgericht moeten worden. Dat is overigens niet verplicht, maar wel verstandig. Voor de bank is dit namelijk vaak een vereiste voor het verstrekken van een hypotheek.

2. De VvE is verzekerd

De VvE is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering biedt dekking tegen onheil van buitenaf. In het splitsingsreglement kun je vinden wie dat moet regelen. Meestal is dat het bestuur van de VvE.

3. Eén keer per jaar vergaderen

Als VvE moet je minimaal één keer per jaar vergaderen. Het bestuur van de VvE moet voorafgaand aan die vergadering een agenda rondsturen.

4. Jaarrekening van het bestuur

Op de jaarlijkse vergadering legt het VvE-bestuur verantwoording af over het gevoerde beleid. Het bestuur moet een jaarrekening maken en verslag afleggen over het afgelopen jaar.

5. Sparen voor onderhoud

De VvE moet ieder jaar een bedrag sparen voor (toekomstig) groot onderhoud en verduurzaming. Dit sparen gebeurt in het reservefonds. De beste manier om vast te stellen welk bedrag er gespaard moet worden is in een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Een MJOP wordt vastgesteld door de vergadering van eigenaars.

Schud je VvE wakker! 

Voldoet jouw VvE niet aan alle voorwaarden? Dan is jouw VvE inactief of slapend. Om jouw woonveiligheid en woonplezier te vergroten is het belangrijk jouw VvE weer actief te krijgen. Ook is dit van belang om het risico op onverwachte kosten vanwege onderhoud of claims te verkleinen en de verkoopbaarheid van je appartement te vergroten. Schud je VvE wakker en breng de (juridische) basis snel op orde te brengen. Hoe je dat doet? Dat lees je in het ‘Stappenplan Activeer je VvE

Onze diensten voor VvE's

 • VvE verzekeringen

  Een verzekeringspakket, speciaal voor VvE's tegen een scherpe prijs.

  Verzeker je VvE
 • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

  Krijg inzicht in onderhoud en onderhoudskosten. Wij regelen het voor jou!

  Regel een MJOP
 • Tags

  VvE beheerder

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

  ehm-november-2023

  ehm-november-2023
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube