Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackEnergiebesparende maatre...

Zonnepanelen voor VvE's: een duurzame energie oplossing

Zonnepanelen voorzien steeds meer huizen en appartementen van opgewekte stroom. Het is één van de meest populaire vormen van hernieuwbare energie. Maar hoe regel je dit als je onderdeel bent van een Vereniging van Eigenaars (VvE)?

Rij zonnepanelen op plat dak van een hoog appartementencomplex met uitzicht over de stad

Dit zijn de mogelijkheden

Als VvE is het zeker mogelijk om zonnepanelen te installeren op het appartementencomplex. Bij deze panelen zijn dit de meest voorkomende opties:

Zonnepanelen voor de VvE

De makkelijkste manier voor een VvE om zonnepanelen te nemen, is voor de algemene ruimtes. Bijvoorbeeld voor verlichting, de lift en de automatische garagedeuren. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de VvE unaniem akkoord gaat met het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan lastig zijn, omdat niet alle eigenaren misschien geïnteresseerd zijn in zonne-energie of willen investeren in de collectieve installatie van zonnepanelen.

VvE zonnepanelen individueel

Een VvE kan er ook voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen voor de individuele bewoner van appartementen. Dit kan ingewikkeld zijn, omdat elk appartement dan een eigen aansluiting en verbinding nodig heeft met eventueel ook een eigen omvormer. En hoe verdeel je de verschillende panelen met mogelijk verschillende opbrengsten op een eerlijke manier over de individuele eigenaren? Als de VvE de zonnepanelen gebruikt voor de stroom van de algemene ruimtes is het logisch dat de VvE ze betaalt. Als de opbrengst naar individuele bewoners gaat, moeten deze zelf de rekening betalen.

Zie ook

Zonnepanelen met stekker

In vijf stappen zonnepanelen regelen voor de VvE

Als je op een VvE-appartementencomplex zonnepanelen wilt zetten, volg dan eerst deze stappen:

1. Informeer jezelf

Voordat je begint met het plannen van de installatie van zonnepanelen, is het verstandig om jezelf goed te informeren over de mogelijkheden, kosten, regelgeving en vergunningen. Je kunt hierover informatie vinden bij de gemeente, de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

2. Bespreek het met mede-eigenaren

Om VvE zonnepanelen te installeren op een appartementencomplex dat onder de VvE valt, is het belangrijk om de steun van de andere eigenaren te hebben. Bespreek de verschillende opties hoe zonnepanelen kunnen worden ingezet.

3. Breng de kosten in kaart

Zonnepanelen kunnen een grote investering zijn. Het is daarom belangrijk om de kosten en financieringsmogelijkheden in kaart te brengen.

4. Houd rekening met het dak

Op een schuin dak zijn de helling en richting belangrijk. Zuid is het beste, maar oost en west zijn ook goed. Op platte daken kun je kiezen voor een zuid of een oost én west opstelling. Zuid levert meer per paneel, maar een oost en west opstelling laat meer panelen toe omdat deze tegen elkaar staan en daardoor geen hinder hebben van schaduw. Op platte daken staan vaak obstakels die schaduw geven, wat de opbrengst verlaagt. Als panelen in serie zijn, beïnvloedt dit alles. Dit kan worden opgelost met optimizers of micro-omvormers.

5. Zoek een geschikte leverancier

Als je hebt besloten om zonnepanelen te installeren, zoek dan naar een geschikte leverancier. Vraag meerdere offertes aan en laat je goed adviseren over de mogelijkheden en opbrengsten.

Het plaatsen van zonnepanelen binnen een VvE is haalbaar, maar het vereist wel overtuiging, samenwerking en de nodige planning en organisatie. Houdt er rekening mee dat zonnepanelen niet het hele jaar dezelfde hoeveelheid stroom opleveren. In december leveren zonnepanelen zo’n 2% van het jaartotaal stroom op, maar in de maanden mei, juni en juli elke maand zo’n 13%.

Inschrijven op de VvE-nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze VvE-nieuwsbrief

Ontvang gratis 8x per jaar onze VvE-nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste VvE-nieuws. Je krijgt gratis bouwkundige, juridische en financiële tips van onze eigen specialisten.

Schrijf je in

Tags

  • Appartementseigenaar
  • VvE beheerder

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube