Voor VvE'sContact

Snel naar

Waarom zonnepanelen? Welke zonnepanelen zijn er?Wat kosten zonnepanelen?Wat leveren zonnepanelen op?Brandgevaar bij zonnepanelen
BackZonne-energie

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Hoe werken zonnepanelen, wat kosten ze en waar let je op als je zonnepanelen wil kopen?

installateur bevestigd zonnepanelen op dak

Update 10/02/2023

De Tweede Kamer stemde voor de afbouw van de salderingsregeling. Het is nu aan de Eerste Kamer om te beslissen of dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen. Wanneer de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigt is nog onduidelijk. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een langjarig perspectief moet komen om de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. Volgens de vereniging moeten de panelen binnen zeven jaar terugverdiend zijn en moet er een minimale terugleververgoeding worden vastgelegd. Daartoe roept de vereniging samen met de Woonbond, Aedes, VNG, en de Consumentenbond op. 

Lees ons nieuwsbericht

Waarom zonnepanelen?

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen op een rij:

 • Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en besparen op energiekosten.
 • Met zonnepanelen draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor volgende generaties.
 • Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van je woning verhogen.

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat. 

Vrijblijvend inschrijven

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken.

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening (salderen).

Website image

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

Welke zonnepanelen zijn er?

Het meest voorkomende zonnepaneel wordt gemaakt van silicium en worden kristallijn zonnepanelen genoemd. Er zijn monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen). Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement. 

Bij glas-glas zonnepanelen (meestal gekozen vanwege het uiterlijk) zijn de zonnecellen zowel aan de achter- als voorkant van glas. Deze panelen hebben een lange levensduur; glas is stevig en laat minder vocht en vuil door.

Wat kosten zonnepanelen?

Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kostte meer dan 10 jaar geleden nog rond de € 5.900. Een systeem met 10 panelen kostte begin 2023 via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen € 4.709. Je wekt hiermee gemiddeld 4.180 kWh per jaar op en je bespaart gemiddeld al € 1.115 (let op: iedere nieuwe ronde van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen veranderen de prijzen. De prijs in de berekening is obv prijzen van ons collectief begin 2023). 

Btw terugvragen

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Per 1 januari 2023 betaal je geen btw meer voor de zonnepanelen op je woning. Alleen over de aanschaf van geïntegreerde zonnepanelen die worden meegeleverd met een nieuwbouwwoning blijf je 21% btw betalen. In dat laatste geval kun je de betaalde btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen.

stappenplan-btw-terugvragen-zonnepanelen.pdf (pdf)

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat leveren zonnepanelen op?

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit. 

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de panelen
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
 • de kwaliteit van de panelen en de omvormer
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar

Bekijk wat zonnepanelen via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen jou kosten en opleveren met onze gratis daktest.

Brandgevaar bij zonnepanelen 

Ondanks dat het risico klein is, kan het voorkomen dat er brand ontstaat bij je zonnepanelen. In de meeste gevallen ontstaat dit door het onvakkundig monteren van stekkers (MC4 connectoren) die de panelen en de verlengkabels op het dak met elkaar verbinden. Er kan ook een probleem ontstaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van stekkers van verschillende fabrikanten.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Dit houdt in dat er continu een grote hoeveelheid stroom maar één kant op gaat. Door een slechte verbinding, in de kabelaansluiting, kan er een vlamboog ontstaan. De temperatuur van zo’n vlamboog kan zo hoog oplopen dat omliggende materialen vlam vatten.   

Bij op-dak systemen hoeft dit niet altijd tot brand te leiden, vanwege de brandwerende werking van dakpannen. Dit is anders bij in-dak systemen. Dan bevindt het zonnepaneel zich op korte afstand van materialen als dakfolies en isolatiemateriaal en zal er eerder brand ontstaan. In-dak systemen worden opgeleverd mét en zonder ventilatieoplossingen. Een ventilatieoplossing bestaat uit een luchtinlaat aan de onderkant van het PV-systeem of het dak en een luchtuitlaat aan de bovenzijde van het systeem of aan de bovenzijde van het dak, bij de nok. Deze ventilatie heeft door natuurlijke circulatie een koelende werking. Maar als er een beginnende brand is, kan ventilatie de brand makkelijk laten uitbreiden vanwege het schoorsteeneffect. 

Tips om branden zoveel mogelijk voorkomen 

 • Gebruik connectoren van hetzelfde type én merk. 
 • Laat de panelen alleen installeren door een gecertificeerd bedrijf.  
 • Laat de montage controleren door een derde partij.  
 • Toepassen van onbrandbare materialen onder de panelen bij in-daksystemen. 
 • Lees goed en duidelijk de instructies van de stekkers, om er zeker van te zijn dat ze een goede verbinding maken.
 • Ventilatie van in-dak systemen.
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen de panelen en het dak eronder. Volg hiervoor de installatievoorschriften.   

Aandachtspunten zonnepanelen

 • Kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 355 wattpiek. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar.
 • Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? 
 • Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht. Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.
 • Kies bij voorkeur voor een bedrijf dat aangesloten is bij Zonnekeur of Techniek Nederland.
 • Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft de zonnepanelen daarom meestal niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het merendeel van het vuil weg.
 • Vanaf 27 april 2021 moeten omvormers gecertificeerd zijn om stroom te mogen leveren aan het openbare stroom netwerk. Bij aanmelding op energieleveren.nl wordt vanaf die datum gecontroleerd of de omvormer voldoet.
 • Je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Vergeet daarom niet aan je verzekeraar door te geven dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Lees meer tips over het verzekeren van zonnepanelen.
 • Heb je een variabel energiecontract? Lees meer over wat een variabel energiecontract betekent voor salderen en de terugleververgoeding.
 • De vraag naar zonnepanelen is het afgelopen jaar (2022) hard gegroeid met lange wachttijden als gevolg. Lees meer.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken
Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

Kosten zonnepanelen5 financiële vragen over zonnepanelenWat is salderen?Zorgen zonnepanelen voor een hogere WOZ-waarde?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube