Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn goed voor je energierekening en het milieu. Maar hoe werken zonnepanelen? Wat kosten ze en wat leveren ze op? En waar moet je op letten als je zonnepanelen neemt? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten.

Man kijkt uit dakraam van dak met zonnepanelen

Voor- en nadelen zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Je energierekening gaat omlaag, je stoot minder CO2 uit en je huis wordt meer waard. Bovendien hebben zonnepanelen nauwelijks onderhoud nodig en gaan ze lang mee. Zonnepanelen leveren vrijwel altijd financieel voordeel op, maar het is wel goed om je bewust te zijn van een aantal mogelijke nadelen. Zo krijg je bij sommige energieleveranciers een minder gunstig contract met zonnepanelen.

Lees meer over voor- en nadelen zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektrische spanning te kunnen gebruiken in huis, moet deze worden omgezet van naar wisselspanning. Dit gebeurt door de omvormer. Er bestaan verschillende soorten omvormers, het is belangrijk dat je een type kiest dat het beste past bij jouw situatie. Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven in wattpiek. Welk rendement de zonnepanelen halen in de praktijk, is afhankelijk van factoren zoals de oriëntatie en de hellingshoek.

Lees meer over werking zonnepanelen
installateur bevestigd zonnepanelen op dak

Soorten zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Kristallijn zonnepanelen. De meeste zonnepanelen zijn gemaakt van dit type. Ze wordt gemaakt van silicium. Er zijn monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen).
 • Amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam, waardoor ze met de ondergrond kunnen meebuigen. Ze zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement. 
 • Glas-glas zonnepanelen. In tegenstelling tot standaardpanelen is zowel de voor- als de achterkant van deze panelen van glas. Deze panelen zijn wat steviger en gaan daardoor langer mee. Soms hebben deze panelen ook aan beide kanten zonnecellen waardoor ze een hogere opbrengst hebben. Veel mensen kiezen ook voor deze panelen omdat ze deze panelen mooier vinden.

Kosten en opbrengst

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat zonnepanelen kosten en wat ze opleveren.


6 panelen10 panelen18 panelen
Kosten€ 3.200€ 5.000€ 8.000
Gemiddelde jaarlijkse stroomproductie2.100 kWh3.500 kWh6.200 kWh

Gemiddelde jaarlijkse opbrengst

(let op: dit is exclusief eventuele terugleverkosten, deze gaan nog van de opbrengst af)

€ 450€ 750€ 1.200

De kosten en opbrengst zijn berekend door Milieu Centraal in opdracht van Vereniging Eigen Huis. De kosten zijn de gemiddelde prijs van de panelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Er is gerekend met de volgende uitgangspunten:

 • Voor de besparing in euro's is dit jaar uitgegaan van een stroomprijs van € 0,37 cent per kWh en voor 2040 en later met € 0,24 per kWh.
 • Mogelijke heffingen zoals terugleverkosten zijn niet meegenomen. Deze verschillen heel erg per leverancier.
 • Met het plan van de nieuwe regeringscoalitie om de salderingsregeling in 2027 af te schaffen is nog geen rekening gehouden. Onduidelijk is nog wat het plan precies inhoudt.
 • Ook rente op een eventuele lening is niet meegenomen. 
 • Er is uitgegaan van een terugleververgoeding van 10 cent per kWh.
 • De berekeningen gelden voor zonnepanelen op het zuiden in een hoek van 30 tot 45 graden.
 • Er is uitgegaan van een jaarlijks stroomverbruik van 3.200 kWh voor 6 en 10 panelen en 4.500 kWh voor 18 panelen.
 • Peildatum: januari 2024.
Lees meer over kosten en opbrengst zonnepanelen

Salderingsregeling

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, dan maak je gebruik van de salderingsregeling. Dit houdt in: de opgewekte zonne-energie die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit af van de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief.

Lees meer over salderingsregeling

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken
Website image

Terugleverkosten zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers rekenen terugleverkosten of nemen andere maatregelen die nadelig zijn voor zonnepaneeleigenaren. Waar moet je als zonnepaneeleigenaar overal rekening mee houden?

Veelgestelde vragen en antwoorden

Terugverdientijd zonnepanelen

Als je zonnepanelen gaat kopen, ben je natuurlijk benieuwd hoe lang het duurt voordat je jouw investering terugverdient. Door de introductie van terugleverkosten en het kabinetsplan om de salderingsregeling af te schaffen was hier veel onduidelijkheid over. Daarom liet Vereniging Eigen Huis onderzoeken hoe lang de terugverdientijd in verschillende situaties is.

Lees meer over terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen financieren

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te financieren:

 • Eigen geld
 • Extra hypotheek
 • Andere lening
 • Sommige gemeenten geven subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. De Rijksoverheid geeft hier geen subsidie op.
Lees meer over zonnepanelen financieren

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hangt af van verschillende factoren. Je moet genoeg vrije ruimte op je dak hebben en er moet voldoende licht op vallen. Bij voorkeur moeten ze op het zuiden, oosten of westen geplaatst worden. Zonnepanelen kunnen zowel op een schuin dak als een plat dak worden gemonteerd. Bij beide soorten daken zijn er specifieke zaken waarmee je rekening moet houden.

Lees meer over zonnepanelen en dak

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Ga je zonnepanelen nemen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel je er het beste kunt nemen. Je kan hierbij naar verschillende factoren kijken. Dit zijn de belangrijkste:

 • Hoeveel zonnepanelen er op je dak passen.
 • Je budget.
 • Je elektriciteitsverbruik.
 • Het vermogen en de verwachte opbrengst van de zonnepanelen.
Lees meer: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Hoewel je er soms de wildste verhalen over hoort, zijn zonnepanelen op zichzelf niet brandgevaarlijk. Ze kunnen in principe niet zomaar in brand vliegen. Verkeerde installatie kan wel leiden tot een verhoogd risico op brand. Hoewel het risico op brand dus beperkt is, kun je zelf een paar dingen doen om dit nog verder te verkleinen.

Lees meer over zonnepanelen en brandgevaar
man met emmer klimt op dak met zonnepanelen

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Meestal is het reinigen van zonnepanelen niet nodig. Ze hebben een zelfreinigende laag. Doordat ze schuin liggen, spoelt een flinke regenbui het meeste vuil weg. Soms bevatten ze hardnekkig vuil, bijvoorbeeld door uitwerpselen van vogels. Zijn je panelen erg vies of regent het een periode nauwelijks waardoor het vuil er niet afspoelt? Dan kun je je zonnepanelen laten schoonmaken. Te veel vuil op je zonnepanelen kan de hoeveelheid opgewekte elektriciteit licht beïnvloeden.

Lees meer over zonnepanelen schoonmaken

Ga je zonnepanelen nemen? Let hierop

 • Ga je een zonnepanelen offerte aanvragen? Kijk dan niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Dit vertelt je hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 425 wattpiek.
 • Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? 
 • Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht.
 • Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.
 • Kies bij voorkeur voor een erkende installateur. Deze vind je via het Centraal Register Techniek.

Tekst gaat verder onder video

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onze expert legt uit

In deze video vertelt onze bouwtechnisch expert Jan Roelof Hoving je alles over zonnepanelen. Hij gaat onder andere in op de werking, montage, kosten en opbrengsten. 

Zonnepanelen verzekeren

Je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je panelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd.

Lees meer over zonnepanelen verzekeren en doe premiecheck

Opgewekte stroom zonnepanelen zelf gebruiken

Steeds meer energieleveranciers brengen een heffing in rekening voor stroom die je teruglevert. Door meer stroom zelf te gebruiken, voorkom of beperk je zo'n heffing voor teruggeleverde stroom. Maar wat zijn hiervoor de mogelijkheden?

Lees meer over opgewekte stroom zelf gebruiken
man met telefoon staat bij omvormer

Zonnepanelen en thuisbatterij

De opslag van zonne-energie wordt een steeds belangrijker thema. Dit kan met een thuisbatterij. Maar helaas zijn thuisbatterijen nu nog erg duur en daardoor onrendabel. Bovendien is de opslagcapaciteit beperkt en heeft de productie ervan een behoorlijke ecologische voetafdruk.

Lees meer over thuisbatterij

Zonnepanelen en warmtepomp

Zonnepanelen en een warmtepomp zijn een goede combinatie. Zeker zolang de salderingsregeling bestaat. Deze houdt in dat je de zonnestroom die je aan het net levert mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Dat is fijn, want je wekt de meeste elektriciteit op in de zomer terwijl een warmtepomp het meeste stroom verbruikt in de koudere seizoenen. Maar ook zonder deze regeling kunnen zonnepanelen en een warmtepomp elkaar goed aanvullen. Met een warmtepomp kun je een deel van de stroom die je zonnepanelen opwekken namelijk direct verbruiken. Hoe dit precies werkt, ligt eraan of je een hybride warmtepomp of all-electric warmtepomp hebt.

Website image

Gratis e-book 'Verduurzamen met zonnepanelen'

Wil je nog meer weten over zonnepanelen? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Tips voor offerte en aanschaf
Ontdek het gratis e-book

Veelgestelde vragen

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Ook interessant

Alles over de zonneboilerIsolerenAlles over je energierekening

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube