Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Hoe werken zonnepanelen, wat kosten ze en waar let je op als je zonnepanelen wil kopen?

installateur bevestigd zonnepanelen op dak

Waarom zonnepanelen?

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen op een rij:

 • Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken en besparen op energiekosten.
 • Met zonnepanelen draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en een duurzame toekomst voor volgende generaties.
 • Zonnepanelen kunnen zorgen voor een gunstiger energielabel. Dit kan de waarde van je woning verhogen.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken.

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening (salderen).

Website image

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

Welke zonnepanelen zijn er?

Het meest voorkomende zonnepaneel wordt gemaakt van silicium en worden kristallijn zonnepanelen genoemd. Er zijn monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen). Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement. 

Bij glas-glas zonnepanelen (meestal gekozen vanwege het uiterlijk) zijn de zonnecellen zowel aan de achter- als voorkant van glas. Deze panelen hebben een lange levensduur; glas is stevig en laat minder vocht en vuil door.

Benieuwd naar een ervaringsverhaal? Gerda liet in 2015 al zonnepanelen plaatsen. Lees meer over haar ervaring.

Wat kosten zonnepanelen en wat levert het op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat zonnepanelen kosten en wat het oplevert.


Eenheid6 panelen10 panelen18 panelen
Kosten5.0007.50012.000
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst€/j7001.0001.600

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van de panelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Voor de besparing in euro's is dit jaar uitgegaan van een stroomprijs van € 0,70 cent per kWh en voor 2030 en later met € 0,25 per kWh. De berekening geldt voor zonnepanelen op het zuiden in een hoek van 36 graden. Uitgaande van een jaarlijks stroomverbruik van 3.300 kWh voor 6 tot 10 panelen en 3.800 kWh voor 18 panelen.

Bron: Milieu Centraal

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Rendement Zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de panelen
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
 • de kwaliteit van de panelen en de omvormer
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar

Btw terugvragen

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Per 1 januari 2023 betaal je geen btw meer voor de zonnepanelen op je woning. Alleen over de aanschaf van geïntegreerde zonnepanelen die worden meegeleverd met een nieuwbouwwoning blijf je 21% btw betalen. In dat laatste geval kun je de betaalde btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen.

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen (pdf)


Aandachtspunten zonnepanelen

 • Kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 355 wattpiek. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar.
 • Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? 
 • Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht. Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.
 • Kies bij voorkeur voor een bedrijf dat aangesloten is bij Zonnekeur of Techniek Nederland.
 • Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft de zonnepanelen daarom meestal niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het merendeel van het vuil weg.
 • Vanaf 27 april 2021 moeten omvormers gecertificeerd zijn om stroom te mogen leveren aan het openbare stroom netwerk. Bij aanmelding op energieleveren.nl wordt vanaf die datum gecontroleerd of de omvormer voldoet.
 • Je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Vergeet daarom niet aan je verzekeraar door te geven dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Lees meer tips over het verzekeren van zonnepanelen.
 • Heb je een variabel energiecontract? Lees meer over wat een variabel energiecontract betekent voor salderen en de terugleververgoeding.
 • Met de opkomst van dynamische energiecontracten komt het steeds vaker voor: negatieve stroomprijzen. Lees wat je kunt doen bij een negatieve prijs als je zonnepanelen en een dynamisch energiecontract hebt.

Ontwikkelingen zonnepanelen en energiecontract

Sinds kort maken steeds meer energieleveranciers onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Zo rekent Vandebron terugleveringskosten voor stroom die zonnepaneeleigenaren aan het net leveren. Waar moet je als zonnepaneeleigenaar overal rekening mee houden? 

Veelgestelde vragen en antwoorden
Huizen met zonnepanelen op het dak

Brandgevaar bij zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn op zichzelf niet brandgevaarlijk. Ze kunnen in principe niet zomaar in brand vliegen. Verkeerde installatie kan wel leiden tot een verhoogd risico op brand. En dan vooral bij zogenoemde in-dak-systemen. Hierbij zijn de zonnepanelen geïntegreerd in het dak, ze vervangen de dakpannen. Hoewel het risico op brand beperkt is, kun je zelf een paar dingen doen om dit nog verder te verkleinen. 

Lees meer over zonnepanelen en brandgevaar

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over zonne-energie

Kosten zonnepanelen5 financiële vragen over zonnepanelenWat is salderen?Zorgen zonnepanelen voor een hogere WOZ-waarde?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine dec 2023

Eigen Huis Magazine dec 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube