Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerduurzamen, hoe financ...

Lening voor zonnepanelen

Zonnepanelen financieren kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor zonnepanelen. Lees meer over de mogelijkheden voor zonnepanelen financieren.

bankpas

Zonnepanelen financieren: leningen

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor de verduurzaming van je woning. Zo kun je je eigen energie opwekken en heb je lagere energiekosten. Maar het is ook een grote investering en hoe betaal je deze? Een van de financieringsmogelijkheden is een zonnepanelen lening. Er zijn verschillende leningen mogelijk. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

Hogere hypotheek voor zonnepanelen

Geld lenen voor zonnepanelen kan bijvoorbeeld via je hypotheek. Dit kan op twee manieren of een combinatie van beide:

Hogere hypotheek

Je leent tot 106% van de woningwaarde. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. Niet alle geldverstrekkers bieden namelijk deze mogelijkheid. 

Extra hypotheek op je inkomen

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook mogelijk extra te lenen bovenop wat je normaal kunt lenen op basis van je inkomen, voor het kopen van zonnepanelen. Dit is in 2024 afhankelijk van het energielabel van je woning. Afhankelijk van het energielabel van je woning kun je in 2024 de volgende extra bedragen lenen:

Energielabel  Extra hypotheek (€)
E, F, G € 20.000 
C, D € 15.000 
A, B t/m A+++ € 10.000 
A++++€ 0 
A++++ met EPG€ 0 
Geen € 10.000 

Duurzame hypotheek

Er zijn meerdere geldverstrekkers die een aanvullende duurzame hypotheek met rentekorting aanbieden. Lees meer over welke geldverstrekkers dit onder andere aanbieden.

Houd rekening met eenmalige extra kosten bij een hypotheek, zoals taxatie -of notariskosten.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Energiebespaarlening zonnepanelen

De landelijke energiebespaarlening is een lening van het Warmtefonds. Deze lening is er voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Gebruik de energiebespaarlening bijvoorbeeld als lening voor zonnepanelen. Heb je als eigenaar-bewoners een verzamelinkomen minder dan € 60.000, dan is de rente van de energiebespaarlening 0%. Je betaalt maandelijks alleen een bedrag voor aflossing.  

Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten hebben een Duurzaamheidslening. Bekijk op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting of jouw gemeente de lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Het voordeel van de duurzaamheidslening is de lage rente. Maak je gebruik van deze lening voor zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen.

Groene lening

Een groene lening van GreenLoans is er ook voor huiseigenaren die willen verduurzamen, bijvoorbeeld met de aanschaf van zonnepanelen. De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar. Het heeft kenmerken van een persoonlijke lening. Lees er meer over op de website van GreenLoans.

Houd er bij leningen rekening mee dat deze worden geregistreerd bij het BKR. Een registratie kan invloed hebben op toekomstige financieringen.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Zonnepanelen financieren: andere mogelijkheden

Naast leningen zijn er ook andere manieren om zonnepanelen te financieren. Hier een aantal alternatieven op een rij:

Eigen geld

Geld lenen voor zonnepanelen is niet altijd nodig. Heb je genoeg eigen spaargeld, dan is het verstandig dit geld te gebruiken voor zonnepanelen. Daarnaast leveren zonnepanelen vaak meer op dan de rente op je spaarrekening.

Subsidie zonnepanelen

Als particulier ontvang je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Het kan wel zijn dat je in aanmerking komt voor een gemeentelijke subsidie voor zonnepanelen. Check hiervoor de energiesubsidiewijzer op de website van de Rijksoverheid. De subsidiewijzer toont per gemeente alle regelingen voor energiebesparende maatregelen inclusief zonnepanelen.

Salderingsregeling

In plaats van subsidie voor zonnepanelen is er de salderingsregeling. Wanneer je zonnepanelen hebt wek je zelf zonnestroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief.

Lees meer over de salderingsregeling

Geen btw meer over zonnepanelen

Wie zonnepanelen koopt voor op of nabij de woning, hoeft daar sinds 1 januari 2023 geen btw meer over te betalen. Er is een uitzondering: het 0% btw-tarief geldt niet voor de oplevering van geïntegreerde panelen samen met de nieuwbouwwoning. In dat geval betaal je het reguliere 21% btw-tarief.

Lees meer over btw bij zonnepanelen

Hoe kan je het beste zonnepanelen financieren?

Wat de beste manier is om je zonnepanelen te financieren hangt af van je persoonlijke situatie. Wanneer je de investering van spaargeld kunt betalen is geld lenen niet nodig. Welke financiering bij jou past kun je het beste bespreken met een financieel adviseur of doe de financieringscheck verduurzamen.

Kan je de rente aftrekken als je geld leent voor zonnepanelen? 

Ja, dat kan. Zonnepanelen zijn na installatie op het dak onroerend en horen bij de woning. Leen je geld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, dan kun je onder voorwaarden de betaalde rente en bijbehorende kosten van de geldlening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen. 

Lees meer over hypotheekrenteaftrek

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Meer over financieren verduurzamen en zonnepanelen

Geld lenen voor energiebesparingISDE-subsidieZonnepanelen en btw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube