Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerduurzamen, hoe financ...

Extra hypotheek voor verduurzaming

Wil je verduurzamen en heb je onvoldoende eigen geld, dan kun je een extra hypotheek voor verduurzaming afsluiten. Dit wordt ook wel een verduurzamingshypotheek, duurzame hypotheek of een groene hypotheek genoemd. Lees meer.

hypotheekadviseur en twee mannen in kantoorruimte

Verduurzaming financieren via de hypotheek

Verduurzaming financieren via de hypotheek kan op verschillende manieren. Dit zijn de belangrijkste opties:

 • Bestaande hypotheek verhogen
 • Energiebespaarbudget
 • Verduurzamingshypotheek

Bestaande hypotheek verhogen

Als je je huidige hypotheek gaat verhogen kan dat met een aanvullende tweede hypotheek of met het volledig oversluiten van een verhoging van de bestaande hypotheek. Het voordeel is dat je een eventuele verbouwing meteen kunt meefinancieren. De geldverstrekker kijkt op basis van de woningwaarde, energielabel, rente, inkomen en uitgaven wat je aan tweede hypotheek kunt opnemen. Het nadeel kan zijn dat je een hogere rente gaat betalen voor de gehele hypotheek omdat je in een andere risicoklasse terecht komt. De taxatiewaarde voor en na verbouwing en verduurzaming is erg belangrijk. Ga je alleen verduurzamen dan is de verduurzamingshypotheek met lage rente een optie. Je leest hier verderop op deze pagina meer over.

Bovenop woningwaarde lenen

Bij verschillende hypotheekverstrekkers kun je verduurzaming meefinancieren in de hypotheek. Huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen. Je kunt onder andere deze energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: 

 • Warmtepomp
 • Zonnepanelen
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ glas

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien vraagt de bank je om aankoopnota’s.

Let op! Er zijn geldverstrekkers die voor de gehele hypotheek een renteopslag rekenen wanneer je gaat financieren tot 106% van de woningwaarde.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Hogere hypotheek voor duurzame woning

In 2024 bepaalt het energielabel hoeveel extra hypotheek je krijgt. Je mag bijvoorbeeld een extra bedrag lenen bij de aankoop van de woning op basis van het energielabel. Ook mag je een extra bedrag lenen als je de woning wilt verduurzamen. Deze bedragen komen dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Bij het aangaan van een hypotheek kan er extra worden geleend:

EnergielabelExtra hypotheekbedrag 
E, F, G€ 0 
C, D€ 5.000 
A, B€ 10.000 
A+, A++€ 20.000 
A+++€ 30.000 
A++++€ 40.000 
A++++ met € 50.000 

Extra lenen bij verduurzaming van je woning:

EnergielabelExtra hypotheekbedrag
E, F, G€ 20.000 
C, D€ 15.000 
A, B t/m A+++€ 10.000 
A++++€ 0 
A++++ met € 0 
Geen energielabel€ 10.000 

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kies dan voor het Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Een aantal geldverstrekkers biedt het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt afgesloten. Je kunt maximaal 6% bovenop de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid.

Verduurzamingshypotheek

Wil je gaan verduurzamen en wil je daarvoor geld lenen dan bieden een aantal geldverstrekkers een aanvullende verduurzamingshypotheek met een rentekorting, bijvoorbeeld:

Florius en ABN AMRO

Deze geldverstrekkers hebben beide een duurzame hypotheek voor nieuwe en bestaande klanten van minimaal € 5.000 tot maximaal € 25.000. De looptijd van Florius en ABN AMRO is maximaal 30 jaar. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht.

ASR

De verduurzamingshypotheek van ASR heeft een looptijd van 30 jaar. Het maximale bedrag is € 65.000, tot 106% van de marktwaarde. Je kunt kiezen tussen een variabele rente of een rente voor 15 jaar vast. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

ASN

ASN Duurzaam Wonen is een leningdeel van minstens € 2.500 en maximaal € 30.000 voor de verduurzaming van je eigen woning. Je lost de schuld in maximaal 30 jaar volledig af. Voor ASN Duurzaam Wonen betaal je een lage rente. En je krijgt rentekorting op je ASN Hypotheek. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

Atttens

Attens heeft bij een nieuwe hypotheek of verhoging met Energiebesparende voorzieningen (EBV) of Energiebespaarbudget (EBB) een duurzaamheidskorting voor een bedrag van maximaal € 25.000.

Venn hypotheken

Venn Hypotheken heeft GemakkelijkGroen. Minimaal € 5.000 en maximaal € 10.000 kan toegevoegd worden aan de totale hypotheek. Dit tegen een vaste rente voor de gehele looptijd. Het leningdeel telt niet mee in de tariefklasse bepaling. De afsluitkosten voor het inregelen van een Gemakkelijk Groen depot is € 330. 

Allianz

Allianz heeft een groen leningdeel dat afgesloten kan worden tot maximaal € 35.000 en tot 106% van de marktwaarde van de woning. De looptijd van dit groene leningdeel kan 30 jaar annuïtair of lineair afgesloten worden. Er zijn drie rentevastperioden; 10, 20 en 30 jaar. Het is mogelijk om het groene leningdeel mee te verhuizen naar een volgende woning. De rente is laag en er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. 

Centraal Beheer

Centraal Beheer heeft het product Groen Leningdeel met een maximaal leenbedrag van € 25.000. De maximale looptijd is 15 jaar met een rentekorting. Het Groen Leningdeel is voor nieuwe hypotheken en voor klanten die aanvullend lenen om te verduurzamen. 

Lot hypotheken

Met de duurzaamheidshypotheek van Lot hypotheken kun je tot €35.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen tegen een lagere rente. De rente is vast te zetten voor een periode van 1 t/m 15 jaar. De looptijd is maximaal 15 jaar.

Triodos Bank

Triodos Bank heeft de Energiebespaarlening met een maximum van € 25.000. De looptijd is 30 jaar en de eerste 10 jaar een zeer lage rente. Als de aanvraag wordt gedaan voor 31 maart 2024 is de rente zelfs 0%. De lening kan alleen worden afgesloten in combinatie met een nieuwe of aanpassing van een bestaande Triodos Hypotheek.

Woonfonds

Woonfonds heeft speciaal voor verduurzaming een Groen Leningdeel met een rentekorting gedurende de rentevastperiode. Maximaal leenbedrag is € 25.000 en een maximale looptijd van 15 jaar.

Al deze aanvullende duurzame hypotheken zijn vaak alleen mogelijk als je al een hypotheek hebt bij deze geldverstrekker. 

Tip! Vergelijk financieringsopties

Ben je van plan je huis te verduurzamen en kun je daar financiële hulp bij gebruiken? Bekijk dan eens de verschillen tussen de financieringsopties.

Handige vergelijkingstabel
Snel inzicht in de kosten
Gratis te downloaden

Vergelijk leningen en andere financieringsopties (pdf)

Korting hypotheekrente bij duurzaam huis

Veel geldverstrekkers belonen je wanneer je woning een hoog energielabel heeft of als je door je woning te verduurzamen een beter energielabel krijgt. Je ontvangt dan een korting op de rente. 

Geldverstrekkers die korting geven zijn bijvoorbeeld: ABN AMRO, BLG Wonen, ING, Florius, Groene Hart Hypotheken, Impact Hypotheken, Moneyou, Rabobank, Vista hypotheken, Obvion, RegioBank, SNS, Woonnu en Triodos Bank. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking komen voor korting op de rente.

Let op! De korting na verduurzamen kan pas gaan gelden wanneer je start met een nieuwe rentevastperiode. En sommige geldverstrekkers hebben een renteopslag bij een woning met een slecht label.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Kosten hypotheek verhogen voor verduurzamende maatregelen

Ga je je hypotheek verhogen voor verduurzaming, dan krijg je vaak te maken met extra kosten. Misschien moet je opnieuw naar de notaris, moet de woning getaxeerd worden en betaal je advieskosten aan de hypotheekadviseur. 

Een paar geldverstrekkers hebben de mogelijkheid om zonder adviseur online de extra hypotheek aan te vragen. Vaak kan dit binnen je online dossier van de geldverstrekker. Je betaalt dan geen advieskosten. 

Beloning voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je de hypotheek voor verduurzaming bij de hypotheekverstrekker regelt wordt dit vaak beloond met een gratis energielabel of energieadvies. Soms geven hypotheekverstrekkers ook een bedrag voor isolatie van de woning of een budget om te besteden in een klimaatwinkel. De hypotheekadviseur kan je vertellen waar je recht op hebt bij jouw geldverstrekker. 

Naast het verhogen van de huidige hypotheek kun je ook een lening afsluiten voor verduurzaming.

Lees meer over geld lenen voor verduurzaming van je huis

Energielabel D of slechter? Verbeterplan nodig

Wil je een nieuwe hypotheek voor een woning met een energielabel D of slechter, dan kan het zijn dat de geldverstrekker om een verbeterplan vraagt. De maatregelen uit het verbeterrapport voor het verduurzamen van de woning moeten dan worden meegefinancierd in de hypotheek.

Energiebespaarhypotheek Warmtefonds

Voor de wijkaanpak heeft het Warmtefonds een speciale Energiebespaarhypotheek. Je gemeente moet dan wel een hypotheekadviseur hebben gecontracteerd om de Energiebespaarhypotheek te kunnen afsluiten. Het is een hypotheek voor minimaal € 5.000 en maximaal € 25.000 met een rente van 0% gedurende de gehele looptijd, 15 of 20 jaar. Je hebt de eerste drie jaar geen aflossingsverplichting. Na het derde, zesde en tiende jaar wordt er opnieuw gekeken of je kunt aflossen op basis van inkomsten en uitgaven. 

Tip! Maak gebruik van Eigen Huis Hypotheekadvies

Hypotheekadvies nodig? Met Eigen Huis Hypotheekadvies kun je een gratis oriënterend gesprek aanvragen. Online of op een kantoor bij jou in de buurt.

Onafhankelijk advies
Gratis oriënterend gesprek
Online of op kantoor bij jou in de buurt
Vraag een gesprek aan

Tags

HuiseigenaarHypotheekVerduurzamenVerduurzamen-Leningen

Lees meer over financiering verduurzaming

Ontdek welke financiering het beste past bij jouw situatieVerduurzamen met subsidieLening voor zonnepanelen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube