Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerplichtingen VvE

Reservefonds VvE

Een reservefonds VvE is wettelijk verplicht. Hieruit kan een VvE kosten voor groot onderhoud betalen, bijvoorbeeld aan het dak of aan leidingwerk. Het geld voor het reservefonds moet op een aparte bankrekening staan op naam van de VvE.

stel in gemeentetuin

Als je een appartement hebt, ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE zorgt voor het beheer en het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke delen. Daarvoor betalen appartementseigenaren elke maand servicekosten aan de VvE. Een deel van die servicekosten gaat naar het reservefonds van de VvE. Dit is een spaarpot voor toekomstig groot onderhoud, zoals het schilderen van de gevel of het vervangen van het dak. Op 1 januari 2018 is de wet Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars ingegaan. Volgens deze wet is een minimale jaarlijkse reservering voor het reservefonds verplicht. Dit moet op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of op basis van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw. Sinds 1 januari 2021 moet de VvE het reservefonds op orde hebben.

Aangifte inkomstenbelasting over 2023

Het aandeel in het reservefonds van iedere appartementseigenaar van de VvE is, ondanks dat je er niet zelf over kunt beschikken, fiscaal gezien eigen bezit. Dat betekent dat een appartementseigenaar dit moet opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Als lid van de VvE valt het aandeel in het reservefonds in box 3, samen met overige bezittingen, zoals spaargeld of beleggingen. Aanvankelijk was in de Overbruggingswet box 3 geregeld dat het aandeel in het reservefonds net zo zwaar zou worden belast als beleggingen. Die wijziging is met het Belastingplan 2024 weer teruggedraaid. De wijziging geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.

Over het totale vermogen in box 3 betaal je belasting. Hoeveel belasting dat is, hangt af van de hoogte van je vermogen en het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrij vermogen is het bedrag waarover geen belasting hoeft te betalen. In 2024 is het heffingsvrij vermogen € 57.000,- per persoon. Als je een fiscaal partner hebt, wordt dit bedrag verdubbeld.

Aandeel in het reservefonds opvragen voor Belastingdienst

Hoeveel jouw aandeel in het reservefonds is binnen de VvE kun je opvragen bij je bestuur of de (financieel) beheerder. Over dit vermogen betaal je inkomstenbelasting.

Heb je meer hulp bij nodig met de aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst?

Download onze belastingwijzer

Download onze belastingwijzer

Uitzonderingen reservefonds

Om te voorkomen dat verhuurders en kleinere VvE's onnodig worden belast, mag in twee gevallen van het verplicht sparen in een reservefonds worden afgeweken: 

  • Als een eigenaar ervoor kiest om, in plaats van zijn aandeel in het reservefonds te storten, zorgdraagt voor een bankgarantie ter hoogte van dat bedrag. De bank staat dan garant voor dat bedrag en zal op verzoek van de VvE dat bedrag alsnog storten op de rekening van de VvE. Sommige grotere verhuurders werken met deze constructie. 
  • Als minimaal 80% van de appartementseigenaren afziet van storten in het reservefonds. De eigenaren moeten dan het onderhoud dan per keer betalen. Dit komt vooral voor bij kleine VvE's. Eigenaren moet dan zelf sparen voor toekomstig onderhoud aan het gebouw. Dit is niet ideaal, want VvE’s en eigenaars komen in een vervelende situatie terecht als één of meerdere eigenaars niet in staat zijn om ineens een groot bedrag te voldoen.

Meerjaren Onderhoudsplan

Geld reserveren voor het reservefonds kan op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In een MJOP staat welk onderhoud de komende jaren moet gebeuren en tegen welke kosten.

Meer informatie

Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan

Je hebt een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) nodig om erachter te komen welk verduurzamingsaspect als eerste op de planning moet staan.

Meer informatie

Ook interessant in kennisbank

Mag de verkoper zijn deel uit het reservefonds van de VvE opnemen bij verkoop?Moet ik als koper het aandeel van de verkoper in het reservefonds erbij kopen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube