Reservefonds VvE
Een reservefonds VvE is wettelijk verplicht. Hieruit kan een VvE kosten voor groot onderhoud betalen, bijvoorbeeld aan het dak of aan leidingwerk. Het geld voor het reservefonds moet op een aparte bankrekening staan op naam van de VvE.
Op 1 januari 2018 is de wet Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars ingegaan. Volgens deze wet is een minimale jaarlijkse reservering voor het reservefonds verplicht. Dit moet op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde van het gebouw. Sinds 1 januari 2021 moet de VvE het reservefonds op orde hebben.
Uitzonderingen reservefonds
Om te voorkomen dat verhuurders en kleinere VvE’s onnodig worden belast, mag in twee gevallen van het verplicht sparen in een reservefonds worden afgeweken:
- Als de appartementseigenaren akkoord gaan met een bankgarantie. Met een bankgarantie kan een VvE de bijdragen gestort krijgen van de bank. De bank verhaalt het bedrag vervolgens op de eigenaren.
- Als viervijfde (80 %) van de appartementseigenaren afziet van storten in het reservefonds. Zij moeten het onderhoud dan per keer betalen. Dit komt vooral voor bij kleine VvE’s.
Meerjaren Onderhoudsplan
Geld reserveren voor het reservefonds kan op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In een MJOP staat welk onderhoud de komende jaren moet gebeuren en tegen welke kosten.
Meer informatieDuurzaam Meerjaren Onderhoudsplan
Je hebt een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) nodig om erachter te komen welk verduurzamingsaspect als eerste op de planning moet staan.
Meer informatie