Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerplichtingen VvE

Reservefonds VvE

Een reservefonds VvE is wettelijk verplicht. Hieruit kan een VvE kosten voor groot onderhoud betalen, bijvoorbeeld aan het dak of aan leidingwerk. Het geld voor het reservefonds moet op een aparte bankrekening staan op naam van de VvE.

stel in gemeentetuin

Op 1 januari 2018 is de wet Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars ingegaan. Volgens deze wet is een minimale jaarlijkse reservering voor het reservefonds verplicht. Dit moet op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde van het gebouw. Sinds 1 januari 2021 moet de VvE het reservefonds op orde hebben. 

Aangifte inkomstenbelasting over 2023

Het aandeel van een appartementseigenaar in de VvE-reserves wordt fiscaal gelijkgesteld aan spaargeld. Het (lage) forfaitair rendement van spaargeld wordt toegepast op VvE-reserves die in box 3 worden belast, inclusief gelden op een derdenrekening bij de notaris op 1 januari 2023. Aanvankelijk was in de Overbruggingswet box 3 geregeld dat het aandeel in het reservefonds net zo zwaar zou worden belast als beleggingen. Die wijziging is met het Belastingplan 2024 weer teruggedraaid. De wijziging geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.

Hulp nodig bij de aangifte?

Download onze belastingwijzer

Uitzonderingen reservefonds

Om te voorkomen dat verhuurders en kleinere VvE’s onnodig worden belast, mag in twee gevallen van het verplicht sparen in een reservefonds worden afgeweken:

  • Als de appartementseigenaren akkoord gaan met een bankgarantie. Met een bankgarantie kan een VvE de bijdragen gestort krijgen van de bank. De bank verhaalt het bedrag vervolgens op de eigenaren.
  • Als viervijfde (80 %) van de appartementseigenaren afziet van storten in het reservefonds. Zij moeten het onderhoud dan per keer betalen. Dit komt vooral voor bij kleine VvE’s.  

Meerjaren Onderhoudsplan

Geld reserveren voor het reservefonds kan op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In een MJOP staat welk onderhoud de komende jaren moet gebeuren en tegen welke kosten.

Meer informatie

Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan

Je hebt een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) nodig om erachter te komen welk verduurzamingsaspect als eerste op de planning moet staan.

Meer informatie

Ook interessant in kennisbank

Mag de verkoper zijn deel uit het reservefonds van de VvE opnemen bij verkoop?Moet ik als koper het aandeel van de verkoper in het reservefonds erbij kopen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube