Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackVvE verduurzamen

Pand verduurzamen in zes stappen

Met dit stappenplan krijgt de VvE inzicht in hoe het pand te verduurzamen en vergroot de VvE het draagvlak binnen haar vereniging. Dat is mooi, want verduurzamen verhoogt de waarde van appartementen en verlaagt de energierekening.

Nieuw! Handboek: Verenigd Verduurzamen

Loop uitgebreid, stap voor stap door het verduurzamingsproces en lees over de uitdagingen waarmee VvE’s te maken hebben bij het verduurzamen van het gebouw. Compleet met handige tips, voorbeelden en hulpmiddelen.

Download handboek
Website image
Mensen kijken en luisteren naar de vergadering

Stap 1: Oriënteren

Om het verduurzamingstraject te beginnen, kan de VvE een kartrekker aanwijzen of zelfs een verduurzamingscommissie benoemen. Lukt dit niet, dan kan de VvE ervoor kiezen om een externe energiedeskundige of verduurzamingscoach in te schakelen. Omdat dit kosten met zich meebrengt, moet de VvE hierover een besluit nemen. Zoek naast mankracht ook de benodigde informatie, over bijvoorbeeld gepland onderhoud, de huidige staat van het appartementsgebouw en de behoeften van de appartementseigenaren. Dit laatste is belangrijk voor het creëren van draagvlak onder de eigenaars. Zo voelt iedereen zich meer betrokken. 

Enquête hulpmiddel

Vereniging Eigen Huis heeft een enquête ontwikkeld die je kunt aanpassen naar eigen situatie en versturen onder de leden van de VvE. Dat bespaart tijd en energie.

Enquêteformulier downloaden

Zo creëer je draagvlak binnen de VvE.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken
appartementencomplex

Stap 2: Verkennen

Onder leiding van de aangestelde mensen, en met een wensenlijst op zak, verkent de VvE verduurzamingsopties en brengt de VvE financiële mogelijkheden in kaart. Elk gebouw is anders, en daarmee zijn ook de mogelijkheden divers. Bekijk of de maandelijkse bijdrage omhoog moet, welke subsidies mogelijk zijn en of (verduurzamings)leningen moeten worden afgesloten.

Stap 3: Verdiepen

De VvE neemt een besluit over de uit te voeren maatregelen. Werk hiervoor verschillende scenario’s uit. Bijvoorbeeld alleen energiezuinige verlichting installeren of ook zonnepanelen plaatsen met extra dakisolatie. Controleer op omgevingsloket.nl of de VvE een omgevingsvergunning nodig heeft. Ook is dit een goed moment om te controleren of alle verzekeringen echt op orde zijn. Presenteer vervolgens de scenario’s aan alle eigenaars en wees transparant over de kosten. Geef voldoende informatie over de voordelen van verduurzaming. Daarna kan het bestuur of de kartrekker een definitief programma van eisen opstellen. Hierin staan de wensen en randvoorwaarden van de verduurzamingsmaatregelen. Dit verkleint de kans op misverstanden.


lopende man en fietsende vrouw praten op de stoep

Stap 4: Offertes aanvragen en opstellen

Nu het programma van eisen bekend is, kan de kartrekker offertes opvragen. Doe navraag voor het vinden van een betrouwbare partij en vraag referenties op bij de partijen die de VvE op het oog heeft. De VvE moet een veiligheidsplan opstellen omdat ze verantwoordelijk is voor de veiligheid van de bewoners en de uitvoerders tijdens het verbeteren van het gebouw. Verstandig is om dit over te laten aan de uitvoerende partij en dus mee te nemen in de offerteaanvraag.

stel loopt langs woning in aanbouw

Stap 5: Bouw voorbereiden

Voordat de bouw begint, vraagt de kartrekker de eerder in kaart gebrachte subsidies aan. Uitzondering zijn subsidies voor energieadvies en procesbegeleiding, die moeten achteraf worden aangevraagd. Zorg voor een financiële buffer voor het geval een subsidie niet wordt toegekend. Mogelijk is een lening nodig om de verduurzaming te financieren. Sluit deze op tijd af, indien de VvE daartoe heeft besloten. Houd er rekening mee dat voor sommige leningen álle leden van de VvE een akkoordverklaring moeten tekenen.

Naast de financiën is een planning van de bouw belangrijk voor de bewoners. Zo zijn zij op de hoogte van aanwezige vaklieden en momenten van geluidsoverlast. Stuur de planning rond via een nieuwsbrief en print ‘m uit om op te hangen in de gemeenschappelijke ruimten.

Stap 6: Uitvoeren en nazorg

Let tijdens de uitvoering op of de projectplanning wordt nageleefd en of de uitvoering binnen het vastgestelde budget blijft. Communiceer naar de appartementseigenaars over de voortgang van het project. Bij de uitvoering van meerdere verduurzamingsmaatregelen is er vaak een opzichter. In dat geval is de opzichter het aanspreekpunt. 

Bij de oplevering stelt de VvE samen met de aannemer en een projectleider, opzichter of erkende keurder een opleveringsrapport op. In het rapport staan alle gevonden gebreken. Let bij de oplevering onder andere op het onderhoudsplan, gebruiksaanwijzingen en schade die is ontstaan bij de uitvoering. Daarna ondertekenen de uitvoerder en de bestuurder van de VvE (of iemand met volmacht van de VvE) het opleveringsrapport. Vindt de VvE gebreken bij of na de oplevering, dan zijn er verschillende stappen die de VvE kan nemen. Deze stappen en uitgebreide informatie zijn terug te vinden in het handboek Verenigd Verduurzamen.


jongen op skateboard voor appartementencomplex

Het VvE lidmaatschap

  • Antwoord op al jouw VvE-vragen

  • Diensten speciaal ontwikkeld voor VvE's

  • Collectieve belangenbehartiging

Word direct lid

voor {price_vve} per jaar

Nieuw! Handboek: Verenigd Verduurzamen

Loop uitgebreid, stap voor stap door het verduurzamingsproces en lees over de uitdagingen waarmee VvE’s te maken hebben bij het verduurzamen van het gebouw. Compleet met handige tips, voorbeelden en hulpmiddelen.

Download handboek
Website image

Ook interessant in kennisbank

Meer over VvE's en verduurzamen

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube