Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE onderhoud & verbouwen

Een dakterras op je appartementencomplex

Woon je in een appartement en kun je wel wat meer buitenruimte gebruiken? Met de aanleg van een dakterras zou je dit kunnen creëren. Maar kan dit zomaar? En zo ja, hoe pak je dit aan?

koppel op dakterras aan tafel

Toestemming VvE

Het dak behoort tot de zogeheten gemeenschappelijke delen; appartementseigenaars zijn hier gezamenlijk eigenaar van. Wie zo’n gemeenschappelijk deel wil aanpassen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een dakterras, heeft toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Aan toestemming zijn soms voorwaarden verbonden. Denk hierbij aan afspraken over onderhoudskosten en aansprakelijkheid.

Een VvE kan tegensputteren en geen toestemming willen verlenen, bijvoorbeeld als er plannen zijn voor zonnepanelen op het dak. Of de VvE stelt eisen aan de uitvoering en het materiaalgebruik, of de verzekeringen.

Steeds meer appartementseigenaren die op de bovenste etage van het gebouw wonen, vragen zich af wat de mogelijkheden zijn voor een dakterras

Arianne Timmerman
Arianne TimmermanJurist bij Vereniging Eigen Huis

Afspraken vastleggen met de VvE

Belangrijk om te weten is dat toestemming van de VvE persoonsgebonden is. Het is gebruikelijk om afspraken vast te leggen in de gebruikersovereenkomst. Daarin kun je afspraken vastleggen onder andere kosten voor het onderhoud, premie van de verzekering, etc. Het is belangrijk dat in de overeenkomst staat dat het gebruik persoonlijk en tijdelijk is.

Omdat de toestemming van de VvE persoonlijk is, moet je het dakterras weer verwijderen als je gaat verhuizen. Je mag het dakterras niet mee verkopen. Dat kan alleen als je het exclusieve gebruiksrecht krijgt.

Om het exclusieve gebruiksrecht te krijgen, moeten de splitsingsakte en splitsingstekening bij de notaris worden gewijzigd. Dat kan met medewerking van alle appartementseigenaren, of met medewerking van het bestuur als de VvE met 80 % meerderheid heeft besloten om de akte te wijzigen. Vaak wordt in de gewijzigde splitsingsakte direct afgesproken hoe het zit met bijvoorbeeld de onderhoudskosten. De notariskosten zijn meestal voor wie het exclusieve gebruiksrecht wil hebben.

Gezamenlijk dakterras

De VvE kan ook besluiten een gezamenlijk dakterras aan te leggen. Iedereen kan dan hiervan gebruik maken. Het is dan natuurlijk belangrijk dat het dakterras ook toegankelijk is voor de bewoners van bijvoorbeeld de begane grond.

Tip: Laat uitzoeken of het dak geschikt is om er met zoveel mensen op te staan of over te lopen. Daarnaast is het handig goed na te denken over het onderhoud van het terras.

Omgevingsvergunning nodig?

Is toestemming van de VvE geregeld, informeer dan ook altijd even bij de gemeente of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Daarna kan je onbezorgd genieten van het dakterras!

30 minuten juridisch advies

Heb je als VvE een juridisch probleem en weet je niet precies hoe je verder moet? Of heb je meerdere juridische vragen die je wilt stellen? Onze juristen staan voor je klaar.

Neem contact op
Mevrouw belt vrolijk op balkon

Tags

AppartementseigenaarJuridischVvE beheerder

Lees meer

Onderhoud regelen als VvEGemeenschappelijke ruimten aanpassenVergaderen met de VvE

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube