Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Heb ik een vergunning nodig als ik ga verbouwen?

Om te (ver)bouwen heb je soms één of meerdere omgevingsvergunningen nodig. Dit kan gaan om een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit en een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit. 

Omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit
Uitgangspunt is dat je voor bouwen een vergunning voor een omgevingsplanactiviteit nodig hebt. Sommige bouwwerken, zoals een uitbouw, een dakkapel, een nieuw kozijn of zonnepanelen kunnen vergunningvrij zijn. Of een bouwwerk vergunningvrij is hangt onder andere af waar de bouwactiviteit plaatsvindt, op het voor- of achtererfgebied van de woning. Daarnaast wordt gekeken naar de afmetingen van het bouwwerk en of de woning een monument is. Naast de landelijke mogelijkheden om vergunningvrij bouwwerken te realiseren kunnen gemeenten in het omgevingsplan de vergunningvrije mogelijkheden uitbreiden.

Omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit
Soms is er naast of in plaats van een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit nodig. Veel verbouwingen in en om de woning zijn technisch vergunningvrij, maar sommige verbouwingen met een wat hoger risico, zoals een dakopbouw of een uitbouw hoger dan 5 meter, zijn wel vergunningplichtig zodat de gemeente het bouwplan vooraf technisch kan toetsen.  

Controleer of vergunning nodig is
Controleer via het omgevingsloket of informeer bij de gemeente of de bouwplannen vergunningplichtig of vergunningvrij zijn.  

Aandachtspunten

    Vergunningvrij bouwen betekent overigens niet dat het regelvrij is. Het bouwwerk moet wel voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving en mag niet in strijd zijn met de welstandsregels. Bij strijd met deze regels kan de gemeente handhavend optreden.
  • Verder ben je bij vergunningvrij bouwen ook gewoon verplicht je te houden aan de regels van het burenrecht.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube