Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBelastingen

Geen of een kleine hypotheekschuld - Wet Hillen

Heb je geen of een kleine hypotheekschuld? Dus: is je eigenwoningforfait hoger dan je aftrekbare kosten zoals de hypotheekrenteaftrek? Dan heb je volgens de Wet Hillen recht op een extra aftrekpost ter grootte van een deel van het verschil.

contant geld

Wat is de Wet Hillen?

Als je geen of een kleine eigenwoningschuld hebt, betaal je geen of weinig rente. Het eigenwoningforfait is dan meestal hoger dan de aftrekbare kosten voor je woning, zoals de hypotheekrenteaftrek. Door de Wet Hillen heb je (nu nog) recht op extra aftrek, een deel van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten zoals de betaalde hypotheekrente en andere aftrekposten. Daardoor betaal je onder de streep geen belasting over het eigenwoningforfait van je eigen woning.

Door de extra aftrekpost streep je het eigenwoningforfait en de aftrek dus deels tegen elkaar weg. Als je van deze aftrekpost gebruikmaakt, vul je dit in de aangifte in bij het onderwerp: geen of een kleine eigenwoningschuld. Als je digitaal aangifte doet, gebeurt dit vanzelf.

Waarom wordt de Wet Hillen afgebouwd?

De aftrekpost voor je kleine woningschuld wordt vanaf 1 januari 2019 in 30 jaar volledig afgebouwd. De aftrek vervalt vanaf 1 januari 2048 helemaal. Dat betekent dat je in de toekomst ook met de bijtelling van het volledige eigenwoningforfait te maken krijgt wanneer je geen of een kleine eigenwoningschuld hebt.

De Wet Hillen moest huiseigenaren stimuleren om af te blijven lossen op hun hypotheek doordat die het eigenwoningforfait compenseerde. Tegenwoordig is aanmoedigen niet meer nodig, omdat je geen aflossingsvrije hypotheek meer kunt afsluiten.

Wet Hillen berekenen

Het percentage daalt ieder jaar met 3,33%. Dat betekent dat de maximale aftrek in 2023 83,33% is en in 2024 nog maar 80% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor je eigen woning.

Geen hypotheekschuld

Stel: je hebt een eigen woning met een WOZ-waarde van €200.000 en geen eigenwoningschuld. Wat gebeurt er met de inkomstenbelasting?

Rekenvoorbeeld*
Eigenwoningforfait 0,35% x €200.000€700
Aftrek vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld€560 -/-
Belastbaar inkomen uit eigen woning€140

Je betaalt in dit voorbeeld door de afbouw van de Wet Hillen bij een tarief van 36,97%, €51 extra aan belasting.

*Voor 2024 is de aftrek 24/30e deel (dus 80%) van het bedrag dat je oorspronkelijk mocht aftrekken wanneer je geen of een kleine eigenwoningschuld had.

Kleine hypotheekschuld

Heb je een eigen woning met een WOZ-waarde van €200.000 en nog een kleine eigenwoningschuld en bijvoorbeeld €500 aan hypotheekrente betaald, dan ziet de berekening er als volgt uit:

Rekenvoorbeeld*
Eigenwoningforfait 0,35% x €200.000€700
Hypotheekrenteaftrek €400 -/-
Belastbaar inkomen uit eigen woning€300
Aftrek vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld€240 -/-
Belastbaar inkomen uit eigen woning€60

Je betaalt in dit voorbeeld door de afbouw van de Wet Hillen bij een tarief van 36,97%, €22 extra aan belasting.

*Voor 2024 is de aftrek 24/30e deel (dus 80%) van het bedrag dat je oorspronkelijk mocht aftrekken wanneer je geen of een kleine eigenwoningschuld had.

Belastingbijtelling

Wie de rente tegen het hoogste belastingtarief van 49,5% aftrekt (de hoogste schijf), krijgt te maken met een belastingbijtelling. Dit is ook zo als je onder de Wet Hillen valt. De bijtelling is 12,53% (2024) van het bedrag dat je in de hoogste schijf in aftrek brengt.

Uiteindelijk leidt dat ertoe dat de inkomsten in de hoogste schijf belast zullen worden tegen 49,5%, maar dat de hypotheekrente slechts tegen een tarief van 36,97% aftrekbaar is. Trek je helemaal geen hypotheekrente meer af? Dan heb je niet met de belastingbijtelling te maken. De aftrekpost vanwege Hillen valt namelijk niet onder de belastingcorrectie. Maar als je hypotheekrente betaalt, ben je wel verplicht deze af te trekken.

Rekenvoorbeeld
Je eigenwoningforfait is 0,35% van €200.000€700
Je trekt aan hypotheekrente af€600 -/-
Je hebt daarnaast een aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld€80 -/-
Het belastbaar inkomen uit eigen woning is dus€20

Omdat je echter €600 aftrekt tegen 49,5%, krijg je daarover een belastingcorrectie van 12,53% van €600. Je betaalt dus €75 extra belasting.

Lees meer over de inkomstenbelasting

Hypotheek volledig afgelost

Als je je hypotheek volledig afgelost hebt, betaal je geen hypotheekrente meer en heb je dus ook geen recht op hypotheekrenteaftrek bij de belastingaangifte. Geen hypotheek hebben heeft geen invloed op het eigenwoningforfait.

Alles over hypotheken

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarHypotheekWonenWonen-Belastingen

Ook interessant

EigenwoningforfaitInkomstenbelastingWat is de WOZ?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube