Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWateroverlast: dit kun j...

Water opvangen in je tuin

Door klimaatverandering, de toename van verbouwingen en de verstening van tuinen, kampen we steeds vaker met wateroverlast. Wat kun je hiertegen doen?

Regenton en gieter naast schutting

Nederlandse tuinen zijn meestal niet ingericht om grote hoeveelheden water in één keer op te slaan. Het overtollige water wordt afgevoerd via het riool. Valt er te veel regen, dan kunnen riolen overlopen. Daardoor komen straten blank te staan en kan het water naar woningen toe stromen. Door water op te slaan kun je een hoop ellende voorkomen. Zo sla je water op in de tuin: 

Regenton of -tank  

Vang hemelwater op in een regenton en besproei daarmee de tuin. Zo bespaar je niet alleen veel drinkwater, maar voorkom je ook wateroverlast met een koppeling tussen de ton en een vul- of regenautomaat. Je kunt ook een grote regentank in de tuin laten ingraven waarin meer dan 1.000 liter water wordt opgeslagen. Door gebruik te maken van een onderwaterpomp kan het water, naast het sproeien van de tuin, ook worden gebruikt voor het wassen van de ramen of de auto.

Beplanting 

Kies voor zo min mogelijk verharding in de tuin. Een kale, harde bodem zorgt ervoor dat de bodem sneller uitdroogt. Beplanting houdt water vast en verbetert het infiltratievermogen van de bodem.  

Groendak   

Een groendak beperkt de overlast van water doordat het dak 60 tot 80% meer regenwater vasthoudt. Een groen dak filtert naast vervuild regenwater ook fijnstof en CO2 uit de omgevingslucht. Ook isoleert zo’n dak in de winter goed en houdt het de woning in de zomer koeler.     

Groene erfafscheiding 

Kies voor hagen en/of struiken in plaats van een houten schutting. De bladeren ervan helpen het water te verdampen en zorgen voor een betere doorworteling van de ondergrond, waardoor de bodem het regenwater beter opneemt. Ook kun je rekken plaatsen die je kunt laten begroeien.  

Geveltuintje 

Verwijder een rij tegels langs gevel van het huis. Dit zorgt ervoor dat het water dat van de gevel stroomt in de grond kan zakken. Plaats je klimplanten in de geveltuin, dan blijft het begroeide deel van de gevel ’s zomers koel.  

Infiltratievoorziening 

Infiltratiekratten en -buizen zorgen ervoor dat water wordt afgevoerd. De buizen liggen in de grond en het water loopt door kleine gaatjes de buis in.  

Meer tips: 

  • Plaats de regenton op een schaduwrijke plaats. Dat zorgt ervoor dat het regenwater schoon en fris blijft. 
  • Plaats een bladvanger in de regenpijp om voorstoppingen te voorkomen.

Meer informatie: 

  • Tips om wateroverlast in en rondom je huis te voorkomen (Rode Kruis)
  • Hoe hoog komt het water in jouw buurt? Ontdek het zelf (Rijkswaterstaat)
  • Dreigende overstroming? Dit moet je doen (Rijksoverheid)
  • Kijk of je gemeente subsidie geeft voor groene maatregelen (Groene subsidiewijzer) 
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonenWonen-Veiligheid

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube