Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackLanger in je woning blij...

Aanpassingen financieren

Met aanpassingen kun je jouw woning vaak levensloopbestendig maken. Maar hoe financier deze? Met spaargeld of kun je geld lenen? En kun je nog een beroep doen op vergoedingen van de overheid of je zorgverzekering? Wij leggen het uit.

contant geld

Kleine aanpassingen financieren

Spaargeld of lenen 

Kleine aanpassingen aan de woning, zoals muurbeugels plaatsen, drempels verlagen of bijvoorbeeld een inloopdouche maken, kunnen het beste met spaargeld of leengeld van familie worden betaald. Een lening afsluiten ligt minder voor de hand. Met een extra hypotheek maak je naar verhouding veel kosten en voor een persoonlijke lening gelden leeftijdsvoorwaarden, die het voor senioren lastig maakt om deze af te sluiten.  

Vergoeding via gemeente of zorgverzekeraar 

In sommige gevallen kun je een beroep doen op je gemeente of zorgverzekeraar. De gemeente vergoedt bepaalde woningaanpassingen, zoals een traplift of een verhoogd toilet. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Aanpassingen die onder zogenaamde algemeen gebruikelijke voorziening vallen, worden niet vergoedt. Dit zijn aanpassingen die niet speciaal zijn bedoeld voor mensen met een beperking, maar die door veel mensen worden gebruikt, zoals een douchekop op een glijstang, een elektrisch verstelbaar bed of een mengkraan met één hendel.  

Bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van de gemeente kun je navragen of je recht hebt op een vergoeding. Soms geldt een eigen bijdrage, dit verschilt per gemeente. Je kunt online berekenen hoe hoog je eigen bijdrage ongeveer zal zijn. 

Je zorgverzekeraar vergoedt ook bepaalde hulpmiddelen en aanpassingen in de woning. Bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om verlichting, ramen en deuren te bedienen. Ook wek- en waarschuwingsapparatuur, zoals een lichtflitsbel voor mensen met een auditieve beperking, valt onder de zorgverzekering. Vraag je zorgverzekeraar om meer informatie. 

Verbouwingen financieren 

Voor grote verbouwingen aan je huis, zoals het realiseren van een slaapkamer en badkamer op de begane grond, kun je wél kijken naar het afsluiten van een lening of financiering met de overwaarde van je huis. 

Blijverslening 

De blijverslening is een persoonlijke lening of hypotheek tegen gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Het is er speciaal voor mensen die aanpassingen in hun woning willen doen om er langer te kunnen blijven wonen. De gemeente bepaalt of je voor een lening in aanmerking komt: 

  • Dit doet de gemeente op basis van landelijke voorwaarden, maar de gemeente mag ook aanvullende voorwaarden stellen. 
  • De maximale hoogte verschilt per gemeente en provincie en sommige gemeenten kiezen ervoor om bijvoorbeeld alleen voor bepaalde wijken een blijverslening te verstrekken.  

Informeer bij je gemeente of provincie of je in aanmerkingen komt voor een blijverslening. 

Financieren met overwaarde 

Is de marktwaarde van je woning hoger dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Dit kun je gebruiken voor het financieren van de verbouwing aan je huis. Eén van de opties voor het verzilveren van de overwaarde van je huis, is de opeethypotheek. Deze hypotheek is bedoeld voor senioren, meestal vanaf pensioengerechtigde leeftijd. Hij is vooral geschikt als je een laag inkomen (pensioen) hebt, waardoor je geen gewone (aflossingsvrije) hypotheek kunt afsluiten. 

Bespreek de mogelijkheden voor jouw situatie met je hypotheekadviseur. 

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube