Huis verbouwen met architect
Niet bij elke verbouwing is een architect nodig. Maar bij grote veranderingen of speciale wensen kan een architect waardevol zijn. Lees meer over wanneer het nuttig is om een architect in te schakelen en waar je op moet letten.
Wel of geen architect nodig?
Als je een eenvoudige verbouwing doet in je woning, dan heb je waarschijnlijk alleen een aannemer nodig. Maar stel je architectonische of esthetische eisen aan een verbouwing of gaat het om grote bouwkundige wijzigingen dan kan een architect van meerwaarde zijn. Ook bij verbouwingen van monumentale panden kan het verstandig zijn om een architect in te schakelen. Een architect biedt met name ruimtelijke oplossingen waaraan jezelf misschien nooit had gedacht. Architecten zijn ervoor om al je persoonlijke wensen te vertalen naar de praktijk; vanaf het eerste idee, een tekening, tot de uitvoering in het bouwproces.
Voor- en nadelen van een architect
Voordelen
Nadelen
- Een architect brengt expertise en creativiteit, waardoor je een uniek en functioneel ontwerp krijgt dat optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.
- Een architect kent de regels, weet wat er wel en niet mag in de bouw en kan bijvoorbeeld helpen bij het verkrijgen van benodigde vergunningen.
- Een architect kan adviseren over duurzame en kostenefficiënte bouwmethoden.
- Een architect kan het hele bouwproces coördineren en daarmee word je ontzorgd.
Wat kan een architect doen?
Met een architect kan je verschillende (deel)opdrachten afspreken. Je bepaalt zelf wat de architect voor je doet. Hoe meer opdrachten je bij de architect neerlegt hoe meer het kost.
- Ontwerp: de architect bedenkt innovatieve en praktische indelingen en vertaalt jouw wensen naar een schetsontwerp, waarbij ruimte is voor aanpassingen. In het voorlopig ontwerp verwerkt de architect de feedback. Het definitief ontwerp omvat details zoals installatie- en constructieplannen.
- Bouw-/ werktekeningen: de architect kan gedetailleerde tekeningen maken voor de aannemer.
- Vergunningen: de architect kan de benodigde bouwvergunningen aanvragen.
- Advies: de architect kan advies geven over kleuren, materialen en afwerkingen.
- Projectbegeleiding: de architect coördineert en begeleidt de gehele verbouwing.
- Aannemer selecteren: de architect zoekt geschikte aannemers en vraagt offertes op.
- Directievoering: de architect houdt toezicht op de bouwwerkzaamheden namens jou.
- Oplevering: de architect inspecteert het werk.
Wat kost een architect?
De kosten van een architect variëren van enkele honderden euro's tot wel tien duizenden euro's, afhankelijk van het type project en hoe groot en ingewikkeld het werk is. Vaak vragen architecten een vast bedrag per taak of een percentage van de totale bouwkosten. Het is belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken over de kosten. Een architect inhuren is duurder dan alleen een aannemer, maar een architect kan zorgen voor slimme en creatieve ontwerpen.
Hoe vind je een goede architect?
- Informeer in je omgeving naar ervaringen van anderen.
- Bekijk websites van architecten voor voorbeelden.
- Kies een architect die is aangesloten bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) of staat ingeschreven bij het Architectenregister.
- Vraag bij meerdere architecten een gratis en vrijblijvende offerte op en vraag of ze ervaring hebben met consumentenopdrachten.
- Vraag ook bij de architecten om referenties en check die.
- Heb je een architect op het oog? Maak eerst een afspraak voor een eigen gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Licht hierin je plannen en wensen toe. Klikt het met de architect, verstrek dan de opdracht.
Voorbereiden op het eerste gesprek
Een goede voorbereiding op het eerste gesprek met een architect is belangrijk. Door goed na te denken over wat je wil, kun je duidelijk aangeven wat je verwacht en kun je met de architect bepalen wat haalbaar is. Daarnaast kun je kijken of de architect bij jouw project past. De kosten voor een architect variëren, maar een eerste gesprek is vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Hier zijn enkele vragen en punten die je kunt voorbereiden:
- Wat is het doel van de verbouwing?
- Welke specifieke wensen en eisen heb je voor het ontwerp?
- Wat is je budget en tijdsbestek voor het project?
- Zijn er bepaalde materialen of stijlen die je wilt gebruiken of vermijden?
- Heb je al bouwtekeningen of plattegronden van je woning?
Belangrijk: maak je visie en wensen duidelijk!
Communiceer je visie en wensen duidelijk aan de architect. Begin met het verzamelen van inspiratie: foto's, schetsen, en ideeën van wat je mooi vindt en wat je juist niet wilt. Maak een lijst van je prioriteiten en essentiële elementen voor de verbouwing. Wees specifiek over functionele behoeften en esthetische voorkeuren. Met deze informatie kan de architect een ontwerp creëren dat aan jouw verwachtingen voldoet.
Het contract met de architect
Heb je een architect gekozen, zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt. Stel een duidelijk contract op en let daarop dat deze punten erin verwerkt zijn.
Een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden
Denk hierbij aan de volgende deelopdrachten: en voorlopig ontwerp en een definitief ontwerp, het opstellen van het bestek (de omschrijving van de uit te voeren verbouwing), aanvraag van de benodigde vergunningen, selectie van de aannemer en de directievoering. Bij dit laatste punt begeleidt de architect namens jou de uitvoering van de bouwwerkzaamheden.
Het honorarium en eventuele bijkomende kosten
Werk het liefst met een vast bedrag per deelopdracht en niet met een uurtarief of een percentage van de bouwkosten. Dat geeft de meeste zekerheid. Maak ook afspraken over bijkomende kosten zoals reiskosten.
Betalingsmomenten
Spreek betalingstermijnen af die gelijklopen met de werkzaamheden van de architect. Betaal niet vooruit.
Een goede en gesanctioneerde uitvoeringsduur
Maak duidelijke afspraken over de datum dat de architect de (deel)opdracht(en) af heeft. En spreek af dat de architect een boete moet betalen per kalenderdag dat hij later oplevert dan afgesproken.
Een bouwsomlimiet met kosteloze ontbindingsmogelijkheid bij overschrijding
Spreek een maximaal budget af voor de uitvoeringskosten van het ontwerp (de bouwkosten). Neem ook op dat je het contract met de architect kosteloos kunt ontbinden als de uitvoeringskosten hoger uitvallen dan afgesproken.
Gebruik van het onwerp
Spreek af dat je het ontwerp mag laten uitvoeren als je aan de betalingsverplichtingen tot dat moment hebt voldaan. Dus ook als de opdracht tussentijds wordt beëindigd.
Tip! Laat je contract beoordelen
Laat je contract controleren door een juridisch expert van Vereniging Eigen Huis.
Boek een beoordeling