Onderhoud financieren
Wat je kwijt bent aan het onderhoud van je woning is afhankelijk van het type huis, bouwjaar en locatie. Voor sommige onderhoudsklussen zijn leningen of subsidies.
Wat kost een onderhoudsklus?
Bekijk wat de kosten zijn van de elf meest voorkomende onderhoudsklussen. Een handige indicatie voor het bepalen van je budget!
Bekijk de kosten van onderhoudOnderhoud financieren
Onderhoud aan je woning betaal je in principe met eigen geld. Soms heeft de gemeente subsidie beschikbaar voor onderhoud. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente. Ben je van plan onderhoud te combineren met het verduurzamen van je huis, onderzoek dan of je subsidie krijgt via de Energiesubsidiewijzer.
Subsidies voor monumenten
Vanuit de overheid zijn verschillende subsidies beschikbaar voor eigenaren van een monument, o.a. voor onderhoud. Kijk op monumenten.nl of je hiervoor in aanmerking komt. Woon je in een rijksmonument en heb je daar het afgelopen jaar onderhoudskosten aan gehad? Dan heb je misschien recht op woonhuissubsidie. Dien hiervoor tussen 1 maart en 1 mei in het opvolgende jaar een aanvraag in.
Op monumenten.nl/gemeentes vind je informatie van je eigen gemeente over rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, bijvoorbeeld over subsidies, de historie van monumenten en wat er mogelijk is op het gebied van verduurzaming.
Betaal 9 % in plaats van 21 % btw
Wil je onderhoud uitbesteden? Voor sommige klussen aan je woning betaal je 9 % btw in plaats van de gebruikelijke 21 %. Dit geldt alleen als je woning ouder is dan twee jaar. De volgende werkzaamheden komen in aanmerking:
- Schilderen
- Isoleren
- Stukadoren
- Behangen
- Schoonmaken (woning hoeft niet ouder dan 2 jaar te zijn)
Stimuleringsleningen
Stimuleringsleningen zijn leningen met een zeer lage rente die via verschillende gemeenten kunnen worden afgesloten. Bijvoorbeeld voor groot onderhoud van VvE’s en onderhoud aan monumenten.
Lees meer over stimuleringsleningenKosten onderhoud appartementsgebouw
Woon je in een appartement? Dan moet, naast je eigen appartement, ook het gebouw goed worden onderhouden. Als eigenaar van je appartement ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het onderhoud van het gebouw is de verantwoording van de VvE. Alle eigenaren dragen maandelijks een bedrag af, dit bedrag wordt gestort in het reservefonds. Het reservefonds is de spaarpot voor de onderhouds- en verduurzamingskosten van het gebouw. Lees meer >