Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDroogte: alles over fund...

Funderingsproblemen

Problemen met de fundering van een woonhuis komen veel voor. Soms verzakt de fundering of zorgt daling van het grondwaterpeil voor paalrot. Hieronder vind je meer informatie over funderingsproblemen en hoe je deze kunt herkennen.

Muur met funderingsscheur.

Hoe herken je funderingsproblemen?

  • Verzakking en scheefstand

Dit is een van de meest opvallende signalen en komt vooral voor bij huizen met houten funderingspalen of huizen met een ondiepe fundering in veengebieden. In de buurt hebben vaak gelijksoortige woningen ook funderingsproblemen.

  • Scheuren in de buitengevel

Bij funderingsproblemen zijn de scheuren vaak breder dan de typische haarscheurtjes. De druk op de constructie en de muren wordt steeds groter en hierdoor worden de scheuren steeds breder en langer.

  • Bredere scheuren in binnenmuren en vloeren

Doordat de fundering (gedeeltelijk) verzakt, krijgt de woning en daarmee de muren onvoldoende steun. Op den duur ontstaan er daardoor scheuren die steeds groter worden. Dit geeft aan dat de fundering van je huis mogelijk niet stabiel meer is.

Lees meer over scheuren in de muur
  • Klemmende ramen en deuren

Als een fundering verzakt is (en verder zakt) komt de woning na verloop van tijd scheef te staan. Dit kan ervoor zorgen dat ramen en deuren geleidelijk beginnen te klemmen.

  • Aflopende of scheve vloeren

Een aflopende of scheefstaande vloer kan zowel esthetische als functionele problemen met zich meebrengen. Denk hierbij aan ongelijkheden in vloerbedekkingen, meubels die wiebelen en waterafvoerproblemen in badkamers. Een scheve vloer kan eveneens leiden tot extra belasting op andere delen van de woning

  • Hoogteverschil tussen de woning en de stoep

Door de verzakking kan er een hoogteverschil ontstaan tussen de woning en de stoep.

Stappenplan KCAF

Vermoed je funderingsproblemen en heb je een houten fundering? Bekijk dan het stappenplan van Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). 

Wat zijn risicogebieden?

  • Het noorden en westen van het land
  • De rivierengebieden
  • Met name vooroorlogse woningen in de hiervoor genoemde gebieden

De afgelopen jaren is door de droogte en inklinking van klei- en veenbodems steeds meer schade ontstaan aan woningen. Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) krijgen naar schatting een miljoen woningen de komende dertig jaar te maken met funderingsproblemen. Het landelijk loket funderingsproblematiek van het KCAF maakt inzichtelijk waar in Nederland funderingsproblemen voorkomen. Heb je al schade, dan kun je dit melden bij het KCAF. Zo krijgt dit kenniscentrum een totaalbeeld van schade in Nederland.

Op de kaart zie je meer informatie over de risicogebieden en bodemdaling in de verschillende gebieden.


Website image

Welke fundering heeft mijn huis

Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning. Daarnaast kan je informatie krijgen over grondwaterstanden.

Veel woningen die een risico lopen op funderingsproblemen hebben houten palen. Op deze kaart van de klimaateffectatlas zie je op woonplaatsniveau indicatief het percentage woningen op houten palen en of er een verhoogd risico is op houtrot.

Veelvoorkomende problemen

Er zijn diverse oorzaken voor funderingsproblemen. Zo kan het liggen aan de constructie of aan de bodem of waterstand.

Herstelmethoden

Er zijn verschillende manieren om funderingsproblemen te herstellen, afhankelijk van het soort fundering en de oorzaak van het probleem. Woon je in een rijtjeswoning of een appartement, dan kun je de herstelwerkzaamheden het beste samen met het hele woonblok uitvoeren.

  • Paalkopverlaging met betonnen opzetstuk
    Bij deze methode worden de paalkoppen afgezaagd en vervangen door beton tot 50 centimeter beneden de laagst bekende grondwaterstand. Dit kan alleen bij aantasting van vurenhouten paalkoppen door droogstand.
  • Nieuwe fundering
    Hierbij worden naast de oude palen nieuwe palen geplaatst. Op deze palen wordt een nieuwe betonvloer gestort die de dragende wanden ondersteunt.
  • Nieuwe fundering vanuit de muur gedrukt
    Via sleuven in de muur worden slanke buizen naar beneden geperst tot aan de draagkrachtige laag. De buizen, die met beton worden gevuld, kunnen de draagkracht overnemen. De vloer op de begane grond blijft hierbij behouden.
  • Nieuwe fundering met randbalken
    In dit geval worden rond de woning nieuwe funderingspalen geplaatst, die met elkaar worden verbonden door middel van betonbalken.

Lees meer over funderingsherstel op de website van Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek

Fonds Duurzaam Funderingsherstel

Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel helpt huiseigenaren bij de financiering van noodzakelijk herstel. De rijksoverheid heeft 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. Andere deelnemende partijen zoals banken en gemeenten hebben nog eens 80 miljoen ingelegd. Alleen huiseigenaren wiens gemeente is aangesloten bij het fonds, komen in aanmerking voor een lening.

Meer over het Fonds Duurzaam Funderingsherstel

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis pleit al enige jaren – samen met de woningcorporaties, verzekeraars, banken en kennisinstellingen – voor een sterke nationale aanpak van funderingsproblematiek. Een aanpak waarbij veel meer informatie beschikbaar komt, bijvoorbeeld om (aspirant) kopers te beschermen tegen een miskoop. En tegelijkertijd moeten mensen met al bestaande funderingsproblemen écht worden geholpen. Huiseigenaren dragen nu onterecht alleen de lasten, terwijl ze geen invloed hebben op de oorzaak: klimaatverandering en (grond)waterbeheer. Door te lage waterstanden heeft dit in steeds meer gebieden verzakkende huizen tot gevolg. En de kosten van het herstellen van de fundering moeten eerlijk verdeeld worden tussen de overheid en huiseigenaren. Er is nu geen verzekering die deze kosten dekt, dus het is belangrijk dat er een nationaal plan komt om dit probleem aan te pakken. 

In 2021 heeft Vereniging Eigen Huis, samen met relevante partners, het manifest 'Deltaplan funderingsschade' aan politiek Den Haag aangeboden, waarin wordt aangedrongen op een regierol voor het Rijk. De Tweede Kamer heeft op 26 oktober een motie aangenomen om de kosten eerlijker te verdelen, waar Vereniging Eigen Huis actief voor heeft gelobbyd.

Tags

HuiseigenaarSeniorenStarterWonenWonen-Veiligheid

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube