5 tips om wespen te voorkomen en bestrijden
Tijdens warme zomerdagen zijn er wespen in overvloed. De spouwmuur is een favoriete plek voor de bouw van een nest. Dit kan voor flinke overlast zorgen en schade opleveren aan het isolatiemateriaal. Wij geven je 5 tips om dit te voorkomen.
1. Wees alert in het voorjaar
De wespenkoningin is vooral aan het begin van de lente op zoek naar een mooi plekje voor haar nest. Benieuwd of zij het op jouw huis gemunt heeft? Volg dan de vliegroute. Wanneer deze wesp regelmatig in én uit de muur vliegt, is dat een eerste signaal dat ze mogelijk een wespennest in de spouwmuur bouwt. Je kunt in een vroeg stadium een wespenzak ophangen om zo de wespenkoningin weg te vangen.
2. Herken het wespennest
Een wespennest kun je herkennen aan twee dingen: een groeiende groep wespen rond het huis én een knagend geluid.
Bij het eerste signaal hebben we het niet over één of twee wespen, maar honderden of duizenden wespen. Naarmate het seizoen vordert, biedt een wespennest namelijk plek aan zo'n 2000 tot 5000 wespen. Het kan ook gaan om een ongevaarlijke wesp, zoals de Franse veldwesp. Weet je niet zeker met welke wesp je te maken hebt? Vraag dan een ongediertebestrijder om advies.
Het tweede signaal is het geluid dat wespen maken wanneer ze door het hout knagen. Dat hout gebruiken voor de bouw van hun wespennest in de spouwmuur. In combinatie met hun speeksel maken ze hier zachter ‘wespenpapier’ van. Hiervan maken de wespen raten waarin ze hun eitjes leggen.
3. Installeer stootvoegroosters
Met stootvoegroosters, ook wel bijenbekjes, kun je de open stootvoegen in de spouwmuur afsluiten voor ongedierte. Zo blijven de voegen wel goed ventileren, maar kunnen wespen (en spitsmuizen) zich niet vestigen in de spouwmuur. Bijenbekjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Je tikt ze gemakkelijk met een rubberen hamer in de stootvoeg.
Controleer, voordat je de stootvoegroosters aanbrengt, of er geen vleermuizen in je spouwmuur huizen. Zij kunnen dan niet meer uitvliegen en zullen uithongeren in hun verblijfplaats.
4. Dicht kieren en gaten in de muur
Kleine naden, van maximaal 1 cm, tussen verschillende bouwdelen van de woning kun je het beste dichten met kit. Dicht grote naden en kieren met behulp van purschuim. We vertellen in dit artikel meer over het dichten van naden en kieren.
5. Schakel professionele hulp in
Zit er dan toch een wespennest in je spouwmuur, schakel dan altijd professionele hulp in. Niet alleen omdat de wespen agressief kunnen worden, maar ook omdat wespen dan een uitweg gaan zoeken. Ze kunnen zich dan verder verspreiden door de spouwmuur of ze knagen zich een uitweg door het isolatiemateriaal en hout heen.
Direct hulp bij een wespennest
Zit er een wespennest in de spouwmuur? Schakel dan direct hulp in via onze Spoedklusservice. We zijn 24/7 bereikbaar en hebben een landelijke dekking. Zo is er altijd een betrouwbare vakspecialist bij jou in de buurt. En niet onbelangrijk: we rekenen een eerlijke prijs.
Bel: 085 - 08 115 00