Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Dijsselbloem dringt aan op rentemiddeling

Geplaatst op 10 jul 2015 , bijgewerkt 10 jul 2015, 12:00

Minister Dijsselbloem (Financiën) gaat banken en andere geldverstrekkers schriftelijk vragen om klanten rentemiddeling aan te bieden.

Dat staat in een brief die Dijsselbloem gisteren aan de Tweede Kamer stuurde, in antwoord op Kamervragen. Hiermee steunt de minister het krachtige pleidooi dat Vereniging Eigen Huis in april hield.

De vereniging dringt er op aan dat alle geldverstrekkers snel en proactief rentemiddeling aanbieden. Daarmee kunnen huiseigenaren hun maandelijkse hypotheeklasten langdurig verlagen, omdat de boete voor het oversluiten van de hypotheek wordt ‘uitgesmeerd’. Oversluiten is voor veel huiseigenaren gunstig, nu de rente zo is gedaald. Vereniging Eigen Huis dringt er ook op aan dat banken de berekeningen voor boeterente transparanter maken. 

Grote geldverstrekkers als Rabobank, ABN AMRO, Aegon en Nationale-Nederlanden bieden rentemiddeling nog niet aan. Ze voeren daarbij regelmatig als argument aan dat het niet duidelijk is hoe de fiscus met rentemiddeling omgaat, hoewel de fiscale consequenties van rentemiddeling klein zijn. Het gaat om de aftrekbaarheid van kosten die banken berekenen in de boeterenteopslag. Dijsselbloem belooft in de brief van gisteren om binnenkort duidelijkheid te geven over die fiscale gevolgen.

Slechts zes geldverstrekkers, waaronder ING en SNS Bank, bieden nu al wel rentemiddeling aan. Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de eigen geldverstrekker. Het pakt niet in elke situatie gunstig uit. Daarom is het altijd van belang om een individuele berekening van de nieuwe netto maandlasten te vragen aan de bank of adviseur. Bij spaarhypotheken pakt rentemiddeling vaak onvoordelig uit, omdat het rentevoordeel in veel gevallen niet opweegt tegen de hogere maandelijkse premie-inleg.

Welke banken bieden rentemiddeling aan?
Meer over rentemiddeling

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers