Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Dijsselbloem dringt aan op rentemiddeling

Geplaatst op 10 jul 2015 , bijgewerkt 10 jul 2015, 12:00

Minister Dijsselbloem (Financiën) gaat banken en andere geldverstrekkers schriftelijk vragen om klanten rentemiddeling aan te bieden.

Dat staat in een brief die Dijsselbloem gisteren aan de Tweede Kamer stuurde, in antwoord op Kamervragen. Hiermee steunt de minister het krachtige pleidooi dat Vereniging Eigen Huis in april hield.

De vereniging dringt er op aan dat alle geldverstrekkers snel en proactief rentemiddeling aanbieden. Daarmee kunnen huiseigenaren hun maandelijkse hypotheeklasten langdurig verlagen, omdat de boete voor het oversluiten van de hypotheek wordt ‘uitgesmeerd’. Oversluiten is voor veel huiseigenaren gunstig, nu de rente zo is gedaald. Vereniging Eigen Huis dringt er ook op aan dat banken de berekeningen voor boeterente transparanter maken. 

Grote geldverstrekkers als Rabobank, ABN AMRO, Aegon en Nationale-Nederlanden bieden rentemiddeling nog niet aan. Ze voeren daarbij regelmatig als argument aan dat het niet duidelijk is hoe de fiscus met rentemiddeling omgaat, hoewel de fiscale consequenties van rentemiddeling klein zijn. Het gaat om de aftrekbaarheid van kosten die banken berekenen in de boeterenteopslag. Dijsselbloem belooft in de brief van gisteren om binnenkort duidelijkheid te geven over die fiscale gevolgen.

Slechts zes geldverstrekkers, waaronder ING en SNS Bank, bieden nu al wel rentemiddeling aan. Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de eigen geldverstrekker. Het pakt niet in elke situatie gunstig uit. Daarom is het altijd van belang om een individuele berekening van de nieuwe netto maandlasten te vragen aan de bank of adviseur. Bij spaarhypotheken pakt rentemiddeling vaak onvoordelig uit, omdat het rentevoordeel in veel gevallen niet opweegt tegen de hogere maandelijkse premie-inleg.

Welke banken bieden rentemiddeling aan?
Meer over rentemiddeling

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.