Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: saneringsverplichting asbest onuitvoerbaar

Geplaatst op 20 feb 2016 , bijgewerkt 20 feb 2016, 08:09

Woningbezitters die hun daken van de overheid asbestvrij moeten maken, lopen tegen te veel problemen op. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu moet volgens Vereniging Eigen Huis eerst met een uitvoeringsplan komen. 

Voor 2024 moeten van de overheid alle asbesthoudende daken op gebouwen worden gesaneerd. Daaronder vallen ruim 120.000 woningen.

Volgens Vereniging Eigen Huis lopen woningbezitters die aan deze verplichting willen voldoen tegen veel problemen op. Bij rijtjeswoningen is eventueel asbest in het dak van het gehele blok gebruikt. Bewoners kunnen dan alleen collectief het dak laten saneren. Als een bewoner om financiële redenen dwars ligt, gaat het project vaak niet door. De sanering van een gemiddeld dak kost al snel € 10.000.

Onlangs introduceerde het Rijk een subsidieregering voor asbestsanering. Maar de toegekende € 4,50 per vierkante meter is volgens Vereniging Eigen Huis gezien de hoge kosten slechts van symbolische waarde.

Steunpunten

Vereniging Eigen Huis pleit voor meer praktische, planmatige steun van de overheid bij de aanpak van asbestdaken. De vereniging denkt daarbij aan gemeentelijke steunpunten waar woningbezitters terecht kunnen voor advies en ondersteuning.

Asbest mag overigens alleen worden verwijderd door daarvoor gecertificeerde bedrijven. Woningbezitters die zelf hiermee aan de slag gaan, brengen hun gezondheid en die van anderen ernstig in gevaar en riskeren strafrechtelijke vervolging. Onlangs veroordeelde de Haagse rechtbank een particulier hiervoor tot een taakstraf van tweehonderd uur of drie maanden gevangenisstraf.

Update 1 april 2016: Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie heeft donderdag aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Kamervragen gesteld over de uitvoerbaarheid van het asbestdakenverbod in 2024. Ze deed dit onder andere naar aanleiding van de brief van Vereniging Eigen Huis over dit verbod. 

Meer informatie
Brief aan staatssecretaris inzake asbest sanering

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers