Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH wil onderzoek naar Koopgarant-taxaties

Geplaatst op 18 nov 2016 , bijgewerkt 18 nov 2016, 11:55

Vereniging Eigen Huis vraagt minister Stef Blok een onderzoek in te stellen naar taxaties die plaatsvinden in het kader van Koopgarant. De vereniging ontvangt al geruime tijd klachten van leden.

Koopgarant is een koopconstructie die in 2003 werd ingevoerd. Mensen die net te weinig inkomen hebben, kunnen hierdoor een huis kopen van bijvoorbeeld een woningcorporatie. Bij aankoop van de woning krijgt de koper een korting op de aankoopprijs. Bij verkoop deelt de corporatie mee in de waardeontwikkeling.

Taxatie

De woning wordt zowel bij aankoop als verkoop getaxeerd. Op basis van de taxatie wordt de korting en later de winst of het verlies bepaald. Kopers hebben het idee dat er gesjoemeld wordt met de taxaties.

De Monitor

Reden voor het televisieprogramma De Monitor om in oktober aandacht te besteden aan het onderwerp. In de uitzending werden de taxatieproblemen bevestigd. Zondag 20 november staat het programma opnieuw in het teken van Koopgarant.

De vereniging vraagt de minister de omvang van de problematiek te onderzoeken en pleit voor een meer objectieve maatstaf, zoals de WOZ-waarde.

Brief Vereniging Eigen Huis aan minister Blok over Koopgarant (pdf)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.