Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ozb in vier jaar tijd in veel gemeenten gestegen

Geplaatst op 19 mrt 2018 , bijgewerkt 19 mrt 2018, 09:00

De onroerendezaakbelasting (ozb) is in de afgelopen vier jaar in 24 gemeenten met 25 % of meer gestegen. Koploper is Meerssen met een stijging van 60 %. Dit blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis.

In Veendam, Duiven, Ameland en Koggenland zijn huiseigenaren in vier jaar tijd 40 % of meer ozb gaan betalen. Landelijk stijgt de gemeentelijke belasting op de eigen woning in vier jaar tijd met gemiddeld 9,5 %, ruim drie keer zo hard als de inflatie. 

Ozb-cijfers per gemeente

Bekijk hoeveel de ozb in uw gemeente in de afgelopen vier jaar is gestegen of gedaald:


Ozb vaak doorslaggevend bij verkiezingen

De ontwikkeling van de ozb is iedere vier jaar een gevoelig punt bij gemeenteraadsverkiezingen. Veel kiezers vinden het belangrijk bij hun stemkeuze, vooral als eerder gedane beloftes over beperking van de gemeentelijke woonlasten niet zijn waargemaakt. 

Vereniging Eigen Huis roept lokale politici daarom op in hun verkiezingscampagne geen beloftes te doen over beperking van de ozb, als zij nu al weten dat daar de komende jaren geen sprake van kan zijn.

Gouda koploper ozb-daling

In 39 gemeenten is de ozb in de afgelopen vier jaar gedaald. Koploper is de gemeente Gouda met een daling van ruim 23 %. Voor een gemiddelde huiseigenaar betekent dit een verlaging van € 65 (van € 275 naar € 210) in vier jaar tijd. Ook in Dongeradeel (-19 %) en Beverwijk (-7,4 %) zijn huiseigenaren de afgelopen jaren minder belasting aan hun gemeente gaan betalen.

Gaan uw gemeentelijke belastingen omhoog of omlaag?

> Ontdek wat uw gemeente in 2018 doet met de ozb, de afvalheffing, de rioolheffing en de WOZ
 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers