Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Afvalstoffenheffing stijgt voor het eerst in tien jaar

Geplaatst op 14 dec 2018 , bijgewerkt 14 dec 2018, 09:00

De afvalstoffenheffing stijgt in 2019 met gemiddeld 4,4 %, zo blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 111 gemeenten. Na jaren van licht dalende tarieven gaan huishoudens voor het eerst in tien jaar meer betalen voor het ophalen en verwerken van huisvuil.

Opvallend zijn de grote onderlinge verschillen tussen gemeenten. In Enkhuizen is de rekening met € 418 maar liefst twaalf keer zo hoog als in Nijmegen. 

Oosterhout grootste stijger

De gemeente Oosterhout verhoogt de afvalstoffenheffing met maar liefst 31 % van € 252 naar € 329. Volgens deze gemeente kon een lastenverhoging tot nu toe worden voorkomen door eigen financiële reserves aan te spreken, maar in 2019 is dit niet langer mogelijk. 

  • In totaal verhoogt 15 % van de gemeenten volgend jaar de afvalstoffenheffing met meer dan 10 %. De lasten stijgen ook sterk in de gemeenten Oldebroek met 21 % (+ € 45) en Simpelveld met 19 % (+ € 43).
  • In zeven van de onderzochte 111 gemeenten daalt de afvalstoffenheffing in 2019. Grootste dalers zijn de gemeenten Gouda met -17 % (€ 57) en Aalten met -12 % (€ 20). 
  • Gemiddeld betalen huishoudens in 2019 € 257 aan afvalstoffenheffing, in 2018 was dat € 246.

Fiscale vergroening

Belangrijkste oorzaak voor de lastenverzwaring is de hogere rijksbelasting die gemeenten vanaf 2019 betalen voor het storten en verbranden van afval. De verhoging van € 13 naar € 31 per ton afval heeft als doel het storten en verbranden van afval financieel te ontmoedigen en hergebruik te bevorderen. Deze prijsverhoging wordt door veel gemeenten via de afvalstoffenheffing doorberekend aan huishoudens. 

Over afvalstoffenheffing

Alle huishoudens, huiseigenaren en huurders betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente. De totale opbrengsten mogen niet hoger zijn dan de kosten die de gemeente maakt voor deze voorzieningen. Voor de afvalstoffenheffing hanteren sommige gemeenten een vast tarief, anderen kiezen voor een Diftar-tarief. Hierbij betaalt de bewoner per keer dat zijn afvalbak wordt geleegd.

Alleen Nijmegen heeft een afwijkend systeem. Deze gemeente gebruikt de onroerendezaakbelasting (ozb) die alleen huiseigenaren betalen om het grootste deel van de afvalstoffen- en rioolheffing van alle huishoudens te bekostigen.

Afvalstoffenheffing per gemeente

Bekijk hieronder wat uw gemeente doet met de afvalstoffenheffing.


Over het onderzoek

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten. Alle genoemde bedragen in deze steekproef zijn aangeleverd door de 111 onderzochte gemeenten.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers