Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Laat u uw gasaansluiting afsluiten? Bespaar € 500 verwijderingskosten

Geplaatst op 27 sep 2018 , bijgewerkt 27 sep 2018, 16:00

Heeft u geen gasaansluiting meer nodig? Laat deze dan afsluiten en bespaar daarmee de maandelijkse kosten voor de aansluiting. U betaalt dan wel eenmalig kosten voor het afsluiten. Jurist Jurgen Jansen legt uit hoe hoog deze kosten zijn, waarom u afsluitingskosten betaalt én hoe u kunt besparen op die kosten. 

Steeds meer woningbezitters verduurzamen hun woning om het milieu te sparen, een comfortabeler huis te hebben en te besparen op de energierekening. Sommige woningbezitters zijn zelfs al zo ver dat zij geen aardgas meer nodig hebben. Dat scheelt aanmerkelijk in de energiekosten. Maar als eigenwoningbezitter betaalt u niet alleen de leverancier voor gas dat u verbruikt. U betaalt ook de netbeheerder voor de aansluiting op het gasnet, zelfs als u geen gas meer afneemt. Dat is weggegooid geld als u toch geen gebruik meer maakt van de aansluiting. 

Opzeggen overeenkomst netbeheerder

Dus neemt u geen gas meer af, zeg dan de aansluit- en transportovereenkomst met de netbeheerder op. U betaalt dan niet meer maandelijks voor de aansluiting. En dat scheelt u ongeveer € 15 per maand. 

De netbeheerder wil dan natuurlijk wel dat er ‘iets’ met de gasaansluiting gebeurt, zodat u geen gebruik meer kúnt maken van de aansluiting. 

Verwijderen of verzegelen?

Netbeheerders sturen bij een opzegging van de aansluit- en transportovereenkomst vaak aan op verwijdering van de gasaansluiting. Dit houdt in dat de gasmeter en de leiding naar uw woning worden verwijderd. Dit is een dure oplossing. Meestal brengt de netbeheerder u daarvoor ongeveer € 600 in rekening.

Een andere mogelijkheid om de aansluiting buiten werking te stellen, is afsluiten en verzegelen. Verzegelen is een stuk goedkoper dan verwijderen en kost u meestal tussen de € 0 en de € 150, afhankelijk van welke netbeheerder u heeft. 

Netbeheerders zien het verzegelen van de aansluiting slechts als tijdelijke oplossing voor bijvoorbeeld één jaar. Daarna moet u de aansluiting alsnog laten verwijderen. Volgens de netbeheerders is dat noodzakelijk vanwege de veiligheid.

Geschillencommissie Energie

De Geschillencommissie Energie denkt daar anders over. Begin 2018 oordeelde de commissie, dat de netbeheerder alleen redelijke kosten voor afsluiting in rekening mag brengen. De verwijderingskosten vond de commissie niet redelijk, omdat de netbeheerder niet had aangetoond dat verwijdering noodzakelijk is voor de veiligheid. 

Wat dan wel een redelijke hoogte is van de kosten zegt de commissie er niet bij, maar dat zal waarschijnlijk meer in de buurt liggen van de kosten van verzegeling.

Over de auteur

Jurgen Jansen - Vereniging Eigen Huis

Jurgen Jansen Jurist Afdeling Kennis: Als woningbezitters kiezen voor verzegeling in plaats van verwijdering van de gasaansluiting, kunnen ze misschien wel
€ 500 besparen.