Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt op de woningmarkt en bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit. Berichten ouder dan een maand zijn terug te vinden in ons nieuwsarchief.

Bekijk ook eens ons blogoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Nibud: werkenden overschatten pensioen

Geplaatst op 04 jul 2016 , bijgewerkt 04 jul 2016, 14:00

Dertigers, veertigers en vijftigers zien hun financiële situatie na hun pensionering te rooskleurig in, zo waarschuwen budgetvoorlichter Nibud en accountantskantoor PWC. Een kwart van de 65-minners kan straks niet rondkomen van het pensioen alleen.

Jongere generaties moeten volgens de onderzoekers langer doorwerken voor een lager pensioen. Vooral door flexibele contracten, zzp-constructies, echtscheidingen en de lage rente die die pensioenfondsen ontvangen, valt de oudedagsvoorziening voor hen een stuk lager uit.

Aflossen

Verreweg de meeste woningbezitters tussen de dertig en zestig jaar hebben hun woning nog niet volledig afgelost. Sommigen van hen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Wie na zijn pensionering weinig of niets heeft afgelost, blijft met hoge woonlasten zitten terwijl het inkomen vaak lager is dan voorheen. 

Zorg

Ook de stijgende zorgkosten kunnen voor problemen zorgen, waarschuwt het Nibud. Ouderen zijn in de regel meer geld kwijt voor zorg dan jongeren. Daarbij komt dat dat de inkomensgrens voor de zorgtoeslag is verhoogd en verzekerden een hoger eigen risico moeten betalen. 

Spaargeld

Spaargeld en een financiële langetermijnplanning zijn volgens het Nibud noodzakelijk om uit de problemen te blijven. 

Meer informatie
Pensioen en de eigen woning

Meer nieuws

Wilt u meer achtergronden weten of bent u op zoek naar oudere nieuwsberichten?

Naar het nieuwsarchief

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid