Afnemend consumentenvertrouwen tekent situatie woningmarkt

Geplaatst op 21 jul 2021 , bijgewerkt 21 jul 2021, 16:00

Zes op de tien Nederlanders vinden het een ongunstige tijd om een huis te kopen. Niet eerder waren consumenten daar zo uitgesproken over. 

Dit blijkt uit de jongste peiling van de Eigen Huis Marktindicator, de stemmingsgraadmeter van de woningmarkt. Ook maakt meer dan de helft van de Nederlanders (56%) zich zorgen over de verdere situatie op woningmarkt. Redenen daarvoor zijn de concurrentie van beleggers, de moeilijke positie van starters, het schaarse woningaanbod en stijgende huizenprijzen.  

Dalende trend 

Het ongunstige kopersklimaat zal volgens verreweg de meeste consumenten nog wel even aanhouden. Ruim 80 % van de Nederlanders voorziet verder stijgende huizenprijzen. Bijna 60 % denkt dat de situatie om een huis te kopen eerder verslechtert dan verbetert. 

Het algemene consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft met 104 punten (neutraalscore: 100 punten) toch positief gestemd. Wel daalde de stemmingsgraadmeter ten opzichte van de vorige peiling met 1 punt, wat een begin van een dalende trend doet vermoeden. 

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator