Perscontact Vereniging Eigen Huis


Let op: Bent u geen vertegenwoordiger van de media maar heeft u vragen aan Vereniging Eigen Huis? Bel dan: 033-450 77 50

 

HansAndreDeLaPorte-bijgesneden2

Vereniging Eigen Huis staat de media graag te woord

Journalisten en andere vertegenwoordigers van de media kunnen contact opnemen met onze woordvoerder:
Hans André de la Porte.

Onderstaande contact gegevens zijn alleen voor de pers:

Telefoonnummer: 06 463 869 68 of 06 533 859 25
E-mail: pers@eigenhuis.nl of h.andredelaporte@eigenhuis.nl

 

 

Overzicht recente persberichten

VEH: geen blind vertrouwen meer in de woningmarkt

Geplaatst op 29 dec 2016 , bijgewerkt 29 dec 2016, 12:15

De optimistische stemming van kopers en verkopers op de woningmarkt is over zijn hoogtepunt heen. Na bijna vier jaar van onafgebroken stijgingen maakt het consumentenvertrouwen in december een duikeling. De Eigen Huis Marktindicator daalt met 4 punten van waarde 121 naar 117. Sinds het begin van de metingen (in 2004) kwam het maar drie keer eerder voor dat de graadmeter voor de woningmarkt in een maand tijd zo sterk terugliep.

De Nederlandse bevolking beoordeelt de omstandigheden om nu een huis te kopen nu minder gunstig dan in de afgelopen maanden. Dit is het gevolg van een oplopende hypotheekrente en een daling van het woningaanbod. Hierdoor is 37 % van mening dat woningen slechter betaalbaar worden. In januari van dit jaar dacht nog maar 19 % er zo over.

Op de vraag of het nu een gunstige of een ongunstige tijd is om een huis te kopen, antwoordt iets meer dan de helft van de bevolking (51 %) dat de tijd daarvoor toch nog relatief gunstig is. Maar ook hier is de trend dalend, medio 2016 dacht nog 60 % daar zo over.

Koopmogelijkheden nemen af

Een daling van de Eigen Huis Marktindicator betekent ook dat de groei van het aantal kooptransacties zal afnemen en mogelijk zelfs gaat dalen. De rentestand is voor veel huizenkopers belangrijk voor de betaalbaarheid van een eerste of andere woning. In december verwacht maar liefst 41 % van de Nederlanders dat de hypotheekrente de komende 12 maanden zal stijgen. Een maand geleden was dat nog 26 %. Een hoger renteniveau en de jaarlijks aangescherpte hypotheeknormen hebben een negatief effect op de koopmogelijkheden van huizenzoekers.