Tijdelijke verhuur

Wie zijn koopwoning tijdelijk wil verhuren, heeft twee opties. Verhuur op basis van de Leegstandwet of een kortdurend huurcontract.

Verschil Leegstandwet en kortdurende verhuur

LeegstandwetKortdurende verhuur
Duur0,5 - 5 jaar0 - 2 jaar (maximaal 1 contract)
VoorwaardenLeeg en te koop staand, vergunningGeen
Huurprijs zelf bepalenJaJa, tenzij huur < liberalisatiegrens
Tussentijds opzeggen verhuurderJa, als contract geen einddatum heeft (min 3 maanden)Nee
Tussentijds opzeggen huurder  Ja, als contract geen einddatum heeft (min 1 maand)Ja

Hoe zit het met huurbescherming?

Zowel voor verhuur op basis van de Leegstandwet als een kortdurend huurcontract geldt geen uitgebreide huurbescherming zoals bij normale verhuur. Aan het einde van het huurcontract moet de huurder de woning verlaten.

Verlaat de huurder niet op tijd de woning, dien dan bij de rechter een verzoek tot ontruiming in. Anders wordt de huurovereenkomst gezien als een overeenkomst met huurbescherming, waardoor het nog lastiger wordt om de huurder uit het huis te krijgen.

Bij een kortdurend contract van maximaal twee jaar moet de verhuurder een tot drie maanden van tevoren de huurder schriftelijk op de hoogte stellen dat de huur binnenkort eindigt.

Wie of wat bepaalt de huurprijs?

Als de woning wordt verhuurd op basis van de Leegstandwet mag de woningeigenaar zelf bepalen hoeveel hij vraagt. Dat geldt ook voor kortdurende huurcontracten als de huurprijs boven de liberalisatiegrens ligt. Bij een lagere huurprijs moet de hoogte bepaald worden aan de hand van het woningwaarderingsstelsel.

Als de gevraagde huurprijs boven de liberalisatiegrens uitkomt, heeft de huurder zes maanden de mogelijkheid om een beoordeling te vragen aan de huurcommissie.

Wat moet je regelen voor tijdelijke verhuur? 

1. Toestemming geldverstrekker

In de hypotheekvoorwaarden staat vrijwel altijd vermeld dat je toestemming moet vragen voor het (tijdelijk) verhuren van je woning.

Toestemming vragen aan de geldverstrekker

2. Vergunning gemeente

Als je kiest voor tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. De voorwaarden zijn voor iedereen in Nederland gelijk. De vergunning wordt verleend voor vijf jaar. Voor kortdurend verhuur is geen vergunning nodig.

Lees meer over de Leegstandwet en het aanvragen van een vergunning bij de gemeente

3. Contact verzekeringsmaatschappij

Tijdelijk verhuren van je woning heeft mogelijk gevolgen voor je woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekeringen bij tijdelijke verhuur

Meer informatie

De fiscale gevolgen van het tijdelijk verhuren van de woning 
Veilig verhuren