Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBesparen op woonlasten

Besparen op vaste lasten: 5 tips

Als huiseigenaar heb je flink wat vaste lasten, zoals je hypotheek, de energierekening en verzekeringen. Hierop kun je vaak meer besparen dan je denkt. Hoe? Wij hebben 5 bespaartips op een rij gezet.

contant geld

1. Bespaar op je verzekeringen

Overstappen naar een andere verzekeraar loont vaak: premies wijzigen en ook je persoonlijke situatie verandert. Controleer daarom minimaal één keer per jaar of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Een aantal tips:

  • Verzeker alleen het noodzakelijke, zoals medische kosten, overlijden, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, opstal en inboedel.
  • Wees alert op dubbele dekkingen. Het is zonde als je voor hetzelfde risico bent verzekerd op verschillende polissen.
  • Check of je korting krijgt als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit.
  • Kijk niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar wát de verzekering dekt.

Ook interessant:  

  • Bekijk ook eens onze woonverzekeringen. Deze zijn scherp geprijsd en hebben goede voorwaarden.
  • Met De Hypotheekwacht bekijk je eenvoudig hoeveel je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering.
  • Al je woonverzekeringen in één pakket? Bekijk het Woonpakket!

2. Bespaar op je hypotheek

Voor de meeste mensen is de hypotheek de grootste maandlast. Mogelijk kun je hierop besparen door je hypotheek over te sluiten, door rentemiddeling of door een verlaging van je renteopslag. Als je de belastingteruggave in verband met je hypotheekrenteaftrek jaarlijks in één keer ontvangt, kun je ook overwegen een maandelijkse voorlopige teruggave aan te vragen.

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten kan een besparing opleveren als je bij je huidige of een andere geldverstrekker een veel gunstigere rente krijgt. Je moet de oversluitkosten dan wel terugverdienen door de lagere netto maandlasten die het oplevert. Weten of oversluiten voor jou interessant is? Lees meer over oversluiten

Rentemiddelen

Door rentemiddelen kun je mogelijk je rente verlagen en zo besparen op je hypotheeklasten. Rentemiddelen doe je bij je huidige geldverstrekker. Je breekt als het ware je rentevaste periode open om een nieuwe renteperiode te starten. Je nieuwe rente is het gemiddelde van de oude en de actuele rente. Rentemiddeling is vooral interessant als je rentevaste periode nog een paar jaar duurt, terwijl de huidige rente veel lager is. Lees meer over rentemiddelen

Renteopslag verlagen

Is je huis meer waard geworden en heb je een renteopslag op je hypotheekrente? Dan kan deze opslag mogelijk omlaag of zelfs vervallen, omdat je voor de hypotheekverstrekker minder risico loopt. Bekijk hoe jouw hypotheekverstrekker omgaat met renteopslag

Ook interessant:

3. Bespaar op energie

Snel energie besparen

Wil je met weinig moeite besparen op je energieverbruik, lees dan onze simpele tips voor energie besparen. Een van deze tips gaat bijvoorbeeld over hoe je energiezuinig kunt thuiswerken. Werk je veel thuis, doe dit dan bij voorkeur op een laptop of tablet; een vaste computer verbruikt meer stroom. En zet alle apparaten die je overdag gebruikt aan het einde van de dag uit om sluipverbruik te voorkomen.  

Lange termijn: verduurzamen

Op de lange termijn is het verduurzamen van je huis interessant: goed voor het milieu en je portemonnee. Denk hierbij aan isoleren en het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp. Meer weten? Lees hier alles over verduurzamen

Zelf aan de slag

Steeds meer huishoudens hebben te maken met een hoge energierekening. Ga zelf aan de slag om je energieverbruik omlaag te brengen. Van laagdrempelige bespaartips tot kleine en grote klussen: Dit kun je doen

Ook interessant:

4. Bespaar op internet, tv en bellen

Wanneer je veel thuis bent en thuis werkt, is het prettig als je niet te veel betaalt voor internet, tv en bellen. Misschien ben je goedkoper uit als je overstapt naar een andere alles-in-1-provider. Kijk vooral waar jouw behoefte ligt. Een aantal tips: 

Internet

Veel providers bieden hoge internetsnelheden. Maar deze zijn voor de meeste activiteiten niet nodig. Misschien ben je voordeliger uit met een lagere internetsnelheid. Voor een gemiddelde gebruiker is 20-50 Mbit/s voldoende: je kunt hiermee meerdere computers gebruiken en bijvoorbeeld muziek of films streamen.

Maak je met meerdere huisgenoten tegelijk gebruik van het internet en heb je daardoor last van traag internet? Check bij je provider of je je internetsnelheid kunt verhogen.  

Tv

Kijk je veel tv of zit je vaker op streamingsdiensten als Netflix en Videoland? Betaal niet te veel voor een super uitgebreid zenderpakket als je toch nauwelijks tv kijkt. Tv-programma’s (terug)kijken via internet is ook een optie. 

Bellen

Bel je met een vaste telefoon of vooral mobiel? Mogelijk is het voordeliger om vaste telefonie uit je alles-in-1-pakket te halen. Bellen kan ook gemakkelijk via internet, bijvoorbeeld via FaceTime.

5. Bespaar door onderhoud

Besparen door onderhoud te plegen aan je woning klinkt misschien tegenstrijdig. Maar door regelmatig onderhoud voorkom je hoge kosten in de toekomst. Houd je het schilderwerk bijvoorbeeld goed bij, dan verklein je de kans op houtrot. En door jaarlijks de dakgoten te legen, voorkom je lekkage en gaan je goten langer mee. Welke onderhoudsklussen kun je nu doen? We hebben klussen per seizoen op een rij gezet.

Ook interessant:

Financiële hulp nodig?

Kun je je hypotheeklasten niet meer betalen? Het is verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank of tussenpersoon. Leg de situatie voor en bespreek eventuele mogelijkheden zoals rentemiddeling of een tijdelijke verlaging van de hypotheeklast. Kijk ook eens op Geldfit.nl, een website die je helpt je financiële situatie vast te stellen.

Tags

BesparenHuiseigenaarWonen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube