Het aanbod: wat kun je verwachten?

De leverancier die voor de scherpste prijs hoge kwaliteit zonnepanelen kan leveren, wint de veiling. Hierna ontvang je per e-mail een persoonlijk aanbod. Dit aanbod is een compleet pakket: je krijgt zonnepanelen inclusief de installatie, een monitoringsysteem en goede garantievoorwaarden.

De zonnepanelen

Na de veiling ontvang je per e-mail een persoonlijk aanbod. Hierin staat welk merk zonnepanelen je krijgt. Je kunt kiezen voor een zonnepanelensysteem met 4 t/m 40 panelen. Het systeem is standaard serieel geschakeld, dat is in veel gevallen het meest rendabel. De zonnepanelen voldoen minimaal aan de volgende eisen:

 • Kleur: Monokristallijn (zwart)
 • Vermogen: minimaal 320 wattpiek
 • CE-keurmerk
 • TÜV-keurmerk of soortgelijk
 • Formaat: ongeveer 100 x 165 cm

Welke merken? 

De volgende merken zonnepanelen worden veel aangeboden: Suntech, Longi Solar, Trina Solar, EGing, Jinko Solar, JA Solar, Ulica Solar, Talesun.

Zonnepaneel-zwart

Het standaardsysteem bestaat uit zwarte zonnepanelen (monokristallijn) met een vermogen van minimaal 320 wattpiek. Naast het standaard aanbod kun je ook kiezen voor panelen met een hoger vermogen van minimaal 350 wattpiek.

Wil je meer dan 40 panelen op je dak? Bespreek dit dan met de leverancier als je het persoonlijke aanbod hebt geaccepteerd. 

Omvormer

Wil je een parallel geschakeld systeem of heb je schaduw op het dak? De leverancier controleert tijdens de schouw of een parallel geschakeld systeem (bijvoorbeeld van SolarEdge) een goede optie is en adviseert je hierover. Hiervoor geldt een meerprijs. Serie geschakelde systemen zijn vaak van Growatt of Goodwe.

zonnepanelen-omvormer-3.2 zonnepanelen-omvormer-2.2 SolarEdge1

 

Installatie van de zonnepanelen

Een gecertificeerde installateur installeert het zonnepanelensysteem en sluit de zonnepanelen aan in de meterkast. Zo nodig legt hij daar ook een extra groep aan. 

Monitoringsysteem

Bij je persoonlijke aanbod hoort ook een monitoringsysteem, dat door de leverancier wordt geïnstalleerd. Hiermee kun je via smartphone, tablet of computer volgen hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken.

Garantie op de zonnepanelen

Alle leveranciers die meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen bieden dezelfde minimale garanties. Zo ben je verzekerd van een goede garantie op het zonnepanelensysteem. De volgende garantievoorwaarden zijn minimaal inbegrepen: 

Installatiegarantie van 10 jaar

De installatiegarantie garandeert de werking van systeemonderdelen. Blijkt een zonnepaneel bijvoorbeeld niet goed aangesloten, dan valt dit onder de installatiegarantie. De leverancier komt het probleem verhelpen.

Productgarantie van 10 jaar

Op alle systeemonderdelen, zoals de zonnepanelen en de omvormer, zit een productgarantie van minimaal 10 jaar. Als een zonnepaneel bijvoorbeeld niet goed werkt, wordt deze vervangen door hetzelfde of minimaal een gelijkwaardig product.

Vermogensgarantie van 25 jaar

Ook op het vermogen van het zonnepanelensysteem zit garantie. Het vermogen van zonnepanelen neemt in de loop der jaren enigszins af. De vermogensgarantie geeft je de zekerheid dat de panelen na 10 jaar in ieder geval nog 90 % van het oorspronkelijke vermogen hebben en de 15 daaropvolgende jaren nog 80 %. Daalt het vermogen harder, dan worden de materialen vervangen of word je gecompenseerd voor de verloren stroom.

Kwaliteit en controle

Om je te verzekeren van een goede kwaliteit van het zonnepanelensysteem, stellen we eisen aan de gebruikte materialen en de installatie. Een onafhankelijke organisatie voert steekproefgewijs controles uit. Hierbij kijken ze naar de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen tijdens installatie, de bouwkundige aspecten en de prestatie van het systeem.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort zonnepanelen zitten in het aanbod van de Collectieve Inkoop?

Kleur van de zonnepanelen

De standaardpanelen in het aanbod zijn zwart (monokristallijn). De lijst, achtergrond en montagebeugels zijn ook zwart. 

Afmeting van de zonnepanelen

De zonnepanelen hebben een standaardformaat van ongeveer 100x165 cm. Bijna alle leveranciers kunnen deze maat zonnepanelen leveren. In jouw persoonlijke aanbod vind je het document 'Productspecificaties'. Hierin lees je meer over de specificaties van de producten.

Wat is inbegrepen in het aanbod?

Als deelnemer aan onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijg je een compleet pakket. Dit pakket bestaat uit:

 • Schouw van je dak
 • Zonnepanelensysteem
 • Installatie (inclusief montagemateriaal)
 • Monitoring
 • Garanties

Voor enkele situaties is maatwerk nodig. Deze vallen niet in het standaardaanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Meer informatie hierover vind je onder 'uitzonderingen' in het persoonlijke aanbod.

Zijn de zonnepanelen in het aanbod seriegeschakeld of parallelgeschakeld?

Het zonnepanelensysteem, aangeboden via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen, is seriegeschakeld. In negen van de tien situaties is dit het meest rendabel.

Bij een seriegeschakeld systeem heeft schaduw op één paneel invloed op de opbrengst van het volledige systeem. Hierdoor zijn de dakdelen waarop schaduw valt niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Tijdens de schouw (controle) van je dak kijkt de leverancier naar schaduwwerking. Hij zorgt ervoor dat er geen panelen worden geplaatst waar schaduw op valt.

Bij schaduwwerking kan de leverancier er ook voor kiezen optimizers te gebruiken. Deze zitten niet standaard in het aanbod. De extra kosten worden verwerkt in het schouwrapport.

Toch een parallelgeschakeld systeem?

Een parallelgeschakeld systeem is een installatie met een optimizer of micro-omvormer achter elk paneel Als één paneel minder opbrengt of uitvalt, dan heeft dat geen effect op de rest van het systeem. Dit kan een interessante oplossing zijn als je een dak heeft met gedeeltelijke schaduwval.

Optimizers zijn niet standaard opgenomen in het aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Je kunt bijvoorbeeld optimizers van SolarEdge aanschaffen. Ze zijn te verkrijgen tegen een meerprijs van ongeveer € 80,- tot € 100,- per paneel. Heb je interesse in een parallelgeschakeld zonnepanelensysteem? Dan kun je dit aan de winnende leverancier doorgeven via het opmerkingenveld in jouw persoonlijke aanbod. De leverancier bekijkt of dit systeem rendabel is in jouw situatie. Zo ja, dan ontvang jw een schouwrapport waarin de extra kosten zijn opgenomen.

Welke eisen worden gesteld aan het zonnepanelensysteem?

Wij stellen strenge eisen aan de leveranciers die mee willen doen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. De producten van de leveranciers die deelnemen aan de veiling voldoen minimaal aan onderstaande eisen:

De zonnepanelen

 • De zonnepanelen zijn voorzien van een CE-keurmerk en van het Duitse TÜV-keurmerk (of een ander Europees geaccrediteerd onderzoeksinstituut).
 • De zonnepanelen hebben minimaal een module-rendement van 15,96 %.
 • De fabrikant van de panelen heeft een serviceafdeling in Europa en een landelijk dekkend servicenetwerk om problemen op te lossen.

De omvormer

 • De omvormer is gecertificeerd volgens ‘EN 50525 Data sheet and name plate for photovoltaic inverters.’
 • De fabrikant van de omvormer heeft een serviceafdeling in de Benelux en een landelijk dekkend servicenetwerk om problemen op te lossen.
 • De omvormers zijn voorzien van het CE-keurmerk. Dit keurmerk mag alleen worden gebruikt als de betreffende omvormer zowel aan de Europese laagspanningsrichtlijn als aan de Europese EMC-richtlijn (Elektromagnetische Compatibiliteit) voldoet.

Het montagemateriaal

 • Het materiaal voor montage en de montage zelf voldoen aan de voorschriften van het Handboek ISSO.
Welke garantie zit er op het zonnepanelensysteem?

De leveranciers die meedoen aan onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen moeten een minimale garantie kunnen bieden. Zo ben je verzekerd van een goede garantie op je zonnepanelensysteem. De volgende garantievoorwaarden kun je minimaal verwachten:

Installatiegarantie van 10 jaar
De installatiegarantie garandeert de werking van systeemonderdelen. Blijkt een zonnepaneel bijvoorbeeld niet goed aangesloten, dan valt dit onder de installatiegarantie. De leverancier komt het probleem verhelpen.

Productgarantie van 10 jaar
Op de systeemonderdelen, zoals de zonnepanelen en de omvormer, zit een productgarantie van minimaal 10 jaar. Als een zonnepaneel bijvoorbeeld niet goed werkt, wordt deze vervangen door hetzelfde of minimaal een gelijkwaardig product.

Vermogensgarantie van 25 jaar
Ook op het vermogen van het zonnepanelensysteem zit garantie. Het vermogen van zonnepanelen neemt in de loop der jaren enigszins af. De vermogensgarantie geef jou de zekerheid dat de panelen na 10 jaar in ieder geval nog 90 % van het oorspronkelijke vermogen hebben en de 15 daaropvolgende jaren nog 80 %. Daalt het vermogen harder, dan worden de materialen vervangen of word je gecompenseerd voor de verloren stroom.

Hoe worden de leveranciers die meedoen aan de veiling gekwalificeerd?

Iedere leverancier van zonnepanelen kan zich aanmelden voor onze veiling. Hierna volgt een selectie: alleen de leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, mogen meedoen. We kijken bijvoorbeeld naar bedrijfsvoering, ervaring en natuurlijk naar de kwaliteit en garantievoorwaarden van de zonnepanelen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau controleert de financiële gezondheid van de leverancier.

Pas nadat een leverancier alle onderdelen van de kwalificatieprocedure succesvol heeft doorlopen, mag hij meedoen aan de veiling.

Wie installeert het zonnepanelensysteem?

Het zonnepanelensysteem wordt geïnstalleerd door de leverancier die de veiling wint. In onze overeenkomst met de leverancier is vastgelegd dat alleen gecertificeerde installateurs de installaties mogen verrichten.

De leverancier kiest zelf een installatiepartner, vaak uit de regio waar de Collectieve Inkoop Zonnepanelen wordt georganiseerd. De installateurs moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Door middel van steekproeven controleren we of zij hieraan voldoen.

Bij inschrijving zie ik een prijsindicatie. Hoe komt die tot stand?

Bij de inschrijving voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen zie je een prijsindicatie. Dit is de gemiddelde prijs voor een compleet zonnepanelensysteem van hoge kwaliteit met een vermogen van 320 wattpiek, inclusief installatie. De prijsindicatie is afkomstig van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De uiteindelijke prijs van het zonnepanelensysteem via de Collectieve Inkoop Zonnepanelen wordt bepaald tijdens de veiling. Vooraf gekwalificeerde leveranciers brengen hun beste bod uit. De leverancier met het laagste bod wint de veiling en mag alle deelnemers een persoonlijk aanbod doen.

Meer over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen?

Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang na de veiling een aanbod op maat. Zo werkt het

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie