Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackCollectieve Inkoop Zonne...

Serieel of parallel geschakelde zonnepanelen

Omvormers voor zonnestroomsystemen bestaan in 2 varianten: serieel & parallel. Beide soorten bieden wij aan in ons collectief. Allebei hebben ze voor- en nadelen en ze kunnen een behoorlijk impact hebben op je terugverdientijd.

man en vrouw kijken uit dakraam naast zonnepanelen

Wat is een omvormer?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, dit is niet dezelfde soort stroom als uit het stopcontact komt in Nederland. Dus moet de stroom omgezet worden naar wisselstroom. Elk zonnestroomsysteem heeft een soort omvormer, hieronder behandelen we de belangrijkste verschillen.

Seriële omvormer

Dit is eigenlijk de standaard variant die al sinds zonnepanelen voor consumenten beschikbaar zijn geworden. Alle panelen worden aan elkaar doorgeschakeld, daarna worden ze aangesloten op een centrale omvormer die meestal binnen (of buiten onder een afdakje) hangt. 

 Voordelen:

 • Makkelijk te installeren
 • Vaak de goedkopere oplossing (minder investering betekent ook een kortere terugverdientijd

Nadeel:

 • De zonnepanelen in serie liggen (vandaar de naam). Net als vroeger met de oude lichtsnoeren voor de kerstboom: als eentje kapot is, valt de hele keten uit. Maar bij zonnepanelen geldt ook dat als één van de panelen schaduw pakt, de andere panelen in de serie ook beïnvloed worden daardoor. Seriële omvormers zijn daarom voornamelijk geschikt voor daken die geen, of bijna geen, schaduw pakken.

Overigens zijn bij grotere systemen nog wel andere opties met een seriële omvormer. Vanaf ongeveer 14-16 panelen kunnen omvormers vaak 2 strings aan. Zo kunnen de panelen op het dak verdeeld worden in 2 groepen die geen invloed hebben op elkaar. De 2 groepen moeten wel ongeveer evenveel zonnepanelen bevatten om goede werking te garanderen.

Parallelle omvormer

Als er veel schaduwval is op het dak, of als u de zonnepanelen op verschillende dak-delen met verschillende oriëntaties wilt plaatsen, dan geeft de standaard omvormer zoals hierboven omschreven wat problemen. De panelen in serie passen zich aan naar degene met de laagste opbrengst. Dat is een van de voornaamste voordelen van een parallel geschakeld systeem.

Om dit te voorkomen zijn 2 oplossingen die we parallel noemen:

 • Optimizers:
  Hierbij wordt onder elk zonnepaneel een klein apparaatje gemonteerd wat het paneel onafhankelijk maakt van de anderen in de serie. Meestal moeten alle panelen uitgerust worden met een optimizer, binnen hangt dan nog steeds een centrale omvormer die van de gelijkstroom, wisselstroom maakt.Er zijn een paar optimizers merken die met een standaard serie omvormer gebruikt kunnen worden. Dan hoeft maar één paneel uitgerust te worden met het apparaat, en de rest van het systeem blijft hetzelfde (met een normale serie omvormer). Dit wordt echter nog niet veel aangeboden.
 • Micro-omvormers:
  Hierbij wordt ook onder elke paneel een apparaat geïnstalleerd, alleen wordt in dit geval ook meteen de stroom omgezet naar wisselstroom. Hierbij is binnen geen centrale omvormer meer nodig, en worden de panelen en micro-omvormers direct aangesloten in de meterkast.

Parallelle systemen hebben ook andere voordelen. De monitoring komt vaak in een uitvoering waarbij alle losse zonnepanelen gezien kunnen worden. Bij optimizers schakelen het systeem terug naar 1 volt bij afschakelen van de centrale omvormer, dit is handig bij onderhoud. Ook zijn de garanties vaak langer dan bij serie omvormers.

De leverancier gebruikt één van beide parallelle oplossingen in de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Dus of optimizers óf micro-omvormers. Het is belangrijk om goed te wegen wat het verwachtte extra voordeel (opbrengst) is ten opzichte van de investering. Optimizers en micro-omvormers brengen namelijk een meerprijs met zich mee per paneel. De leverancier kan u hierbij helpen.

Doe ook mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen!

Doe ook mee met het grootste collectief van Nederland en profiteer ook van een flinke korting! Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Ook als je geen lid bent, kun je meedoen; bij deelname krijg je namelijk een jaar lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis cadeau!  

Deze ronde hebben we een korting van 28%* op de gemiddelde marktprijs verkregen tijdens de onderhandeling met de leveranciers. Voor een gemiddelde woning (8-14 panelen) kan dat al tussen de € 1.100,- en € 2.000,- schelen op een compleet zonnepanelen systeem.

*bron: Milieu Centraal, kortingspercentage is t.o.v de gemiddelde marktprijzen van Milieu Centraal voor een gemiddeld systeem van 8-14 panelen 

Inschrijven

Bij inschrijving stellen we een aantal vragen over je dak, zodat de leverancier je na de onderhandeling een passend aanbod kan doen. Deze gegevens kun je na ontvangst van het aanbod nog wijzigen.

Inschrijven

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamen

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelen?Kosten en opbrengst zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube