Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackJuridisch advies

‘Een model overeenkomst hoeft niet goed te zijn’

Na een lange tijd zoeken heb je je droomhuis gevonden. Een mooi oud pand dat is verbouwd tot een nieuwe woning. Een aannemer heeft er echt een paleisje van gemaakt en je bent op slag verliefd.

Saskia Lemckert

Bij de bezichtiging laat de aannemer zien wat hij allemaal heeft gedaan. ‘Een nieuwbouwwoning in een oud jasje’, noemt de aannemer het. 

Het biedingsproces verloopt goed en je krijgt het contract. Een modelcontract, opgesteld door onder andere Vereniging Eigen Huis. Dat klinkt betrouwbaar. En dus kan het zo maar zijn dat je niet verder kijkt en een dergelijk contract tekent. Gelukkig deed het lid dat in een dergelijke situatie niet en deed hij navraag bij de juridische ledenservice. Die raadde hem een contractbeoordeling aan.  

Controle altijd verstandig

En zo kreeg ik dat contract op mijn bureau. Wat was ik blij dat het lid het had ingestuurd. Want wat bleek? Het modelcontract voor een bestaande eengezinswoning was gebruikt. Het uitgangspunt van dit contract is dat de koper de woning koopt in de staat waarin het zich op dat moment bevindt. Dat wil zeggen: met alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Iets wat bij een normale bestaande woning een goed uitgangspunt is, maar bij een transformatiewoning niet. Je wil dan waarschijnlijk wel garantie hebben op het werk dat is gedaan door de verkoper, op de nieuwe onderdelen, apparatuur en dergelijke. Wanneer je het direct van de aannemer koopt met dit modelcontract krijg je deze garantie niet automatisch.  

Daarbij was in dit voorbeeld de eventuele aansprakelijkheid van de aannemer ook nog eens in aanvullende artikelen zo veel mogelijk uitgesloten.  

Gelukkig zijn er voor dergelijke situaties ook andere contracten die kunnen worden gebruikt. Waarbij wel afspraken worden gemaakt over garantie en of aansprakelijkheid van de verkoper. Het (laten) controleren van een koopovereenkomst, ook als het model is gebruikt, is dus altijd verstandig.

Over jurist Saskia Lemckert

Na mijn afstuderen (notarieel recht in Utrecht) ben ik bij VEH begonnen. Met veel plezier heb ik jarenlang bij het I&AC leden geholpen en nu heb ik veel zin om leden nog verder te kunnen helpen bij EHA. Rechtsgebieden waarin ik werkzaam ben zijn (onder meer) bouwrecht, contractenrecht, appartementsrecht en burenrecht.

Ik wil leden graag helpen te begrijpen wat ze tekenen en wat de eventuele risico’s zijn. Op deze manier kunnen veel problemen bij voorbaat al voorkomen worden.

Saskia Lemckert
Saskia LemckertJurist bij Vereniging Eigen Huis

Doe je voordeel met deze diensten

Krijg zekerheid over je koopcontract, laat het beoordelen door een van onze juridische experts.

 • Persoonlijke koopcontractbeoordeling

  Laat je contract beoordelen door een jurist. Krijg duidelijkheid over jouw rechten en plichten.

  Naar de beoordeling
 • Beoordeling Koop-aannemingsovereenkomst

  Nieuwbouwhuis of een stuk grond kopen? Weet wat jouw rechten en plichten zijn.

  Krijg zekerheid
 • Tags

  JuridischKopen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Eigen Huis Magazine september 2023

  Eigen Huis Magazine september 2023
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube