Radiatoren en convectoren

Een cv-installatie bestaat uit drie onderdelen: de opwekinstallatie (bijvoorbeeld HR-ketel of warmtepomp), het transportdeel (de leidingen) en het afgiftesysteem (bijvoorbeeld radiatoren).

Traditioneel is een cv-installatie uitgevoerd met radiatoren in vrijwel elke ruimte. De radiator wordt steeds vaker vervangen door convectoren en vloerverwarming. De keuze in radiatoren is enorm. Van een eenvoudige radiator, designradiatoren voor in badkamers tot klassieke modellen. Convectoren nemen minder ruimte in dan radiatoren. Ze warmen lucht op, waardoor die lucht stijgt en het apparaat verlaat. Zo wordt de ruimte opgewarmd door hete lucht. Convectoren werken het beste bij hogere temperaturen (70 tot 80 °C) 

Thermostaat

Met behulp van thermostaatkranen wordt per ruimte de temperatuur geregeld. De werking van een thermostaatkraan is doorgaans afhankelijk de kamerthermostaat. De kamerthermostaat geeft een signaal aan de ketel als deze moet branden. Als de woonkamer, waar de kamerthermostaat hangt, op temperatuur is en de ruimte met thermostaatkraan nog niet, dan stopt de cv-ketel op aangeven van de kamerthermostaat met branden.

Om dit probleem met thermostaatkranen te ondervangen zijn er ook systemen waarbij elke thermostaatkraan de cv-ketel apart aanstuurt. Alleen de gewenste ruimtes worden dan verwarmd. Dit bespaart veel energie. 

Aandachtspunten

  • Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie belangrijk. Dat vereist een juiste combinatie van ventilatie en verwarming. De frisse lucht wordt achter de radiator aangezogen en stroomt vervolgens, opgewarmd door de verwarming, de ruimte in. Omdat elke ruimte op deze manier individueel kan worden geventileerd, wordt dit systeem ook wel decentrale ventilatie genoemd. 
  • Alle verwarmingselementen moeten dusdanig worden afgesteld dat de warmte vanuit de cv-ketel gelijkmatig wordt verdeeld. Zo verbruik je 10 tot 15 % minder energie. Een goed ingestelde verwarming is ook veel comfortabeler. Alle ruimtes worden gelijkmatig warm. Eigenlijk zouden alle cv- installaties standaard moeten worden ingesteld, maar uit kostenoverwegingen wordt dit zelden gedaan.
    Een cv-installatie afstellen is een klus voor de ervaren installateur. 

Lees meer over verwarmen

Achtergrond

7 alternatieven voor de cv-ketel

Wat kun je het beste doen als de cv-ketel aan vervanging toe is: een nieuwe kopen of kiezen voor een duurzamer alternatief? Bekijk de alternatieven

Lage temperatuur verwarming

Bij lage temperatuur verwarming is de temperatuur van het water in de radiatoren maximaal 55 graden. Hierdoor dalen je stookkosten. Verwarmen lage temperatuur

Warmtepomp kopen: gebruik deze to-do lijst

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? In 7 stappen naar de beste warmtepomp voor je huis en je budget. Warmtepomp in 7 stappen