Na-isolatie van een al geïsoleerde spouwmuur

Overweeg je de spouwmuur van je woning (extra) te isoleren maar is daar eerder al isolatie in aangebracht? Dat kan soms leiden tot teleurstellingen. We gaan in op situaties die voor jouw woning van toepassing kunnen zijn en geven antwoord op veelgestelde vragen.
Bij woningen die gebouwd zijn rond 1970 werden de eerste spouwmuren geïsoleerd. Na-isolatie geldt bij woningen die vanaf deze periode zijn gebouwd. Twee situaties die voor jouw woning van toepassing kunnen zijn:

1. De spouwmuur van mijn woning is al geïsoleerd tijdens de bouw

2. De spouwmuur van mijn woning is al geïsoleerd en heeft gebreken

1. De spouwmuur van mijn woning is al geïsoleerd tijdens de bouw

Bij het metselen van de buitenmuur is eerst isolatie op de muur aangebracht met behulp van spouwankers. Vervolgens is de buitenmuur opgemetseld met een kleine luchtspouw van maximaal vier centimeter tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur.

Wat is het effect van na-isoleren van een al geïsoleerde spouw?

Het effect van na-isoleren van de spouw is maar beperkt. De ruimte tussen de spouwruimte en het al aangebrachte isolatiemateriaal is maar klein. Hierdoor kunnen veel na-isolatie producten voor spouwmuren niet gebruikt worden. Voor smalle spouwen is alleen isolatieschuim (PUR) geschikt. Daarbij is het eindresultaat van het navullen maar moeilijk te voorspellen. Het is lastig om te weten hoe goed de bestaande isolatie is aangebracht en of het nieuwe schuim niet tussen en achter de isolatieplaten kan komen. Ook kan er niet gekeken worden of het bestaande isolatiemateriaal samen gedrukt wordt en dus zijn isolatiewaarde vermindert. En is er niet te voorspellen hoe verschillende isolatiematerialen op elkaar reageren. Daarnaast is de besparing beperkt. Deze is namelijk veel minder dan bij een nog niet geïsoleerde spouw. Isolatiebedrijven moeten hier eerlijke informatie over verstrekken.

Wat kan je doen als je wilt na-isoleren? 

Als je ervoor kiest om je spouw te voorzien van isolatiemateriaal is het van belang dat er eerst een gedegen onderzoek plaatsvindt in de spouw. Huur hiervoor een gecertificeerd bedrijf in. Dit bedrijf moet kijken naar het al aangebrachte isolatiemateriaal en wat de gevolgen zijn als daar extra isolatie bij wordt ingespoten. Vraag altijd een schatting op van de energiebesparing en zorg ervoor dat je een schriftelijk garantie krijgt van de isolatiewaarde en de garantieperiode.

De eerste centimeters isolatie leveren de grootste energiebesparing op. Elke extra centimeter daarna levert steeds minder op.
Jan Roelof Hoving is bouwkundig expert bij Vereniging Eigen Huis

2. De spouwmuur van mijn woning is geïsoleerd maar heeft gebreken

Eerder aangebrachte isolatie kan gebreken vertonen. Dit kan komen doordat de spouwmuur niet goed is afgesloten waardoor isolatiemateriaal is weggelekt. Een andere oorzaak kan zijn dat het materiaal niet goed is aangebracht en gaten vertoont in het isolatieoppervlak. Het kan ook zijn dat het isolatiemateriaal zelf gebreken vertoont door verkeerde menging van de materialen. Dit kan bijvoorbeeld bij isolatieschuim die daardoor verpulverd is.

Wat is het effect van na-isoleren van een eerder gevulde spouwmuur?

Dit is lastig te voorspellen, het hangt ervan af hoe het oude isolatiemateriaal op het nieuwe reageert en wat er met de isolatiewaarde gebeurt na inmenging van twee verschillende materialen. Het oude isolatiemateriaal kan nog verder achteruit gaan waardoor na verloop van tijd opnieuw problemen kunnen ontstaan. 

Wat kan je doen als je wilt na-isoleren?

Laat eerst het gebrekkige isolatiemateriaal verwijderen. Daarbij worden ter plaatse enkele stenen verwijderd en het oude isolatiemateriaal wordt eruit gezogen. Vervolgens wordt gekeken of de spouwruimte goed is afgesloten en kan het nieuwe isolatiemateriaal volgens de huidige methode, met de huidige kwaliteit isolatiematerialen en volgens een gecertificeerde methode opnieuw worden aangebracht. Je krijgt dan een deugdelijk geheel waardoor je tot in lengte van jaren een goed product in de spouw hebt.

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis raadt het isoleren van een eerder geïsoleerde spouwmuur af. Het is verstandiger om het oud isolatiemateriaal te verwijderen en te vervangen door modern isolatiemateriaal. Het kost wel extra geld maar levert een beter eindresultaat op, waardoor je weer jaren vooruit kunt. Daarnaast levert de investering in andere isolatiemaatregelen meer rendement. Bijvoorbeeld door de kieren tussen de kozijnen en de muur goed af te dichten, of het isoleren van andere plekken in de woning zoals het dak, ramen en deuren en de vloer.

Meer over isoleren

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie

Isoleren en ventileren

Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op? Over isoleren