Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Spouwmuurisolatie: zo werkt het

Een van de energiebesparende maatregelen waarmee je bespaart op je energierekening: spouwmuurisolatie. Wat is spouwmuurisolatie, wat kost het en wat levert het op? Je leest er meer over op deze pagina.

Man met trap in handen

Spouwmuur isoleren

Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur en een ruimte daartussen. De oorspronkelijke functie van een spouwmuur was vooral om te voorkomen dat vocht het huis binnendringt. De meeste woningen van na 1930 hebben een spouwmuur. Sinds begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouwmuur. De spouwmuur isoleren kan met verschillende materialen. Laat spouwisolatie altijd uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf. Deze zijn te vinden via Venin.

Geschikte spouwmuur

Het isoleren van de spouwmuur is niet altijd mogelijk. Voordat de spouwmuur gevuld kan worden moet bekeken worden of de gevel geschikt is. Het voegwerk van de gevel moet goed zijn en er mogen geen grote scheuren in de gevel zitten. Daarnaast moet er een wat bredere spouw in de muur zitten. Is deze te smal, dan kan er geen isolatie geplaatst worden.

Spouwmuurisolatie en vleermuizen

De afgelopen maanden was het vaak in het nieuws: om vleermuizen te beschermen, mag de spouwmuur niet zomaar worden geïsoleerd. De minister werkt aan een oplossing om spouwmuurisolatie snel weer mogelijk te maken. Hoe zit dit? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Lees meer

Zo werkt spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 3 cm aanwezig is.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken
man vult spouwmuur met isolatiemateriaal

Verduurzamen met spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie bespaar je op je energierekening én krijg je meer comfort. Met dit e-book geven wij je onafhankelijke informatie, praktische tips en aandachtspunten.

Download het e-book

Kosten en terugverdientijd spouwmuurisolatie 

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen hoog oplopen. Daartegenover staat een redelijke jaarlijkse besparing en het levert comfort op. Onderstaand staan de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten.


EenheidTussenwoning Hoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.1002.3502.4503.500
Subsidie3107007201.000
Gasbesparingm3/j180400410600
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j260580600900

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (januari 2024) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. De besparing is ook afhankelijk van stookgedrag.

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld voor spouwmuurisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten

Spouwmuurisolatie en ISDE-subsidie

Bij de investering in spouwmuurisolatie kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie. Het subsidiebedrag is een vast bedrag voor spouwmuurisolatie per m2. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het totale oppervlakte en of je één of meer energiebesparende maatregelen neemt.

Isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie

Welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden is mede afhankelijk van de breedte van de spouwmuur. Het meest gebruikte isolatiemateriaal is: 

  • Glas- en steenwol: voornamelijk relevant bij een bredere spouw. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwmuren, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
  • UF-schuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwmuren. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
  • PS schuimparels: dit is geschikt voor kleinere spouwmuren. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 30 mm.
  • Pur schuim: pur schuim is geschikt voor kleinere spouwmuren. Hiervoor is een kleine invoeropening nodig. Het purschuim moet CFK-vrij zijn. Minimale spouwbreedte van 30 mm.

Aandachtspunten spouwmuurisolatie

  • Het is een misverstand dat je een spouwmuur niet volledig mag vullen met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen zouden ontstaan. Een isolatiedeskundige inspecteert de spouwmuur eerst, maakt die zo nodig schoon en vult de spouw dan pas met isolatiemateriaal. Van vochtproblemen is dan geen sprake.
  • Het laten isoleren van de spouwmuur door een gespecialiseerd bedrijf met een certificering is de beste keuze.
  • Is de bestaande spouwmuur al geïsoleerd?  Extra isoleren van een spouw kan dan een risico zijn. 
  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak veel kieren. Dit zorgt voor veel tocht. Tegelijkertijd stroomt hierdoor ook frisse buitenlucht het huis binnen. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kun je meten met een hygrometer. 
  • Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op, zoals vochtplekken door lekkages en koudebruggen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn hoge isolatiewaarde.
  • Je kunt de spouw niet isoleren als die te veel vervuild is of als de buitenmuur te poreus is of juist geen vocht en lucht doorlaat.
  • In de spouw kunnen vleermuizen of vogels zitten. Vleermuizen zijn net als gierzwaluwen en huismussen beschermde diersoorten. In de Wet natuurbescherming staat dat het verboden is om hun verblijfplaats te verstoren of ze te doden. Je kunt de spouwmuur laten isoleren nadat er ecologisch onderzoek is gedaan en je een ontheffing van de gemeente of provincie hebt ontvangen. Door de extra kosten van het onderzoek lopen de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten op. Wat de exacte kosten zijn van een ecologisch onderzoek is nog niet bekend. Kies bij het isoleren van een spouwmuur altijd voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie.

Ervaar ik overlast als ik mijn spouwmuur laat isoleren?

De werkzaamheden voor het vullen van de spouw vindt plaats aan de buitenkant van het huis. Hierbij gaat het onder andere om het boren van gaten en het vullen van de spouw en daarna het opvullen van de gaten. Behalve het geluid heb je hebt dus geen overlast in de woning zelf. Het vullen van de spouw gebeurt binnen een dag en geeft bijna geen overlast. De buitenmuur moet wel bereikbaar zijn. Voorwerpen en planten moeten soms (tijdelijk) verwijderd worden. Dit gebeurt meestal in overleg met het uitvoerende bedrijf.

Hoe weet ik wat de isolatiewaarde van isolatiemateriaal is?

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal (afhankelijk van dikte en soort) wordt uitgedrukt in R-waardes. De hoogste isolatiewaarde isoleert het best. De som van de R-waardes van de verschillende materialen in een bepaalde constructie, is de Rc-waarde. Voorbeeld: bij een spouwmuur is de Rc-waarde een optelsom van de R-waardes van de binnenmuur, het isolatiemateriaal, de spouw -en de buitenmuur.

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isolatie

Glas vervangenVloerisolatieDakisolatieGevelisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube