Spouwmuurisolatie 

Wil je een lagere energierekening en een comfortabeler woning, isoleer dan je spouw. Je kunt er honderden euro’s mee besparen op je energierekening. Wat is spouwmuurisolatie, wat kost het en wat levert het op?

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Wat is spouwmuurisolatie? 

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 3 cm aanwezig is.

Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?

Het na-isoleren van de spouw betekent wel een investering. Los van de verbetering van het comfort, staat daar echter ook een besparing tegenover. Onderstaande gegevens geven een indicatie.

Soort huisKosten

Jaarlijkse besparing (in kuub)

Jaarlijkse besparing (in euro)*
Rijtjeswoning€ 1.000320€ 400
Hoekwoning / 2 onder 1 kap€ 2.400800€ 1.000
Vrijstaande woning€ 3.5001.300€ 1.625

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. 

Heb je onvoldoende eigen geld voor spouwmuurisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een  lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Spouwvullingsmateriaal moet voldoen aan een aantal technische eisen. Meestal worden de volgende materialen gebruikt: 

  • Glas- en steenwol: voornamelijk toegepast bij een grotere spouw. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwen, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
  • UF-schuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
  • PS schuimparels: dit is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 30 mm.
  • Purschuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Hiervoor is een kleine invoeropening nodig. Het purschuim moet CFK-vrij zijn. Minimale spouwbreedte van 30 mm.

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

Aandachtspunten spouwmuurisolatie

  • Het is een misverstand dat je een spouw niet volledig mag vullen met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen zouden ontstaan. Een isolatiedeskundige inspecteert de spouw eerst, maakt die zo nodig schoon en vult de spouw dan pas met isolatiemateriaal. Van vochtproblemen is dan geen sprake.
  • Heeft de woning al isolatie in de spouwmuur? Extra isoleren kan dan een risico zijn. 
  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer. 
  • Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op, zoals vochtplekken door lekkages en koudebruggen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.
  • Je kunt de spouw onder meer niet isoleren als die te veel vervuild is of als de buitenmuur te poreus is of juist geen vocht en lucht doorlaat.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren.

Ervaar ik overlast als ik mijn spouwmuur laat isoleren?

De werkzaamheden voor het vullen van de spouw gaat allemaal van buitenaf. Hierbij gaat het onder andere om het boren van gaten en het vullen van de spouw en daarna het opvullen van de gaten. Behalve het geluid heb je hebt dus geen overlast in de woning zelf. Het vullen van de spouw gebeurt binnen een dag en geeft bijna geen overlast. De buitenmuur moet wel bereikbaar zijn. Voorwerpen en planten moeten soms (tijdelijk) verwijderd worden. Dit gebeurt meestal in overleg met het uitvoerende bedrijf. 

Hoe weet ik wat het isolerend vermogen is na het aanbrengen van isolatie?
Het isolerend vermogen van de spouwmuur is een optelsom van de verschillende materiaallagen. Bij een geïsoleerde spouwmuur is dat de binnenmuur, het isolatiemateriaal en de buitenmuur. Deze wordt uitgedrukt in een bepaalde Rc waarde. 
Vooral de soort en de dikte van het isolatiemateriaal bepalen voor het grootste gedeelte de totale Rc waarde van de spouwmuur.  
Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidie?

De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je hiervoor in aanmerking komt ›

Meer over isolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie