/raamisolatie_story.jpg?sfvrsn=4a71dd96_2)
De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes.
Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 4 cm aanwezig is.
Het na-isoleren van de spouw betekent wel een investering. Los van de verbetering van het comfort, staat daar echter ook een besparing tegenover. Onderstaande gegevens geven een indicatie. Daar komen eventueel nog de kosten voor de schoonmaak van de spouw bij.
Heb je onvoldoende eigen geld voor spouwmuurisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting.
Spouwvullingsmateriaal moet voldoen aan een aantal technische eisen. Meestal worden de volgende materialen gebruikt:
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren door onze partner Pluimers, een isolatiebedrijf met ruim 40 jaar ervaring. Je krijgt 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.
Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren of bekijk de video:
De werkzaamheden voor het vullen van de spouw gaat allemaal van buitenaf. Hierbij gaat het onder andere om het boren van gaten en het vullen van de spouw en daarna het opvullen van de gaten. Behalve het geluid heb je hebt dus geen overlast in de woning zelf. Het vullen van de spouw gebeurt binnen een dag en geeft bijna geen overlast. De buitenmuur moet wel bereikbaar zijn. Voorwerpen en planten moeten soms (tijdelijk) verwijderd worden. Dit gebeurt meestal in overleg met het uitvoerende bedrijf.
De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je hiervoor in aanmerking komt ›