Zo gebruik je stroom van zonnepanelen nog beter

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. Een deel van die stroom gebruik je direct zelf. De opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, lever je aan het openbare netwerk (salderen). Maar hoe zorg je ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de opgewekte stroom van je zonnepanelen? 

Wanneer wekken mijn zonnepanelen de meeste stroom op?

Stem je stroomverbruik af op de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is afhankelijk van het weer maar op een heldere dag leveren de zonnepanelen rond de middag de grootste hoeveelheid stroom. Op dat moment is de lichtintensiteit het grootst.

Bij zonnepanelen gericht op het oosten zal de productie van stroom in de ochtend bij het opkomen van de zon sneller starten dan bijvoorbeeld panelen gericht op het westen. Tenzij ze in de ochtend in de schaduw liggen omdat de zon dan lager aan de hemel staat. Andersom leveren zonnepanelen gericht op het westen in de avond langer stroom op. Het voordeel is dat de totaalopbrengst van de panelen misschien minder opleveren maar de stroomproductie komt wel beter overeen met het stroomverbruik. De meeste stroom gebruiken we in de ochtend bij het opstaan of in de avond bij het thuiskomen na een werkdag.

Hoe weet ik hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken?

Dit kan je aflezen op de zogenaamde bruto productiemeter (de meter toont hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en/of opgewekt hebben) van je zonnepaneel installatie. Zo’n bruto productiemeter zit op de omvormer van de zonnepaneleninstallatie, maar veel mensen kunnen hun verbruik ook aflezen vanaf hun computer of smartphone. Vaak kan je dan ook door middel van grafiekjes zien hoe het verloop van de stroomproductie gaat. Kijk wel op een heldere dag, want bij bewolkt en regenachtig weer kan de stroomopbrengst steeds verschillen.

Let op: de bruto stroomproductie is niet dezelfde hoeveelheid stroom als wordt aangeven op de slimme meter. Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Wanneer kan ik het beste mijn apparaten gebruiken?

Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan. Op die manier gebruik je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken en niet de stroom via het net (afkomstig van je energieleverancier). Ben je op dat moment niet thuis, dan kan een timer of verbruiksmanager helpen bij het instellen van de apparatuur. 
Door meer inzicht in je energieverbruik en opwek, kan je efficiënt gebruik maken van je zonnepanelen.
Jan Roelof Hoving is bouwkundig expert bij Vereniging Eigen Huis

Teveel stroom salderen of opslaan?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu. Hier komt wel wat bij kijken. Bouwkundige Jan Roelof Hoving vertelt hierover in een artikel in Eigen Huis Magazine van maart 2021.

Lees meer over zonnepanelen 

Wat is salderen?

Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Over salderen

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie