
Stem je stroomverbruik af op de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is afhankelijk van het weer maar op een heldere dag leveren de zonnepanelen rond de middag de grootste hoeveelheid stroom. Op dat moment is de lichtintensiteit het grootst.
Bij zonnepanelen gericht op het oosten zal de productie van stroom in de ochtend bij het opkomen van de zon sneller starten dan bijvoorbeeld panelen gericht op het westen. Tenzij ze in de ochtend in de schaduw liggen omdat de zon dan lager aan de hemel staat. Andersom leveren zonnepanelen gericht op het westen in de avond langer stroom op. Het voordeel is dat de totaalopbrengst van de panelen misschien minder opleveren maar de stroomproductie komt wel beter overeen met het stroomverbruik. De meeste stroom gebruiken we in de ochtend bij het opstaan of in de avond bij het thuiskomen na een werkdag.
Dit kan je aflezen op de zogenaamde bruto productiemeter (de meter toont hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en/of opgewekt hebben) van je zonnepaneel installatie. Zo’n bruto productiemeter zit op de omvormer van de zonnepaneleninstallatie, maar veel mensen kunnen hun verbruik ook aflezen vanaf hun computer of smartphone. Vaak kan je dan ook door middel van grafiekjes zien hoe het verloop van de stroomproductie gaat. Kijk wel op een heldere dag, want bij bewolkt en regenachtig weer kan de stroomopbrengst steeds verschillen.
Let op: de bruto stroomproductie is niet dezelfde hoeveelheid stroom als wordt aangeven op de slimme meter. Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu. Hier komt wel wat bij kijken. Bouwkundige Jan Roelof Hoving vertelt hierover in een
artikel in Eigen Huis Magazine van maart 2021.
Nog geen zonnepanelen? Wek ook zelf stroom op en bespaar op je energierekening. Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat.