Thuisbatterij testen in het Energielab
In ons Energielab testen we samen met onze leden nieuwe producten en diensten op het gebied van energie en verduurzamen. Op dit moment testen we de thuisbatterij.
Wat is het Energielab?
Vereniging Eigen Huis volgt de ontwikkelingen rondom energie en verduurzamen continu. Het Energielab is een nieuw initiatief om producten en diensten met én voor onze leden te testen. Zo verzamelen we waardevolle ervaringen en kunnen we jou en andere leden nog betere informatie en advies geven. Als eerste testen we de thuisbatterij.
Waarom thuisbatterij testen
De thuisbatterij staat steeds meer in de belangstelling. Dit komt onder andere doordat het kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Voor huiseigenaren met zonnepanelen wordt opslag van de eigen zonnestroom hierdoor steeds belangrijker. Verder komen leveranciers regelmatig met nieuwe toepassingen. Zo kun je een thuisbatterij tegenwoordig in combinatie met een dynamisch energiecontract gebruiken om mee in stroom te handelen. Vereniging Eigen Huis wil weten wat de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren kan betekenen. De beste manier om daarachter te komen is door dit samen met onze leden in de praktijk te testen!
Een aantal van onze thuisbatterij-testers.
Wat de test inhoudt
Vereniging Eigen Huis heeft in augustus 2024 bij veertien van haar leden een thuisbatterij geïnstalleerd. Het gaat om uiteenlopende huishoudens die de batterij op verschillende manieren gebruiken. De deelnemers gaan de thuisaccu twee jaar uitproberen en delen hun ervaringen met ons. Daarnaast volgt en analyseert Vereniging Eigen Huis hun energieverbruik. Dat doen we samen met onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft. Aanmelden voor het Energielab is niet meer mogelijk.
“Vanwege de plannen van het kabinet om de salderingsregeling af te schaffen, was ik begonnen me te verdiepen in de thuisbatterij. De timing van dit initiatief had niet beter gekund.”
Wat we willen weten
Tijdens de test willen we onder andere antwoord krijgen op de volgende vragen:
- Is de thuisbatterij een goede oplossing voor zonnepaneeleigenaren als de salderingsregeling is afgeschaft?
- Is handelen met een thuisbatterij echt zo aantrekkelijk als sommige leveranciers zeggen?
- Met welke praktische zaken moet je als huiseigenaar rekening houden? Hoe gaat de installatie bijvoorbeeld in zijn werk? En hoeveel geluid maakt zo’n thuisbatterij eigenlijk?
Wat doen we met de uitkomsten?
Met de resultaten van het onderzoek kunnen we huiseigenaren nog beter voorzien van onafhankelijke en eerlijke informatie. Daarnaast gebruiken we deze in onze belangenbehartiging richting de politiek en andere partijen.
“Voor ons is dit een uitgelezen kans om de thuisbatterij te testen. Verening Eigen Huis toont hiermee aan dat zij duurzame ontwikkelingen op de voet volgt, maar hier omwille van haar leden ook kritisch tegenover staat.”
Volg de ervaringen van deelnemers
Elke maand spreken we een van de deelnemers aan het Energielab over zijn of haar ervaringen. In de nieuwste update vertelt Matthijs Boersma over het inzetten van de thuisbatterij op de zogenoemde 'onbalansmarkt'.
Lees het interview Bekijk alle updatesLet op: thuisbatterij vaak nog niet rendabel
Belangrijk om te weten: als je nu een thuisbatterij koopt, is de kans reëel dat je deze niet terugverdient. Meer over weten? Of heb je een andere vraag? Wij hebben de belangrijkste informatie over de thuisbatterij voor je op een rij gezet.
Lees meerPraat mee over thuisbatterij in onze community
Wil jij met andere huiseigenaren in gesprek over de thuisbatterij? Dat kan in onze community. Hier kun je jouw eigen ervaringen delen of juist vragen stellen aan anderen.
Praat meeOntvang updates thuisbatterij-test in je mailbox
Wil jij de ervaringen van de deelnemers elke maand in je mailbox ontvangen? Samen met het laatste nieuws over energie en verduurzaming? Schrijf je dan in voor onze Energienieuwsbrief.