Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening

Dynamisch energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je keuze uit een vast contract, een variabel contract en een dynamisch energiecontract. Wat houdt een dynamisch contract precies in? En hoe verschilt het van andere contracten?

smart home device

1. Wat is een dynamisch energiecontract? 

Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische prijzen voor elektriciteit en gas. De energieprijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen waarvoor stroom en gas verhandeld wordt op de beurzen. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hier gelden ieder uur andere stroomtarieven. Voor gas gelden elke dag nieuwe tarieven.

2. Wat is het verschil tussen een dynamisch, vast en variabel contract?

Vast contract

Vaste contracten hebben een vaste looptijd, vaak van 1, 2 of 3 jaar. Een vast energiecontract bevat vaste tarieven gedurende de looptijd van het contract.

Variabel contract

In tegenstelling tot een vast energiecontract hebben variabele contracten variabele tarieven. Dit betekent dat de energieprijzen meestal twee keer per jaar en soms vaker wijzigen.

Dynamisch contract

Een dynamisch energiecontract is een vorm van een variabel contract. Dit type energiecontract heeft in plaats van variabele, dynamische tarieven. De dynamische energietarieven voor stroom en gas veranderen per uur en per dag.

3. Wat is het voordeel van een dynamisch contract? 

Het voordeel van dit contract is dat je jouw verbruik kunt beïnvloeden op momenten wanneer de tarieven goed zijn, oftewel wanneer het dynamische tarief op de markt het laagst ligt. Daarnaast betaal je met een dynamisch contract geen risico-opslag aan de energieleverancier omdat de leverancier minder risico loopt om met duur ingekochte energie te blijven zitten. 

4. Wat is het nadeel van een dynamisch contract?

Met een dynamisch energiecontract zijn er vaker prijsschommelingen op de energiemarkt. Wanneer de prijzen stijgen betaal je meteen meer voor je energierekening. In de winter zijn er vaak hogere energieprijzen op de markt vanwege het hoge verbruik. Dat is direct voelbaar in de portemonnee. Op het moment dat de stroomprijs negatief is kan het zijn dat zonnepaneeleigenaren mogelijk moeten bijbetalen om hun opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Je moet hiervoor wel de financiële mogelijkheden hebben om dit op te vangen.  Daarnaast heb je nooit zekerheid over de maandelijkse kosten. Wel werken de meeste dynamische aanbieders met vaste voorschotbedragen, ook wel termijnbedrag genoemd, waardoor je geen maandelijkse schommelingen hebt. Na een jaar wordt er afgerekend op basis van verbruik en de tarieven. Houd er rekening mee dat je bij een tariefverhoging misschien veel moet bij betalen.

5. Wanneer een dynamisch energiecontract afsluiten?

Daar is moeilijk antwoord op te geven. Voor de één is de zekerheid van een vast contract fijn. Voor de ander kan een dynamisch contract goed uitpakken. Een dynamisch energiecontract is vooral voordelig voor mensen die actief bijhouden wanneer de dynamische energieprijzen het gunstigst zijn en die hier goed op kunnen sturen. Op dit gunstige moment is het voordelig om de apparaten in huis die stroom en gas verbruiken, aan te zetten. Het meest voordeligst is het wanneer je veel stroom verbruikt, zoals met het opladen van een elektrische auto.

6. Wat betekent een dynamisch energiecontract voor het termijnbedrag?

Veel energieleveranciers berekenen het termijnbedrag op jaarbasis. Om je maandelijkse termijnbedrag te berekenen wordt er gekeken naar je jaarlijkse verbruik gedeeld door twaalf maanden. Daarna wordt er iedere maand bekeken of je termijnbedrag te hoog is waardoor je geld terugkrijgt (vaak in de zomermaanden), of te laag is (vaak in de wintermaanden) waardoor je moet bijbetalen. Vereniging Eigen Huis raadt aan om het termijnbedrag goed in de gaten te houden. Het is een schatting en je blijft afhankelijk van de dynamische energieprijs in de markt.

7. Hoe zit het met dynamische energiecontracten en het prijsplafond?

Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond ingevoerd voor elektriciteit en gas. Het energieprijsplafond bestaat uit een verbruikplafond en een prijsplafond. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik. In 2023 betalen huishoudens een aangepaste prijs voor de eerste 1.200 m3 gas en de eerste 2.900 kWh elektra. Het maximale energieleveringstarief bedraagt € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. Deze bedragen zijn inclusief belastingen. De vaste leveringskosten van gas en stroom zitten niet in deze tarieven. Deze kosten worden apart op de energierekening berekend. De overheid heeft besloten dat het prijsplafond bij een dynamisch tarief werkt op basis van het tarief dat je in een maand gemiddeld betaald hebt per kWh elektriciteit of m3 gas. Komt dit maandgemiddelde uit boven de prijs van het prijsplafond, dan wordt het verschil gedekt door de overheid. Je betaalt dus alleen het gemaximeerde tarief tot het prijsplafond.

8. Hoe zit het met salderen en een dynamisch contract? 

Dynamische energieleveranciers hebben de vrijheid om zelf te bepalen tegen welk tarief de teruggeleverde energie gesaldeerd moet worden. De Autoriteit Consument & Markt zegt dat elke energieleverancier hier transparant in moet zijn. Ook zijn ze verplicht om het salderen op jaarbasis toe te passen. Check bij je energieleverancier hoe zij dit regelen.

9. Heb je een slimme meter nodig bij een dynamisch energiecontract?

Ja, een slimme meter is noodzakelijk bij een dynamisch energiecontract. Het is van belang dat je de leverancier toestemming geeft om de meter uit te lezen. De energieleverancier moet namelijk kunnen zien wanneer je elektriciteit of gas verbruikt om het dynamisch tarief van dat moment in rekening te brengen. 

10. Welke energieleveranciers bieden dynamische energiecontracten aan?

Er zijn inmiddels verschillende leveranciers die dynamische contracten aanbieden. De meeste aanbieders zijn: EnergyZero (ANWB), Frank Energie, easyEnergy, Tibber, Zonneplan, Vrijopnaam en NextEnergy.

Termijnbedrag verschilt

Het verschilt per leverancier hoe zij het termijnbedrag, ook wel voorschotbedrag genoemd, bepalen bij een dynamisch energiecontract:

  • Sommige leveranciers rekenen een vast termijnbedrag per maand gebaseerd op je geschatte verbruik en de verwachte tarieven. Op de jaarlijkse eindafrekening wordt dit verrekend met het werkelijke verbruik. Op jaarbasis betaal je dus bij of krijg je geld terug.
  • Er zijn energieleveranciers waar je het werkelijke verbruik na de verbruiksmaand betaalt.
  • Of je betaalt een voorschot voor de aankomende maand. Na iedere verbruiksmaand verrekent de leverancier het verschil tussen het voorschot en het werkelijke verbruik. Dit verschil wordt verrekend met het voorschotbedrag van de komende verbruiksmaand.
  • Als laatste optie betaal je een maandelijks termijnbedrag gebaseerd op het maandelijks geschatte verbruik en de verwachte energieprijzen. In de derde maand wordt het voorschot van maand één afgezet tegen de werkelijke prijzen in maand één. Het bedrag dat je van maand één moet bijbetalen of terugkrijgt wordt dus verrekend in maand drie.

Elke leverancier pakt het anders aan. Check voor de laatste ontwikkelingen de website van de leverancier zelf.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Het is persoonsafhankelijk of een dynamisch energiecontract gunstig is en bij je past. Voor sommige huishoudens is een dynamisch contract een goede oplossing, maar niet voor iedereen. Huishoudens die actief in de gaten houden wanneer de tarieven het gunstigst zijn en flexibel zijn in wanneer zij de wasmachine aanzetten of de elektrische auto opladen, kunnen hiervan profiteren. Voor huishoudens die van zekerheid houden kan een vast contract geschikter zijn door stabiele maandlasten. Daarom geeft Vereniging Eigen Huis geen advies over welk type energiecontract het meest geschikt is.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Lees meer over het energiecontract

Opbouw energierekeningMaandelijks termijnbedrag energieVariabel energiecontractOverstappen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube