Dynamisch energiecontract
Bij het afsluiten van een energiecontract heb je keuze uit een vast contract, een variabel contract en een dynamisch energiecontract. Wat houdt een dynamisch contract precies in? En hoe verschilt het van andere contracten?
1. Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische prijzen voor elektriciteit en gas. De energieprijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen waarvoor stroom en gas verhandeld wordt op de beurzen. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hier gelden elke dag nieuwe tarieven voor gas en ieder uur andere stroomtarieven. Zie hiernaast een voorbeeld van de wisselende stroomtarieven op een dag.
2. Wat is het verschil tussen een dynamisch, vast en variabel contract?
Vast contract
Vaste contracten hebben een vaste looptijd, vaak van 1, 2 of 3 jaar. Een vast energiecontract bevat vaste tarieven gedurende de looptijd van het contract.
Variabel contract
In tegenstelling tot een vast energiecontract hebben variabele contracten variabele tarieven. Dit betekent dat de energieprijzen meestal twee keer per jaar en soms vaker wijzigen.
Dynamisch contract
Een dynamisch energiecontract is een vorm van een variabel contract. Dit type energiecontract heeft in plaats van variabele, dynamische tarieven. De dynamische energietarieven voor stroom veranderen per uur en gas per dag.
3. Wat is het voordeel van een dynamisch contract?
Een dynamisch contract kent de volgende voordelen:
Gelijk voordeel bij lage prijs
Het voordeel van dit contract is dat je er gelijk van profiteert wanneer de prijs daalt. Wanneer de prijs op de markt laag ligt, daalt de prijs voor gas en stroom binnen een dynamisch contract ook.
Afstemming tarieven en verbruik
Energieleveranciers die een dynamisch contract aanbieden stellen vaak een app beschikbaar waarin je per uur kunt zien wat je verbruikt en wat je voor dit verbruik betaalt. De prijs voor gas verschilt per dag en voor elektriciteit per uur. Omdat je goed inzicht hebt in de tarieven en het verbruik kun je dit goed op elkaar afstemmen. Voorbeeld: wanneer je ziet dat de stroom goedkoop is, zet je de wasmachine aan of laad je de elektrische auto op. Op deze manier kun je geld besparen.
Geen risico-opslag
Met een dynamisch contract betaal je geen risico-opslag aan de energieleverancier. In tegenstelling tot bij een vast contract loopt de leverancier bij een dynamisch contract minder risico om met duur ingekochte energie te blijven zitten.
4. Wat is het nadeel van een dynamisch contract?
Een dynamisch energiecontract kent ook meerdere nadelen:
Stijgende prijzen, direct meer betalen
Wanneer de prijzen op de energiemarkt stijgen betaal je meteen meer voor je energierekening. In de winter zijn er vaak hogere energieprijzen op de markt vanwege het hoge verbruik. Dat is direct voelbaar in de portemonnee.
Onzekerheid maandelijkse lasten
De meeste dynamische aanbieders werken met een vast voorschotbedrag, ook wel termijnbedrag genoemd. Na een jaar wordt er afgerekend op basis van verbruik en de tarieven. Houd er rekening mee dat je bij een tariefverhoging misschien veel moet bijbetalen.
Mogelijk bijbetalen met zonnepanelen
Op het moment dat de stroomprijs negatief is kan het zijn dat zonnepaneeleigenaren mogelijk moeten bijbetalen om hun opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Je moet hiervoor wel de financiële mogelijkheden hebben om dit op te vangen.
Terugleverkosten
Enkele energieleveranciers rekenen ook terugleverkosten bij een dynamisch contract met zonnepanelen. Hier worden verschillende termen voor gebruikt, bijvoorbeeld: terugleverkosten per kWh, Inkoopvergoeding TL, Opslag voor teruglevering per kWh.
Lees meer over terugleverkosten5. Wanneer een dynamisch energiecontract afsluiten?
Een dynamisch energiecontract is vooral voordelig voor mensen die actief bijhouden wanneer de dynamische energieprijzen het gunstigst zijn en die hier goed op kunnen sturen. Op dit gunstige moment is het voordelig om de apparaten in huis die stroom en gas verbruiken, aan te zetten. Het meest voordeligst is het wanneer je veel stroom verbruikt, zoals met het opladen van een elektrische auto. Let er wel op dat de keuze voor het soort energiecontract heel persoonlijk is. Voor de één is de zekerheid van een vast contract fijn terwijl voor de ander een dynamisch contract goed kan uitpakken.
6. Wat betekent een dynamisch energiecontract voor het termijnbedrag?
Veel energieleveranciers berekenen het termijnbedrag op jaarbasis. Om je maandelijkse termijnbedrag te berekenen wordt er gekeken naar je jaarlijkse verbruik gedeeld door twaalf maanden. Daarna wordt er iedere maand bekeken of je termijnbedrag te hoog is waardoor je geld terugkrijgt (vaak in de zomermaanden), of te laag is (vaak in de wintermaanden) waardoor je moet bijbetalen. Vereniging Eigen Huis raadt aan om het termijnbedrag goed in de gaten te houden. Het is een schatting en je blijft afhankelijk van de dynamische energieprijs in de markt.
Lees meer over het termijnbedrag7. Heb je een slimme meter nodig bij een dynamisch energiecontract?
Ja, een slimme meter is noodzakelijk bij een dynamisch energiecontract. Het is van belang dat je de leverancier toestemming geeft om de meter uit te lezen. De energieleverancier moet namelijk kunnen zien wanneer je elektriciteit of gas verbruikt om het dynamisch tarief van dat moment in rekening te brengen.
Lees meer over de slimme meter8. Welke dynamisch energiecontract aanbieders zijn er?
Er zijn inmiddels verschillende leveranciers die dynamische energiecontracten aanbieden bijvoorbeeld: EnergyZero (ANWB), Frank Energie, easyEnergy, Tibber, Zonneplan, Vrijopnaam en NextEnergy.
9. Dynamische energiecontracten vergelijken: waar let je op?
Hoe de dynamische contracten worden aangeboden kan per leverancier verschillen. Zowel in prijs als in het termijnbedrag.
Prijsverschil
Energieleveranciers gaan uit van de beursprijs van de komende 12 maanden. De ene energieleverancier past elke dag de beursprijs van 12 maanden aan, terwijl de ander dat eens in de week of zelfs een keer per maand doet. Hier bovenop komen nog verschillende tarieven:
- Correctiefactor
- Inkoopvergoeding / opslag
- Vaste leveringskosten
- Terugleverkosten
- Eventueel extra bedrag bij prijsplafond gas (zie volgende alinea)
Doordat energieleveranciers dit verschillend aanpakken is het moelijker om contracten te vergelijken dan bij een variabel of vast contract.
Wel of geen prijsplafond gas?
Enkele energieleveranciers hebben een prijsplafond gas. Je betaalt dan nooit een hoger tarief dan het prijsplafond. Je betaalt hier een extra bedrag voor maandelijks of per m3 gas. De ene energieleverancier biedt de bescherming het gehele jaar de andere voor een bepaalde periode bijvoorbeeld de winter maanden.
Termijnbedrag
Er zijn meerdere mogelijkheden om het termijnbedrag te bepalen bij een dynamisch energiecontract:
- Sommige leveranciers rekenen een vast termijnbedrag per maand gebaseerd op je geschatte verbruik en de verwachte tarieven. Op de jaarlijkse eindafrekening wordt dit verrekend met het werkelijke verbruik. Op jaarbasis betaal je dus bij of krijg je geld terug.
- Er zijn energieleveranciers waar je het werkelijke verbruik na de verbruiksmaand betaalt.
- Of je betaalt een voorschot voor de aankomende maand. Na iedere verbruiksmaand verrekent de leverancier het verschil tussen het voorschot en het werkelijke verbruik. Dit verschil wordt verrekend met het voorschotbedrag van de komende verbruiksmaand.
- Als laatste optie betaal je een maandelijks termijnbedrag gebaseerd op het maandelijks geschatte verbruik en de verwachte energieprijzen. In de derde maand wordt het voorschot van maand één afgezet tegen de werkelijke prijzen in maand één. Het bedrag dat je van maand één moet bijbetalen of terugkrijgt wordt dus verrekend in maand drie.
Wil je weten hoe de energieleveranciers het precies aanpakken? Check voor de laatste ontwikkelingen de website van de leverancier zelf.
Voordelig (dynamische) energiecontracten vergelijken
Wil je overstappen naar een nieuw (dynamisch) energiecontract? Vergelijk actuele aanbiedingen voor vaste, variabele en dynamische energiecontracten via onze Energievergelijker.
10. Is een dynamisch energiecontract verstandig?
Het is persoonsafhankelijk of een dynamisch energiecontract gunstig is en bij je past. Voor sommige huishoudens is een dynamisch contract een goede oplossing, maar niet voor iedereen. Huishoudens die actief in de gaten houden wanneer de tarieven het gunstigst zijn en flexibel zijn in wanneer zij de wasmachine aanzetten of de elektrische auto opladen, kunnen hiervan profiteren. Voor huishoudens die van zekerheid houden kan een vast contract geschikter zijn doordat zijn verzekerd zijn van stabiele maandlasten. Daarom geeft Vereniging Eigen Huis geen advies over welk type energiecontract het meest geschikt is.
11. Hoe zit het met salderen en een dynamisch contract?
Dynamische energieleveranciers hebben de vrijheid om zelf te bepalen tegen welk tarief de teruggeleverde energie gesaldeerd moet worden. De Autoriteit Consument & Markt zegt dat elke energieleverancier hier transparant in moet zijn. Ook zijn ze verplicht om het salderen op jaarbasis toe te passen. Check bij je energieleverancier hoe zij dit regelen.
Een dynamisch of toch een vast contract afsluiten?
Wil je een dynamisch contract afsluiten of toch liever de zekerheid van een vast contract? Schrijf je dan in voor de Collectieve Inkoop Energie en ontvang een scherp tarief voor wat je ook kiest.