Voor VvE'sContact
BackEnergierekening

Dynamisch energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je keuze uit een vast contract, een variabel contract en een dynamisch contract. Wat houdt een dynamisch contract precies in? Wat zijn de voor- en nadelen?

smart home device

1. Wat is een dynamisch energiecontract? 

Een dynamisch energiecontract is een contract met flexibele prijzen voor elektriciteit en gas. De prijs is direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten van elektriciteit en gas. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hier gelden ieder uur andere stroomtarieven. Voor gas geldt dat de uurprijs van 6:00 uur vandaag tot de volgende 6.00 uur de volgende ochtend hetzelfde is.

2. Wat is het voordeel van een dynamisch contract

Het voordeel van dit contract is dat je jouw verbruik kunt beïnvloeden op momenten wanneer het energietarief op de markt het laagst ligt. Daarnaast betaal je geen risico-opslag aan de energieleverancier, omdat die minder risico loopt met dit contract om met duur ingekochte energie te blijven zitten. 

3. Wat is het nadeel van een dynamisch contract?

Je hebt meer last van prijsschommelingen op de energiemarkt. Is de energieprijs hoog, dan betaal je meteen meer voor je energierekening. Zo liggen de energieprijzen in de winter vanwege het hoge verbruik en de marktprijzen een stuk hoger en dat voel je in je portemonnee. Je moet hiervoor wel de financiële mogelijkheden hebben om dit op te vangen. Daarnaast blijft het altijd een vraagteken hoe hoog je energierekening aan het einde van de maand precies is. Wel werken de meeste aanbieders met vaste voorschotbedragen, waardoor het te betalen bedrag niet helemaal als een verrassing komt. 

4. Wanneer kiezen voor een dynamisch contract?

Daar is moeilijk antwoord op te geven. Voor de één is de zekerheid van een vast contract fijn. Voor de ander kan een dynamisch contract goed uitpakken. Wel is een dynamisch contract vooral maximaal voordelig voor mensen die actief bijhouden wanneer op welk moment van de dag de tarieven het gunstigst zijn en die hierop goed kunnen sturen. Op dit gunstige moment is het dan voordelig om de apparaten in huis die elektriciteit en gas verbruiken aan te zetten. Het meest voordeligst is het wanneer je producten in huis hebt die heel veel stroom verbruiken, zoals een elektrische auto. 

5. Wat betekent een dynamisch energiecontract voor de voorschotnota?

Veel energieleveranciers zullen het voorschotbedrag op  jaarbasis berekenen. Om je maandelijkse termijnbedrag te berekenen wordt er gekeken naar je jaarverbruik gedeeld door 12. Daarna wordt er iedere maand bekeken, of je voorschot bedrag te hoog is, waardoor je geld terugkrijgt (vaak in de zomermaanden), of te laag is (vaak in de wintermaanden), waardoor je bij moet betalen. Wij raden aan om het voorschotbedrag goed in de gaten te houden, omdat het gaat om een schatting. Je blijft afhankelijk van de marktprijs.

6. Hoe zit het met een dynamisch contract en het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 is er een prijsplafond ingevoerd voor elektriciteit en gas. Het energieprijsplafond bestaat uit een verbruikplafond en een prijsplafond. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik. In 2023 betalen huishoudens een aangepaste prijs voor de eerste 1.200 m3 gas en de eerste 2.900 kWh elektra. Het maximale energieleveringstarief bedraagt € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh elektra. Deze bedragen zijn inclusief belastingen. De vaste leveringskosten, vastrecht gas en stroom, zitten niet in deze tarieven. Deze kosten worden apart op de energienota berekend. De overheid heeft besloten dat het prijsplafond bij een dynamisch tarief werkt op basis van het tarief dat je in een maand gemiddeld betaald hebt per kWh elektriciteit of m3 gas. Komt dit maandgemiddelde uit boven de prijs van het prijsplafond, dan wordt het verschil gedekt door de overheid. Je betaalt dus alleen het gemaximeerde tarief tot het prijsplafond.

7. Hoe zit het met salderen en een dynamisch contract? 

Energiemaatschappijen hebben de vrijheid om zelf te bepalen tegen welk tarief de terug geleverde energie gesaldeerd moet worden. Wel zijn ze verplicht om het op jaarbasis toe te passen. Het is dus van belang om bij je energiemaatschappij op te vragen hoe zij dit regelen, om hier duidelijkheid over te krijgen.

8. Heb je een slimme meter nodig bij een dynamisch contract?

Ja, een is cruciaal bij een dynamisch contract. Het is van belang dat je de leverancier toestemming geeft om de meter uit te lezen. De leverancier moet namelijk kunnen zien, wanneer jij elektriciteit of gas verbruikt, om het tarief van dat moment in rekening te brengen.  

 

 

 

Tip! Collectieve Inkoop Energie 

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. Wij helpen je makkelijk overstappen naar een vast energiecontract.

Vrijblijvend inschrijven

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Lees meer

Ontdek wat je zelf kunt doen3 vragen over variabel energiecontractCompensatie stijgende energielastenVoorschot energierekening: 7 vragen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube