Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening 2024 | L...

Slimme meter

Een slimme meter is een digitale energiemeter waarmee jouw netbeheerder je meterstanden op afstand kan aflezen. Bijna alle huishoudens hebben er een aangeboden gekregen en geaccepteerd. Maar is het verplicht? En hoe werkt het? Lees meer.

slimme meter

Slimme meter niet verplicht

Alle huishoudens in Nederland hebben een aantal jaar geleden een slimme meter aangeboden gekregen. Hoewel de meeste huishoudens deze destijds hebben geaccepteerd, zijn er nog steeds huishoudens met een oude gas -en elektriciteitsmeter. Een slimme meter is namelijk niet verplicht. Heb je nog een oude meter, dan zijn er een aantal uitzonderingen waarmee je de slimme meter alsnog aangeboden krijgt:

 • Wanneer je de aansluiting in je meterkast wilt vergroten;
 • Wanneer je zonnepanelen hebt laten plaatsen en de meter niet geschikt is om terug te leveren;
 • Wanneer je oude meter defect of verouderd is  

Meter uitzetten

Wil je niet dat de netbeheerder jouw gegevens op afstand uitleest, dan kun je de slimme meter ook laten installeren, maar de communicatiemodule laten uitschakelen. De netbeheerder kan de gegevens dan niet meer uitlezen. Je moet dan zelf je meterstanden doorgeven aan je leverancier.  

Werking slimme meters

Een slimme meter is een digitale meter waarmee de netbeheerder op afstand jouw meterstanden kan uitlezen en deze automatisch kan doorgeven aan je energieleverancier. Dit zorgt ervoor dat je zelf geen meterstanden meer hoeft door te geven aan je leverancier. Met de slimme meter wordt meestal de slimme elektriciteitsmeter bedoeld. Huishoudens met een gasaansluiting hebben ook een slimme gasmeter die informatie van het gasverbruik naar de slimme meter stuurt. Deze gegevens worden dus ook via de slimme meter uitgelezen. De meterstanden worden via het mobiele GPRS netwerk versleuteld verzonden zodat de gegevens beschermd blijven. 

Uitlezen slimme meter

Op deze verschillende momenten wordt de slimme meter uitgelezen door de netbeheerder: 

 • Elke maand geeft de slimme meter jouw energiestanden door aan de netbeheerder. Die stuurt ze door naar de energieleverancier. Je ontvangt 12 keer per jaar een kosten- en verbruiksoverzicht;
 • Een keer per jaar krijg je een jaarafrekening;
 • Wanneer je overstapt naar een andere leverancier of bij verhuizing;
 • Bij beheer of onderhoud van het elektriciteitsnet;
 • Bij vervanging van de meter, bijvoorbeeld omdat je de aansluiting laat verzwaren; 
 • Bij gebruik van de app van je energieleverancier waarbij je toestemming hebt gegeven om de meter vaker uit te lezen;
 • Bij een dynamisch energiecontract. Een dynamisch energiecontract is alleen mogelijk als de slimme meter meerdere keren op een dag kan worden uitgelezen.

Voordelen van een slimme meter

Een slimme meter heeft meerdere voordelen:

 • Meer energie besparen
  Slimme meters zijn onder andere een middel om huishoudens bewust te maken van hun energieverbruik. Omdat de energieleverancier verplicht is om een maandelijks verbruiksoverzicht te sturen hebben huishoudens beter inzicht in hun energieverbruik. De slimme meter kan ook worden gekoppeld aan een computer of display, een energieverbruiksmanager, zodat je inzicht krijgt in je actuele verbruik en je weet hoe je energie kunt besparen. Bij veel energieleveranciers kun je met behulp van een app jouw dagelijkse verbruik inzien. Je moet hiervoor wel toestemming verlenen aan de leverancier om de data uit de meter vaker uit te lezen. Dit gaat vaak automatisch bij het instellen van de app op jouw gegevens. 
 • Dynamisch energiecontract
  Met een slimme meter heb je de mogelijkheid om een dynamisch energiecontract af te sluiten. 
 • Stabiliteit netwerk
  Een ander voordeel is inzicht in de stabiliteit van het openbare elektriciteitsnet. Doordat er steeds meer groene stroom wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen, dreigt het netwerk instabiel te worden. Met de slimme meter krijgen netbeheerders beter inzicht in het energieverbruik van Nederlandse huishoudens. Dit inzicht is belangrijk om het net goed te kunnen blijven beheren.

Download de app van je energieleverancier. Je krijgt dan inzicht in jouw dagelijkse verbruik en ziet hoe je verder energie kunt besparen.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Slimme meter met zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je verbruikt wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De slimme meter registreert hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je teruglevert. Dit is van belang voor het salderen. Bij salderen wordt de stroom die je teruglevert afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen. Over de stroom die overblijft betaal je het afgesproken tarief. 

Lees meer over de salderingsregeling

Slimme meter met zonnepanelen verplicht?

Ook wanneer je zonnepanelen hebt ben je niet verplicht om een slimme meter te nemen. Wel moet je meter kunnen meten hoeveel stroom je levert aan het net. Niet alle elektriciteitsmeters kunnen dat. In dat geval moet de oude meter vervangen worden door een slimme. Je netbeheerder weet of je meter geschikt is voor teruglevering. 

Verplichting bij afbouw salderingsregeling

Oorspronkelijk was de afbouw salderingsregeling gepland vanaf 2025 en later vanaf 2026. Inmiddels is dit voorstel van tafel en is het nog onduidelijk of en wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Wordt de regeling in de toekomst wel afgebouwd of afgeschaft, dan moeten zonnepaneeleigenaren met een analoge meter deze wel verplicht vervangen. 

Weten wie je netbeheerder is? Ga naar mijnaansluiting.nl

Privacy van een slimme meter 

Netbeheerders en energieleveranciers zijn aan strenge privacyregels gebonden. De netbeheerder heeft zelf geen inzicht in jouw verbruik, maar kan deze informatie wel doorgeven aan je energieleverancier of een andere partij waaraan jij toestemming verleent om de meter uit te lezen. Partijen die gerechtigd zijn om data uit jouw slimme meter te gebruiken worden ook wel ODA genoemd; Onafhankelijke Diensten Aanbieder. Zij kunnen met behulp van de slimme meter niet zien wat voor apparaten jij in huis hebt en wat je leefpatroon is. De meterstanden mogen wettelijk slechts in bovenstaande gevallen worden uitgelezen. Vaker dan hierboven beschreven wordt de slimme meter niet uitgelezen, tenzij je daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. In dat geval kan de netbeheerder de gegevens vaker delen met de energieleverancier of met een Onafhankelijke Diensten Aanbieder. Zo kun je bijvoorbeeld met een app van je energieleverancier op je smartphone continu je verbruik in de gaten houden.

Veelgestelde vragen slimme meter

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-BesparenVerduurzamen-Energierekening

Lees meer

Snel energie besparenHoe werken zonnepanelen?Salderingsregeling zonnepanelen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube