Aankoopmakelaar of niet?

Veruit de meeste mensen kopen een huis zonder de tussenkomst van een makelaar. Maar een aankoopmakelaar kan je veel werk uit handen nemen. Bij het bepalen van de waarde en de onderhandeling kan zijn hulp wel degelijk een voordeel zijn.

Voordelen aankoopmakelaar

  • Hij kent de lokale huizenmarkt
  • Hij kan voor je onderhandelen
  • Hij kan helpen bij het contract

Onderhandel over de courtage

Voor de diensten van de aankoopmakelaar betaal je courtage. Weet dat die bij aankoop vaak lager zal zijn dan bij verkoop. Er is echter niets wettelijk vastgelegd over de hoogte van de courtage die een makelaar mag of moet vragen. Vraag dus bij meerdere makelaars een offerte op. Maak duidelijke afspraken en onderhandel altijd over de hoogte van de courtage. Makelaars hanteren vaak een tarief zonder btw. Vergeet dus niet dat er nog 21 % btw bij komt. 

Conflict met de makelaar oplossen of stoppen met de opdracht
Op zoek naar een makelaar die u helpt bij het vinden van uw droomhuis?

De juiste makelaar

Kies een makelaar die is aangesloten bij een branche-organisatie, deze hebben goede voorwaarden maar let wel op de volgende punten:

Handig voor kopers

Wij helpen je graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een bestaande woning.

Onze experts vertellen

Onze experts vertellen over de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over een huis kopen

Kijk mee met andere kopers

Veel huizenkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap bij de aankoop van hun droomhuis.

Klaar voor de volgende fase?

Ben je al verder in het proces, en benieuwd waar je bijvoorbeeld op moet letten als je een bezichtiging doet?

Of ga naar het stappenplan Bestaande bouw