Wel of geen aankoopmakelaar?

Een huis kopen is spannend. Het is een grote investering en er komt heel wat op je af. Veel informatie is online te vinden, maar je kunt ook een professional inschakelen: de aankoopmakelaar. Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk? Kun je de huizenjacht niet beter zelf doen? Of heb je nog andere opties?  

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet wat er te koop is. Zo zit je als koper dicht bij het vuur. Handig, vooral als je een woning wilt kopen in een gewilde regio. 

Een aankoopmakelaar kan je van begin tot eind helpen met de koop van een huis. Vanaf het zoeken naar een woning tot aan de sleuteloverdracht. Maar je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen. Misschien vind het je leuk om op zoek te gaan naar geschikte woningen, maar laat je de onderhandelingen graag over aan je makelaar. Het precieze takenpakket van de makelaar spreek je van tevoren met elkaar af. Zo weet je wat je aan elkaar hebt. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Dat verschilt per aankoopmakelaar. Er zijn geen vaste tarieven voor. Vaak is de vergoeding een vast bedrag, maar er zijn ook makelaars die werken met een percentage van de aankoopprijs. Let hierbij goed op: want een aankoopmakelaar krijgt in zo'n geval dus meer courtage als de aankoopprijs hoger uitvalt. Vraag dus altijd bij meerdere aankoopmakelaars een offerte op, zodat je die met elkaar kunt vergelijken. En kijk goed of het tarief met of zonder 21 % btw is. 

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

  • Aankoopmakelaars zijn vaak als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Zo weet jij als eerste wanneer een geschikte woning te koop staat. 
  • Je hebt een expert aan je zijde. Je profiteert van de kennis en ervaring van een aankoopmakelaar. Wat jij één keer doet, doet een makelaar dagelijks. 
  • Je krijgt een objectieve mening over een woning. Je aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het koopproces.
  • Er wordt veel werk voor je uit handen genomen. Een aankoopmakelaar bespaart je enorm veel tijd, energie en regelwerk. 

Wat zijn de nadelen van een aankoopmakelaar?

  • Kosten: een aankoopmakelaar kan prijzig zijn.
  • Geen direct contact met de verkopende partij. Zo weet je niet zeker of alles uit de onderhandelingen wordt gehaald. 

Kun je ook een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

Jazeker! Je kunt het ook prima zelf doen. Een aankoopmakelaar is handig, maar je hoeft er geen gebruik van te maken. Bovendien is een aankoopmakelaar bepaald niet goedkoop en kan het je flink veel geld besparen. Wel heb je een flinke dosis tijd en energie nodig, want je moet alles zelf uitzoeken en regelen. Denk hierbij niet alleen aan het zoeken en bezichtigen van huizen en appartementen, maar ook aan bijkomende zaken zoals het bepalen van de woningwaarde, het onderhandelen over de prijs en de onderzoeksplicht bij bezichtigingen. 

De meeste informatie is online goed vindbaar, maar het kopen van een woning doe je niet dagelijks. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren en eventuele hulp van familie en vrienden in te schakelen. 

Hulp van een onafhankelijk expert

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het koopproces? Maar wil je geen aankoopmakelaar inschakelen? Dan is een Koopcoach van Vereniging Eigen Huis een goed alternatief. Een Koopcoach begeleidt je in je zoektocht naar een woning. Van de oriëntatie tot de sleuteloverdracht. Je persoonlijke Koopcoach kent jouw situatie en weet precies waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Lijkt het zoeken en bezichtigen van woningen je geen probleem, maar vind je het bieden of onderhandelen spannend? Ook dan kan de Koopcoach je helpen. Je kunt dan het basispakket van de Koopcoach uitbreiden met biedingsadvies en onderhandeling. Zo ben je op alles voorbereid en sta je sterker in het koopproces. 

 

Ook interessant

Kuddegedrag bij huizenkopers

Kuddegedrag heeft invloed bij het kopen van een huis, legt columniste Irene van den Berg uit. De invloed van kuddegedrag

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Webinar: nieuw huis kopen en je oude verkopen

Een nieuw huis kopen en je oude verkopen? Met de adviezen van onze experts ben je beter voorbereid. Lees meer

Doe je voordeel met deze diensten