Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Het biedlogboek

Als je een bod hebt gedaan op een bestaand huis of appartement, kun je vaak na afloop een digitaal biedlogboek krijgen van de verkoopmakelaar. Kandidaat-kopers kunnen zo alle biedingen inzien.

VEH Hero

Wat is een biedlogboek?

Een biedlogboek geeft inzicht in alle biedingen die op een huis zijn gedaan, waardoor het verkoopproces transparanter wordt. Je krijgt inzicht in het aantal biedingen dat is gedaan, de hoogte van de verschillende biedingen en de eventuele ontbindende voorwaarden die andere bieders bij hun bod hebben betrokken. Denk aan een voorbehoud van financiering of een voorbehoud van een bouwkundige keuring. Vanwege privacy zijn de persoonsgegevens in het biedlogboek geanonimiseerd, dus je ziet niet wie er een bod heeft uitgebracht.

Waarom is er een biedlogboek?

In 2021 heeft Vereniging Eigen Huis een meldpunt oneerlijke biedingspraktijken opengesteld. Uit de vele meldingen bleek dat er een gebrek aan vertrouwen is in een eerlijk koopproces. Naar aanleiding hiervan hebben de makelaarsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Vereniging Eigen Huis een verbeterplan opgesteld. Onderdeel van het verbeterplan is dat makelaars gaan werken met een digitaal logboek: het biedlogboek.

Het doel van zo’n biedlogboek is het koopproces transparanter maken. Doordat je met het biedlogboek inzicht krijgt in alle biedingen, kun je het biedingsproces (achteraf) controleren. Dat geeft extra transparantie en hopelijk meer vertrouwen in een eerlijk koopproces, maar helpt je dus niet met het winnende bod uitbrengen.

Wanneer kun je het biedlogboek krijgen?

Kandidaat-kopers die een bod op een woning hebben gedaan kunnen een biedlogboek krijgen van de verkopend makelaar als de woning verkocht is en de wettelijke bedenktijd van 3 dagen voorbij is. Hetzelfde geldt voor de termijn van eventueel afgesproken ontbindende voorwaarden. Sommige makelaars geven het biedlogboek ongevraagd aan alle kandidaat-kopers van de woning, maar andere makelaars verstrekken het biedlogboek alleen als je erom vraagt.

Wie kan het biedlogboek inzien?

Niet alleen iedere kandidaat-koper, maar ook de verkoper kan het biedlogboek inzien. De verkoper wordt vaak tijdens het biedproces op de hoogte gehouden van de biedingen die binnenkomen bij de makelaar. De bedoeling is namelijk dat de verkoper dezelfde informatie heeft als de verkopend makelaar tijdens het verkoopproces. Dat betekent dus niet alleen het winnende bod, maar álle ontvangen biedingen inzien, inclusief eventuele voorbehouden.

Is het biedlogboek verplicht?

Het biedlogboek is (nog) niet bij wet verplicht. De Rijksoverheid wil dat er voor het biedlogboek één marktbrede norm komt en gaat met de makelaarsorganisaties aan de slag om dit te organiseren en duidelijke afspraken op papier te krijgen. Of dat leidt tot een wettelijke verplichting, is dus nog afwachten.

Er zijn inmiddels verschillende biedlogboeken in omloop. Bij brancheorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro aangesloten makelaars zijn sinds 1 januari 2023 wel verplicht om met een biedlogboek te werken tijdens het verkoopproces, maar dat heeft niks te maken met de wet. De brancheorganisaties verwachten dat het biedlogboek wettelijk verplicht wordt en hebben het daarom zelf al ingevoerd bij hun eigen leden.

Website image

Wat is jouw ervaring met het biedlogboek?

Vereniging Eigen Huis verzamelt zo veel mogelijk ervaringen met het biedlogboek om meer zicht te krijgen op de praktijk en te achterhalen wat kan worden verbeterd of veranderd. Was je op de hoogte van het bestaan van een biedlogboek? Heb je het biedlogboek ontvangen, en zo ja, wanneer? Heb je er wat aan gehad? Maakt het biedlogboek het koop- of verkoopproces voor jou daadwerkelijk transparanter? Deel je ervaringen via ons meldpunt.

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischKopenKopen-Bestaande bouwKopen-BiedenStarterWoningmarkt

Ook interessant

Hoe bepaal je het openingsbod?E-book 'Bieden, onderhandelen & kopenBieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube