Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackWoningscan zicht op bouw...

Woningscan bouwperiode 1960 tot 1980

Op welke onderdelen van een huis moet je extra letten, bijvoorbeeld bij onderhoud of tijdens een bezichtiging? Door onze ervaring met bouwkundige keuringen weten we welke bouwkundige problemen veel voorkomen in verschillende bouwperiodes.

woonwijk na sneeuwval

Top 10 gebreken woningen 1960 tot 1980

In deze Woningscan vind je een top 10 van gebreken die veel voorkomen bij een huis gebouwd in de periode 1960 tot 1980. Handig om bij de hand te houden bij een bezichtiging of om te weten waar je op kan letten bij onderhoud van je huis.

1. Verouderde daken

Heeft de woning een plat dak met een teerlaag? Door regen, zon en aangekoekt vuil kan deze laag gaan scheuren en moet je deze vervangen. Bij houten daken is te veel water op het dak gevaarlijk; de houten constructie kan doorzakken. Wanneer je hier geen actie op onderneemt, wordt het probleem groter omdat er door het water steeds meer gewicht op komt.

Lees meer over het onderhoud van een plat dak

2. Verkeerde isolatie

Het dak en de gevel van woningen uit deze bouwperiode kunnen achteraf geïsoleerd zijn. Hierbij wordt regelmatig de dampremmende folie vergeten of op de verkeerde plek aangebracht. Deze folie voorkomt dat vocht ín een dak of gevel condenseert. Zonder folie is de kans op houtrot groot.

Lees meer over isolatie

3. Houtrot in de kozijnen en gevel

De kwaliteit van de kozijnen laat in deze bouwperiode vaak te wensen over. Het is oud, houtverbindingen staan open waardoor er water naar binnen loopt en vooral bij oude arbeiderswoningen werd slechtere kwaliteit hout gebruikt. Als het hout van de kozijnen te vochtig wordt, ontstaat in het hout een schimmel. Schimmels veroorzaken houtrot. Heeft de woning gevelonderdelen van hout? Ook daarbij is door vocht en schimmelvorming kans op houtrot. De eerste kenmerken daarvan zijn scheurtjes in het verfwerk. Het is belangrijk om de gevel op tijd te schilderen om vochttoetreding tegen te gaan. Lees hier hoe je houtrot kunt herkennen, herstellen en voorkomen.

Lees meer over houtrot

4. Funderingsproblemen

Bij woningen tot 1970 werden voor de fundering soms houten palen gebruikt. Bij fundering op houten palen kan er sprake zijn van houtrot. Ook kan het soort bodem waarop het huis staat zorgen voor verzakkingen. Funderingsproblemen zijn te herkennen aan veel klemmende ramen en scheurvorming in de binnenwanden en de buitengevel.

Lees meer over funderingsproblemen

5. Lek dubbelglas

Zit er vocht tussen de twee glasbladen van een raam? Dit wijst op een lek in het dubbelglas. De condens is vooral zichtbaar als het buiten iets kouder is.

Lees meer over condens in dubbel glas

6. Verweerd voegwerk

Voegen kunnen zacht en poreus zijn; regenwater heeft het bindmiddel (cement) uit de voegmortel gespoeld. Ook kan het voegwerk niet goed zijn gedaan. Denk aan het gebruik van te weinig cement in de specie of het te vroeg laten uitdrogen van de voeg.

Lees meer over voegwerk

7. Aangetast beton in de beganegrondvloer

Is de beganegrondvloer van gewapend beton? Dan is er kans op roestvorming dat de wapening aantast en de vloer kan verzwakken. De oorzaak kan vocht zijn, maar ook het gebruik van bepaalde zouten om het beton sneller te laten harden. Beruchte vloeren zijn van de merken Kwaaitaal en Manta.

Lees meer over betonrot

8. Losliggende vloer

Liggen tegels (plavuizen, natuursteen) niet volledig in cement of lijm, dan is de kans groot dat ze op termijn loslaten. Check dit door op de tegels te kloppen met bijvoorbeeld de achterkant van een schroevendraaier. Een tegel die los zit, klinkt anders (hol) dan een tegel die vast zit. Te weinig uitzetruimte is ook een probleem, vooral in combinatie met vloerverwarming. De vloer zet uit, maar de tegels kunnen niet mee en laten met een knal los van de ondervloer.

Lees meer over vloeren in de problemenwijzer

9. Brandgevaarlijke materialen

In plafonds en wanden van woningen uit deze bouwperiode kunnen brandgevaarlijke materialen zijn verwerkt, zoals zachtboard of piepschuim. Deze zorgen bij brand voor extreme rookontwikkeling. Bij smeltend piepschuim vallen gevaarlijke ‘oliedruppels’ naar beneden. We adviseren deze materialen te vervangen door gips. En denk er aan dat brandmelders verplicht zijn, ook in de bestaande bouw.

Lees meer over brand voorkomen

10. Asbest

Vooral na de Tweede Wereldoorlog is er in woningbouw veel asbest gebruikt. Bij losgebonden asbest zijn de 3 van 4 gezondheidsrisico’s groter dan bij hechtgebonden asbest. Losgebonden asbest, waarbij de asbestvezels niet of nauwelijks aan het materiaal vastzitten, is vanaf 1983 vrijwel niet meer gebruikt. Er is geen verplichting tot verwijdering, maar let wel op als je gaat verbouwen. Heb je bijvoorbeeld een asbest dakbeschot dan maak je extra kosten bij het plaatsen van een dakraam of dakkapel.

Lees meer over asbest

Hoe helpen wij je verder?

Als lid van Vereniging Eigen Huis sta je sterker bij de aankoop van een woning én daarna. Voor een vast bedrag per jaar helpen we bij vragen over een huis kopen, hypotheken en over bouwkundige of juridische zaken. Word lid, profiteer van onze kennis en collectieve (inkoop)kracht van ruim 800.000 leden én van onze services en diensten.

  • Bouwtechnische keuring

    Met onze onafhankelijke Bouwtechnische keuring heb je snel inzicht in de bouwtechnische staat van een woning en weet je wat het herstellen van de aangetroffen gebreken jou gaat kosten. Zo weet je beter wat je koopt en sta je sterker in de onderhandeling.

    Bouwtechnische keuring
  • Problemenwijzer

    Meer weten over de verschillende gebreken en wat je eraan kunt doen? Hoe verwijder je bijvoorbeeld houtrot of wat doe je met gescheurde dakpannen? In onze Problemenwijzer zie je eenvoudig per woningonderdeel wat het probleem is, hoe snel je in actie moet komen, hoe je het probleem kunt (laten) aanpakken en hoe je dit met het juiste onderhoud in het vervolg kunt voorkomen.

    Problemenwijzer
  • Prijzenindicator

    Weten wat het kost om bijvoorbeeld voegwerk te vervangen? Of een dak te isoleren? In onze Prijzenindicator staan de 11 meest voorkomende klussen. Je ziet direct welk prijskaartje hier gemiddeld aan hangt. De klus liever laten doen? Lees ook waar je op moet letten bij een offerte.

    Prijzenindicator
  • Checklist bezichtigen

    Gebruik onze Checklist Bezichtiging als leidraad bij elke bezichtiging.

    Download checklist bezichtigen
  • Tags

    HuiseigenaarKopenKopen-BezichtigenStarter

    Ook interessant

    Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenE-book Bezichtigen

    Deel deze pagina

    • facebook
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
    VEH
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
    facebookinstagramlinkedinyoutube