Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWoningscan zicht op bouw...

Woningscan bouwperiode 2005 tot nu

Op welke onderdelen van een huis moet je extra letten, bijvoorbeeld bij onderhoud of tijdens een bezichtiging? Door onze ervaring met bouwkundige keuringen weten we welke bouwkundige problemen veel voorkomen in verschillende bouwperiodes.

vrijstaande Huizen

Top 5 gebreken woningen 2005 tot nu

In deze Woningscan vind je een top 5 van gebreken die veel voorkomen bij een huis gebouwd in de periode 2005 tot nu. Handig om bij de hand te houden bij een bezichtiging of om te weten waar je op kan letten bij onderhoud van je huis.

1. Slecht aangebrachte dakbedekking 

Zit er pvc in de dakbedekking? Bij woningen gebouwd in 2005 of later, is het pvc bij de bouw van het platte dak vaak niet goed aangebracht. Door regen en zon veroudert het pvc snel; de bovenlaag verhardt, het pvc kan de bewegingen van de ondergrond niet meer volgen en barst.

Lees meer over een plat dak

2. Houtrot in de kozijnen 

Vooral bij woningen gebouwd rond 2000 laat de kwaliteit van de kozijnen te wensen over. Vurenhout is snel aangetast: de laminering kan loslaten en scheuren, een vingerlas (verbinding van twee delen hout met lijm) kan losraken. Vocht heeft zo de ruimte en veroorzaakt houtrot.

Lees meer over houtrot

3. Lekkages in afvoeren 

Vaak zijn er onvoldoende beugels aangebracht die rioleringen ondersteunen. De leidingen gaan doorhangen en volstaan met afvalwater, met leidingbreuken en verstoppingen tot gevolg. Ook kunnen verbindingen van leidingen losschieten.

Lees meer over lekkages in de problemenwijzer

4. Lekkages in waterleidingen 

In het verleden werden verbindingen tussen waterleidingen meestal gesoldeerd. Tegenwoordig worden knelkoppelingen gebruikt. Bij een niet goed ‘geknelde’ koppeling kan de leiding gaan lekken.

Lees meer over lekkages in de problemenwijzer

5. Vervuilde mechanische ventilatiebox 

Heeft de woning een mechanische ventilatiebox? Deze wordt niet altijd goed schoongemaakt. Het schoepenrad in de box raakt dan steeds meer vervuild. Het vuil zorgt bij het draaien voor onbalans, het rad gaat geluid maken en de lagers slijten sneller. De ventilatiebox is dan eerder aan vervanging toe.

Lees meer over mechanische ventilatie

Hoe helpen wij je verder?

Als lid van Vereniging Eigen Huis sta je sterker bij de aankoop van een woning én daarna. Voor een vast bedrag per jaar helpen we bij vragen over een huis kopen, hypotheken en over bouwkundige of juridische zaken. Word lid, profiteer van onze kennis en collectieve (inkoop)kracht van ruim 800.000 leden én van onze services en diensten.

 • Bouwtechnische keuring

  Met onze onafhankelijke Bouwtechnische keuring heb je snel inzicht in de bouwtechnische staat van een woning en weet je wat het herstellen van de aangetroffen gebreken jou gaat kosten. Zo weet je beter wat je koopt en sta je sterker in de onderhandeling.

  Bouwtechnische keuring
 • Problemenwijzer

  Meer weten over de verschillende gebreken en wat je eraan kunt doen? Hoe verwijder je bijvoorbeeld houtrot of wat doe je met gescheurde dakpannen? In onze Problemenwijzer zie je eenvoudig per woningonderdeel wat het probleem is, hoe snel je in actie moet komen, hoe je het probleem kunt (laten) aanpakken en hoe je dit met het juiste onderhoud in het vervolg kunt voorkomen.

  Problemenwijzer
 • Prijzenindicator

  Weten wat het kost om bijvoorbeeld voegwerk te vervangen? Of een dak te isoleren? In onze Prijzenindicator staan de 11 meest voorkomende klussen. Je ziet direct welk prijskaartje hier gemiddeld aan hangt. De klus liever laten doen? Lees ook waar je op moet letten bij een offerte.

  Prijzenindicator
 • Checklist bezichtigen

  Gebruik onze Checklist Bezichtiging als leidraad bij elke bezichtiging.

  Download checklist bezichtigen
 • Tags

  HuiseigenaarKopenKopen-BezichtigenStarter

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenE-book Bezichtigen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube