Huis bezichtigen

Een eerste bezichtiging geeft een goede indruk van een huis. Gaat u meerdere huizen bezichtigen? Dan is het slim om de woningen op dezelfde punten te vergelijken. Bijvoorbeeld met behulp van een checklist.

Gebruik de gratis Checklist

Neem onze Checklist huis bezichtigen mee als u een woning gaat bekijken. Zo let u in de korte tijd van de bezichtiging niet alleen op wat u wel of niet mooi vindt, maar verzamelt u ook belangrijke en praktische informatie. Ook handig om achteraf verschillende huizen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Ga altijd nog een keer kijken voordat u een bod uitbrengt. En wilt u zeker weten wat u koopt? Laat Vereniging Eigen Huis een onafhankelijke bouwtechnische keuring uitvoeren. Deze keuring geeft u meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat van de woning.

Waar let u op tijdens de bezichtiging? 

Bekijk een huis van de zolder tot de kruipruimte. Let vooral op: 

  • vochtplekken en scheuren; vraag naar de oorzaak ervan. 
  • voldoende lichtinval en privacy. Zijn er hinderlijke buitengeluiden?
  • hoe ramen en deuren zijn afgewerkt. 
  • welke apparatuur, zoals een cv-ketel of keukenapparatuur, aanwezig is en in welke staat deze verkeert.
  • waar de stopcontacten zitten en zijn dit er voldoende?
  • vraag de verkoper of er eventueel erfdienstbaarheden rusten op de woning of de tuin, bijvoorbeeld een recht van overpad.

Vergeet de buurt niet

Maak naast de bezichtiging ook een ritje door de wijk. Bekijk of er voldoende voorzieningen zijn in de omgeving, hoe druk de buurt is, of er genoeg parkeerplaatsen zijn en hoe de woning en de tuin ten opzichte van de zon liggen. Rijd eventueel ook een keer door de straat tijdens de ochtend- en/of avondspits. 

Checklist bezichtiging

Neem de checklist bezichtiging van Vereniging Eigen Huis mee als u de woning gaat bezichtigen. Op de checklist vindt u de belangrijkste punten waarop u de woning kunt nalopen. Zo let u in het korte tijdsbestek van de bezichtiging niet alleen op die sfeervolle woonkamer of mooie achtertuin, maar verzamelt u alle praktische informatie.

Goed voorbereid bezichtigen

Heb je een huis op het oog? In ons e-book ‘Een huis bezichtigen’ staat alles waar je aan moet denken bij de bezichtiging van een woning.

Bezichtigen en bieden

Waar let je op als je voor het eerst een huis gaat bezichtigen? Heb je het huis van je dromen gevonden, dan kan het spel van bieden en onderhandelen beginnen.

Onze diensten

Vereniging Eigen Huis helpt je stap voor stap door het koopproces. Bekijk een overzicht van onze diensten die handig zijn bij het kopen van een huis.

Klaar voor de volgende fase?

Bent u al verder in het proces, en benieuwd waar u bijvoorbeeld op moet letten als u gaat onderhandelen?

Of ga naar het stappenplan Bestaande bouw