Bezichtigen

Tijdens een eerste bezichtiging krijg je een goede indruk van het huis dat je op het oog hebt. Ga altijd nog een keer kijken voor je een bod uitbrengt. Vaak kijk je dan al met een objectievere blik. Soms is de druk hoog. Houd ook dan je hoofd koel en je blik scherp.

De woning 

Binnen in het huis krijg je een eerste indruk van de woning en de staat van onderhoud. Bekijk het huis van de zolder tot de kruipruimte, zonder ruimtes over te slaan. Let daarbij vooral op: 

  • oude of actieve vochtplekken en scheuren, en vraag naar de oorzaak ervan 
  • voldoende lichtinval en privacy, of er hinderlijke buitengeluiden doordringen 
  • hoe zijn ramen en deuren afgewerkt 
  • welke apparatuur zoals een cv-ketel of keukenapparatuur aanwezig is en in welke staat ze verkeren
  • waar zitten de stopcontacten en zijn dit er voldoende
  • vraag de verkoper of er eventueel erfdienstbaarheden rusten op de woning of de tuin, bijvoorbeeld een recht van overpad. 

Checklist bezichtiging

Neem onze Checklist bezichtiging mee als u een woning gaat bekijken. Zo let u in de korte van de bezichtiging niet alleen op wat u wel of niet mooi vindt, maar verzamelt u ook belangrijke en praktische informatie. Doet u dit bij alle huizen die u bekijkt, dan kunt u achteraf een goede vergelijking maken.

Gebruik onze gratis checklist bezichtiging

Vergeet de buurt niet

Het is een goed idee om een rit door de wijk te maken. Zo zie je of er voldoende voorzieningen zijn in de omgeving, hoe druk de buurt is, of er genoeg parkeerplaatsen zijn, hoe de woning en de tuin ten opzichte van de zon liggen. Rijd voor een beter beeld ook een keer door de straat tijdens de ochtend- of avondspits. 

Woningscan

Wat zijn de meest voorkomende gebreken voor een bepaald type huis in een bepaalde bouwperiode?

Handig voor kopers

Wij helpen je graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een bestaande woning.

Onze experts vertellen

Onze experts vertellen over de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over een huis kopen

Kijk mee met andere kopers

Veel huizenkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap bij de aankoop van hun droomhuis.

Klaar voor de volgende fase?

Ben je al verder in het proces, en benieuwd waar je bijvoorbeeld op moet letten als je gaat onderhandelen?

Of ga naar het stappenplan Bestaande bouw