Huis bezichtigen: 10 tips

Je hebt een mooi huis gezien en wilt het gaan bezichtigen. Maar hoe pak je dat aan? Waar let je op? Onze Aankoopcoach Sanne geeft je 10 tips om goed voorbereid op pad te gaan.

> Lees meer over een Aankoopcoach

Tip 1

Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel rondleiden door de verkoopmakelaar, maar kijk ook zelf rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.

Tip 2

Gebruik onze Checklist huis bezichtigen. Zo weet je waar je allemaal op moet letten tijdens de bezichtiging en welke vragen belangrijk zijn om te stellen.

Tip 3

Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag wel even aan de makelaar en/of de verkoper of dit mag. Zo weet je na afloop nog hoe die ene kamer er ook alweer uitzag.

Tip 4

Vraag jezelf af: is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing. Check ook bij de makelaar of het aantal vierkante meters van het woonoppervlak wel klopt.

Tip 5

Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Achterstallig onderhoud brengt kosten met zich mee. Meer weten over de staat van het huis? We kunnen voor jou een bouwtechnische keuringuitvoeren.

Tip 6

Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Weten wat de meest voorkomende gebreken zijn van een huis uit een bepaald bouwjaar? Bekijk dan onze Woningscan.

Tip 7

Maak een rondje langs de apparaten in huis. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is. En wat is de staat van de keukenapparatuur? Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging. Een nieuwe cv-ketel is bijvoorbeeld best een grote kostenpost.

Tip 8

Hoe belangrijk vind je een tuin/balkon? Moet die klein of groot zijn, onderhoudsvriendelijk of tuinier je graag? Let ook op de ligging ten opzichte van de zon.

Tip 9

Zet op een rij in wat voor buurt je wilt wonen. Een rustige buurt, of juist een buurt waar veel kinderen spelen? Misschien wil je graag een supermarkt of sportschool om de hoek. Loop voor of na de bezichtiging even door de buurt: zie jij jezelf hier wonen?

Tip 10

Neem na de bezichtiging gerust nog contact op met de verkoopmakelaar als je nog vragen hebt.

 

Hulp nodig?

Met deze tips helpen we je hopelijk een eind op weg. Maar het kopen van een huis doe je niet elke dag. Het is dan ook niet gek dat je het lastig vindt om in te schatten waar je allemaal tijdens een bezichtiging op moet letten. Gelukkig hoeft dat ook niet. Als aankoopcoach beantwoord ik graag al je vragen over het kopen van een huis. Zo kan ik je bijvoorbeeld tijdens het bezichtigen van een woning precies vertellen waar je op moet letten. Kom je tijdens een bezichtiging je droomhuis tegen en wil je graag je een bod uitbrengen? Ook dan kun je bij mij terecht.

Ja, ik wil een Aankoopcoach

 

Over de auteur

Sanne van Amerongen is ruim 15 jaar werkzaam geweest in de makelaardij en werkt als Aankoopcoach bij Vereniging Eigen Huis.
Ik vind het prettig als ik kopers verder kan helpen. Mijn tip als je een woning gaat kopen: zorg voor een goede voorbereiding.
Sanne van Amerongen

Ook interessant

De onderzoeksplicht: stel deze vragen

Wie een huis wil kopen, is verplicht zelf de staat van het huis te onderzoeken. 5 belangrijke vragen

E-book 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in ons e-book waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download het e-book

Webinar 'Huis kopen'

Tijdens de webinar ‘Succesvol een huis kopen’ vertellen onze experts o.a. hoe je een huis kunt financieren en geven ze tips voor het zoeken en bieden.   Lees meer

Doe je voordeel met deze diensten