Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Regels en plannen van de gemeente

Een woning op het oog? Ga voor de koop na wat de regels en plannen van de gemeente zijn.

oude woningen

Ga voor de koop na:

  • welke plannen de gemeente heeft voor de buurt;
  • of de woning op erfpachtgrond staat;
  • of er beperkingen zijn om de woning vrij te gebruiken of te verkopen, zoals een zelfbewoningsplicht of een voorkeursrecht van de gemeente.

Omgevingsplan van de gemeente

Gemeenten maken plannen voor het gebruik en de ontwikkeling van het gebied waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Die plannen leggen ze vast in een omgevingsplan. Op het omgevingsloket van de overheid kun je nagaan wat jouw bouwmogelijkheden zijn en welke ontwikkelingen in de buurt kunnen plaatsvinden. De overheid heeft een animatie opgesteld hoe dit werkt. Kom je er niet uit dan kun je ook navraag doen bij de gemeente.  

Erfpacht

Wie een woning op erfpachtgrond koopt, wordt daarmee geen eigenaar van de grond. De grond blijft van de verpachter, meestal de gemeente of een waterschap. De koper krijgt het recht de grond te gebruiken. 

Als de woning en het erfpachtrecht verkocht worden, is de koper in zijn hoedanigheid van (nieuwe) erfpachter gebonden aan de voorwaarden die in de akte van vestiging staan. Op een erfpachtrecht kan een hypotheek worden gevestigd. 

Erfpachtcanon

De vergoeding voor het gebruik van de grond wordt erfpachtcanon genoemd. In de erfpachtovereenkomst staat welke vergoeding verschuldigd is voor het gebruik van de grond. De canon wordt vaak jaarlijks betaald. Vaak kan in de loop van de tijd de canon hoger worden. In de erfpachtovereenkomst kan bijvoorbeeld zijn bepaald dat iedere 5 jaar de canon wordt geïndexeerd en dat de canon na verloop van bijvoorbeeld 50 of 75 jaar (het tijdvak) kan worden herzien op basis van de nieuwe grondwaarde. Herziening van de canon aan het einde van een tijdvak betekent vrijwel altijd een enorme stijging van de canon. De canon kan ook worden afgekocht. Dan wordt eenmalig een afkoopbedrag betaald voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor 50 jaar of eeuwigdurend.

Bekijk voor je koopt goed hoe de erfpacht in jouw geval geregeld is en of en wanneer de canon in de toekomst kan stijgen, als deze niet eeuwigdurend is afgekocht.

Lees meer over erfpacht

Zelfbewoningsplicht

Een voorwaarde die gemeenten soms in het verkoopcontract of de koop-/aannemingsovereenkomst laten opnemen, is de zelfbewoningsplicht. Dat beding moet voorkomen dat een huis door een belegger wordt gekocht om te gaan verhuren en dus niet meer beschikbaar is als koopwoning.

Een andere mogelijkheid is dat de gemeente voor goedkope en middel dure woningen een verhuurverbod heeft ingesteld, de zogenoemde opkoopbescherming. Consequentie is dat je de woning tijdelijk zelf moet bewonen of alleen met vergunning mag verhuren aan bijvoorbeeld naaste familie

Voorkeursrecht gemeenten

Als de gemeente een voorkeursrecht heeft, dan is de eigenaar verplicht de woning eerst aan de gemeente aan te bieden. De gemeente moet binnen zes weken laten weten of zij van plan is van het recht gebruik te maken. 

Bij het Kadaster is terug te vinden of er voor een woning een voorkeursrecht geldt.

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Kan ik de gemeente dwingen het omgevingsplan te veranderen?Is het verstandig om een huis op erfpachtgrond te kopen?Mag ik mijn garage tot kantoor ombouwen?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-Bestaande bouwKopen-BezichtigenKopen-Oriënteren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube